El Festival Filmets es renova i surt del Centre amb un cartell de luxe

    0
    50
    _PRT7433.jpg

    21/10/2016 – El Teatre Blas Infante, a Llefià, s’estrena com a segona principal seu d’un certamen amb canvis i novetats.

    Els llums es tornen a apagar a Badalona durant tota una setmana per convertir la ciutat, un any més, en la capital internacional del 'cinema en curt'. Aquest proper divendres 21 d’octubre s’inaugura una nova edició del Filmets Badalona Film Festival, el festival badaloní de referència a nivell mundial en l’àmbit dels curtmetratges que enguany presenta una secció oficial amb 232 curtmetratges de 32 països, escollides entre més de 4.000 pel·lícules inscrites i visionades pel jurat de selecció. Irlanda serà el país convidat d'aquesta 42a edició. Els organitzadors esperen rebre a les sales unes 15.000 persones, el mateix número de l'any passat.

     

    Reestructuració de continguts i una Secció Oficial més competitiva

     

    El certamen arriba aquest 2016 amb diferents novetats i fortes apostes. A banda dels canvis a nivell organitzatiu que no es perceben de portes cap a fora, el festival ha experimentat una evolució pel que fa a la distribució dels continguts. L'organització ha volgut pujar el nivell de les categories competidores i ha filat més prim a l'hora de realitzar la selecció. Per això, el nombre de curts de la Secció Oficial ha estat inferior, tot i rebre el mateix nombre d'inscrits i films que el passat any. Les 232 pel·lícules es distribuiran en 26 sessions del programa internacional.

     

    Totes aquelles projeccions i activitats al marge de la competició pura i dura s'han englobat dins de l'Off Filmets, el paraigües sota el qual es veuren sessions adreçades tant a joves com a directors i professionals. Algunes de les sessions programades són les destinades a alumnes de Primària i Secundària; a persones amb diversitat funcional; cinema històric, amb una referència especial als 600 anys de Sant Jeroni; però també una masterclass dels estudis d'animació Headless, o el Festival Connect'Art, entre d'altres.

     

    La secció dedicada a Badalona, també dins l'Off Filmets, compta enguany amb un total de 27 curtmetratges, tres dels quals han aconseguit entrar a la Secció Oficial per a competir per la Venus.

     

    El Filmets aterra a Llefià

     

    Una altra de les novedoses voluntats d'aquest 2016 ha estat la de trencar la barrera geogràfica que fins ara ha situat els grans actes del festival al barri del Centre, al voltant del Teatre Zorrilla. Per primer cop, una de les seus del festival sortirà del districte primer: el Teatre Blas Infante agafarà el relleu del Teatre Principal com a segon nucli del FIlmets. L'escenari de l'equipament situat al barri de Llefià també oferirà la millor qualitat d'imatge amb un projector en alta definició i una estructura que s'ha preparat durant els dies previs, igual que al Zorrilla.

     

    Però els teatres no seran els únics espais plens de cinema. També s'estrena com a seu del Filmets el Museu de Badalona, que acollirà projeccions del programa, i repetirà l'Institut Francès de Barcelona, que portarà el festival fora de les fronteres locals.

     

    El Carme, punt de trobada del sector professional

     

    El Centre Cultural El Carme també s'estrena com a seu del Filmets aquest 2016 per a acollir el Filmets Pro, una trobada de professionals del sector del curtmetratge dirigida a directors, productors, programadors i distribuïdors. Se celebrarà el divendres dia 28 d’octubre a les 17.00 hores. Reconeguts professionals internacionals del món del curtmetratge explicaran la seva experiència en el món dels festivals, la distribució i producció de curtmetratges i novetats del sector. Ja hi ha apuntades una cinquantena de persones i representants del mercat cinematogràfic.

     

    Forta aposta per la difusió

     

    Sens dubte, un dels elements en els quals el comitè organitzador ha volgut incidir enguany ha estat en el del posicionament i la difusió. Sobretot a través d'un conveni amb la Corportació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que aquests darrers dies ha col·locat el festival a diferents espais de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. “Filmets està molt ben valorat a nivell internacional, però hem d'apuntalar el seu posicionament a nivell de país”, subratlla el conseller delegat de Badalona Comunicació, Josep Viñeta.

     

    Gràcies a l'acord de col·laboració, per exemple, el canal 33 ha dedicat hores de la seva programació a la projecció de curts de Filmets; el festival ha aparegut als vespres de TV3 i també als matins de Catalunya Ràdio, on Mònica Terribas ha sortejat un pack amb dues entrades per a la gala i la festa de cloenda del festival, una nit d'hotel, entrades per al Museu de Badalona i un sopar.

     

    Al marge del conveni amb la Corporació, la presidenta de la qual serà present la nit de tancament, Badalona Comunicació dedicarà durant els propers dies una programació especial al festival. La Nit de les Venus, el proper dissabte dia 29, serà emesa en directe per Televisió de Badalona, les televisions adherides a la Xarxa de Comunicació Local i, per primer cop, pel canal La Xarxa Televisions del paquet ofert per Movistar+.

     

    Increment del pressupost per a premis

     

    El Festival ha demanat un punt més de qualitat en la seleccó de la seva Secció Oficial, una demanda d'esforç que pensa compensar a través del premi dels guanyadors. Les quantitats que percebran els vencedors de diferents categories s'han vist incrementades en un 20 o un 25%. En aquest sentit, per exemple, la millor pel·lícula serà dotada amb 2.500 euros, en comptes dels 2.000 que es donaven fins ara. El premi del jurat rebrà 1.250, 250 més que l'any passat. El millor film escollit pel públic serà premiat amb 1.000 euros, igual que el millor curt badaloní, que també rebrà 1.000 euros.

     

    Les millores, augment de premis i altres novetats s'han dut a terme sense un augment pressupostari global. La xifra total destinada al Filmets 2016 és de més de 120.000 euros, uns números pràcticament calcats als del passat any. No obstant, explica Viñeta, s'han fet grans esforços d'organització per optimitzar despeses i estalvis en coses que s'han cregut menys rellevants per tal de donar importància a d'altres com ara la Nit de les Venus.