El front litoral, objectiu d’inversors internacionals

    0
    36
    IMG-20140204-WA0004.jpg

    07/02/2014 – En els darrers mesos, diferents grups d’empresaris s’han mostrat interessats i han visitat el front litoral badaloní-adrianenc, entre el port de Badalona i la desembocadura del Besòs i amb les Tres Xemeneies com a peça clau.

    Badalona i Sant Adrià disposen d’un dels trams de costa més interessants de tota la província de Barcelona, almenys, i molt probablement de tot Catalunya. El front marítim entre el port esportiu badaloní i la desembocadura del riu Besòs és un espai que aplega diversos factors atractius a ulls de moltes empreses privades amb afany d’inversió: les Tres Xemeneies, hectàrees i hectàrees de sòl industrial en procés de desmantellament; amplis terrenys sense edificar a l’espera d’una injecció de capital, zones residencials d’alt standing de recent construcció encara per dinamitzar i un port esportiu i pesquer amb moltes possibilitats i opció de compra; tot plegat a peu de platja i dins l’àrea metropolitana, a escassos minuts de Barcelona i envoltat de bones vies de comunicació.

     

    És natural, doncs, que diferents capitals privats hagin trucat a la porta de les administracions i agents particulars implicats. La visita més sonada es va produir al desembre. Un grup internacional d’inversors orientals va interessar-se efusivament; de fet, van inspeccionar durant alguns dies la zona. Segons va publicar La Vanguardia, es tractava d’un conglomerat xinès, denominat Kalsang Metog, amb especial interès pel port badaloní i la tèrmica adrianenca i amb la voluntat d’invertir en habitatge, oci, cultura, hostaleria i en un museu de la cultura xinesa a Europa. Els empresaris, fins i tot, haurien signat un protocol d’intencions amb l’Ajuntament de Badalona i el Consell Comarcal del Barcelonès Nord.

     

    L’alcalde Badalona, Xavier Garcia Albiol, va confirmar a aquest diari, fa uns dies, l’entesa amb els visitants xinesos. El batlle explica que el Consell Comarcal els va posar en contacte amb el Consistori i que el govern local mostra sempre bona predisposició a parlar amb persones de negocis que vulguin invertir diners a la ciutat. “Sempre facilitarem l’arribada d’inversions”, manifesta el líder del PP. L’organ comarcal, per la seva part, ni va confirmar ni va desmentir el contacte amb els empresaris asiàtics i ha preferit no fer cap declaració al respecte, en tant que es tracta d’una qüestió de competència municipal.

     

    Garcia Albiol, no obstant, es mostra prudent i no vol donar, a aquesta visita en concret, més rellevància de la que poden tenir altres: “El grup xinès no és l’únic que s’hi ha fixat; ara mateix estem escoltant propostes i, de moment, no hi ha cap oferta sobre la taula. Estem treballant per imprimir condicions atractives a la zona.”, relata el cap de govern en referència a l’aprovació, al desembre, del pla per poder construir 2.567 pisos i quatre hotels al Gorg, a l’entorn del futur canal. Aquest mateix gener, admet el propi Albiol, més inversors estrangers es van apropar al Barcelonès Nord. I és que, en total, segons diferents fonts i mitjans de comunicació com TV3, un total de quatre grups empresarials haurien mostrat interés en el front litoral: dos xinesos, un rus i un espanyol. Albiol espera que durant aquest 2014, després d’estudiar totes les propostes que arribin, es pugui començar a negociar i es concreti l’entrada real de capital.

     

    Endesa, peça clau de la banda adrianenca

     

    L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs també ha confirmat els contactes amb alguns dels inversors. L’alcalde, Joan Callau, no tanca cap porta, però assegura que és un tema per madurar i amb molt recorregut. A més, recorda que encara es desconeix el futur de les Tres Xemeneies i que, en aquest sentit, l’actor principal és Endesa, propietari majoritari dels terrenys. La companyia elèctrica, preguntada per aquest diari, explica que s’està arribant a la recta final del desmantellament però que no s’ha definit l’ús de les instal·lacions que hi restaran. També des d’Endesa admeten haver estat preguntats per inversors interessats, però sense cap proposta ferma: “Hi ha moltes nòvies però cap proposició seriosa”.

     

    Recta final del desmantellament

     

    El desmantellament de l’antiga central tèrmica, convertit en tot un símbol de les localitats de Badalona i Sant Adrià, està arribant al seu darrer tram. Els treballs van començar ara fa més d’un any, i s’han dividit en dues fases. La primera, ja finalitzada, ha consistit en l’evacuació, de forma segura, de tots els elements considerats residuals. L’unic que queda ara a les instal·lacions són materials com vidre, ferro o formigó. Tot plegat serà objecte de demolició per deixar, únicament, les xemeneies i l’edifici de turbines.

     

    El destí i ús de totes les instal·lacions també està supeditat a l’existència, allà mateix, d’una subestació elèctrica que nodreix d’energia a prop de 50.000 clients de Barcelona, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. El futur dels terrenys, doncs, estarà condicionat al manteniment d’aquest equipament o al finançament d’un trasllat que no suposi un problema per a la companyia o els seus usuaris.

     

    Seria possible comprar el port de Badalona?

     

    Aquesta és una de les preguntes a fer des que es van desvetllar interessos privats per la zona que inclou l’equipament nàutic. L’alcalde Garcia Albiol i el gerent del port, Imanol Sanz, expliquen que es tracta d’una concessió de la Generalitat per a l’explotació d’un sòl públic. Dit d’una altra forma, el port en si no es podria privatitzar, només es podria externalitzar la seva gestió. I dins d’aquesta possibilitat, relata Sanz, hi ha diferents opcions: una gestió parcial, de locals o temes nàutics, per exemple, i la gestió de tot el conjunt. Per aconseguir aquesta darrera, l’inversor en qüestió hauria d’injectar capital a Marina Badalona, empresa compartida entre Ajuntament i Consell Comarcal, i fer-se amb més del 50% de la societat. Tant el gerent com el cap de govern municipal asseguren que la gestió privada dels ports esportius és una fórmula que s’aplica a prop del 80% d’instal·lacions nàutiques de Catalunya, i que, a dia d’avui, el de Badalona és una excepció a la regla general. Imanol Sanz és partidari de l’entrada de capital privat i considera que, arribat el cas, es podrien fer millors inversions.

     

    El port, en procés de dinamització

     

    El funcionament i rendiment del port és una de les qüestions que es posen en entredit més sovint a nivell local. S’acostuma a parlar de resultats deficitaris, però el cert és que un 80% de l’espai portuari està ocupat per embarcacions, a falta d’ocupar la part més nova de les instal·lacions, que ha començat a omplir-se poc a poc i que es vol promocionar aquest 2014. Al marge d’això, però Marina Badalona es troba immersa en un procés per donar vida al port. Un dels punts forts? L’extensió del passeig Marítim fins al dic portuari a través d’una passarel·la. A més, cada cop s’hi duen a terme més activitats i ja es compta amb la presència dels equips de vela i rem de la ciutat.