Registrat al Diari de Badalona

El Palau Olímpic, el 'Dream Team', Montigalà...el llegat dels Jocs de Barcelona 92'

Redacció - 28/07/2017
El 'Dream Team' amb la selecció espanyola / Fundació Barcelona Olímpica - Museu de Badalona. AI. Fons Ajuntament.

Es compleix un quart de segle des de la celebracio dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, un esdeveniment clau en la història de Badalona i la seva evolució com a ciutat. Convertir-se en subseu va suposar tota una revolució a nivell urbanístic i d'imatge que encara perdura. Les més evidents: el Palau Olímpic i la vila de Montigalà, residència de milers de periodistes d'arreu del món que més tard evolucionaria com un dels barris més moderns i amb més potencial de creixement de la ciutat.
 
El pavelló va centrar els ulls del món del bàsquet durant uns dies, i va deixar imatges per al record. Sens dubte, una de les grans fites com a ciutat va ser acollir el joc del Dream Team, amb Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird en una selecció que per primer cop es nodria de les estrelles de la NBA i que va arrasar.
 
Tot i que és el més recordat, el bàsquet no va ser l'únic esport a la ciutat. Les instal·lacions d'Ausiàs March van servir de seu per als combats de boxa, amb alguns grans noms com Óscar de la Hoya, entre els esportistes, i amb la cèlebre visita de Nelson Mandela com a espectador.
 
Més enllà dels esports, els Jocs van servir perquè Badalona fes un pas endavant com a ciutat i anés desfent-se dels residus industrials i del passat: inici de la remodelació del front litoral, la construcció dels laterals de la C-31 -encara avui en dia incomplets, però- i de més sortides de l'autopista; rentat de cara de la via pública, amb molta inversió en obres i reformes i la B-20 i la pota nord d'entrada a Barcelona des del Maresme, com a actuacions més destacades.
 
A nivell socials, els Jocs van deixar un imaginari col·lectiu com a ciutat que va viure molt intensament aquell gran esdeveniment. I que, de fet, va evolucionar en la creació d'una entitat essencial que encara perdura: Voluntaris Badalona.
 
Aquests dies, una exposició a la planta baixa de la Casa de la Vila recorda l'efemèride, amb fotografies, objectes, roba i documents que fan referència als Jocs. Aquest divendres és el darrer dia per poder-la gaudir. El Museu de Badalona, per la seva part, ha afegit al seu àlbum digital, a la plataforma Flickr, nombroses fotos sobre la celebració i preparació dels JJOO. Aquí en teniu unes quantes.
 
Fotografies: Museu de Badalona. AI. Fons Ajuntament.

Més imatges

Afegeix el teu comentari