La darrera ‘suelta de vaquilla’

    0
    29
    suelta vaquillas.jpg

    26/06/2015 – El passat cap de setmana, el parc del Gran Sol de Llefià va acollir la tradicional i polèmica ‘suelta de vaquillas’ del barri de Llefià; des de fa anys es parlar de canviar la celebració i aquesta podria haver estat la darrera edició.

    El passat cap de setmana, milers de persones van apropar-se a Sant Joan de Llefià, al parc del Gran Sol, per gaudir de l’acte central de les festes del barri, ‘la suelta de vaquillas’, una celebració popular i polèmica a parts iguals que estiu rere estiu aixeca polseguera. Des de fa anys, sobretot des del 2012, diferents sectors polítics i civils de la ciutat demanen la substitució d’aquesta tradició de caire taurí per una festa d’un altre tipus. Aplegades sota la plataforma Badalona Sense Correbous, més d’una trentena d’entitats s’han oposat a ‘la suelta’ i han recollit signatures, més de 15.000, durant els darrers tres anys. La coordinadora contrària a la celebració dels bous ha intentat reunir l’anterior govern i la resta de partits amb l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol, l’organitzadora, per impulsar el canvi durant el darrer mandat. No havien reeixit i la festa ha continuat celebrant-se a mitjans de juny, com sempre. Aquest passat cap de setmana, però, podria haver tingut lloc la seva darrera edició.

     

    Amb el canvi de govern, la situació política és diferent i la voluntat del nou executiu sí és substituir la ‘suelta de vaquillas’ per un altre acte de caire cultural que sigui el nou pol d’atracció de la festa del barri. El tinent d’alcalde de l’àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, confirma que la intenció del nou govern és seure amb l’entitat veïnal i veure quina activitat es pot projectar. De fet, l’executiu diu que ja existeix consens polític per no autoritzar més correbous al 2016. Encara no s’han produït trobades formals amb l’entitat veïnal, però s’iniciarà un procés de diàleg per trobar una alternativa.

     

    Des de l’AVV expliquen que estan oberts a parlar del canvi de ‘la suelta’ però que no estan disposats a renunciar a l’acte central de les festes del barri a canvi de res. El seu president, Jordi Mesas, afirma que el govern local encara no els hi ha comunicat res de forma oficial i suposa queaviat rebran una petició per reunir-se i dialogar sobre com haurà d’evolucionar la celebració. En aquest sentit, reivindica que l’única opció que veuen factible per omplir les festes igual que amb les ‘vaquillas’ serien dues actuacions musicals de primer nivell finançades per l’Ajuntament que la pròpia associació triaria, una per cada tarda de bous. “Som conscients que això val uns diners, però és l’únic acte amb el que es podria omplir la plaça”, diu Mesas.

     

    Una tradició des dels anys 80

     

    Des dels anys 80, el barri de Sant Joan de Llefià organitza la tradicional ‘suelta de vaquilles’ al parc del Gran Sol com un dels actes centrals de les festes del veïnat. A mitjans del mes de juny, l’associació de veïns improvisa una petita plaça de toros en un amfiteatre, on set o vuit bous petits van sortint en torns de 10 minuts. Només els majors de 18 anys tenen permís per accedir a l’arena i està prohibit el contacte amb la cua o la cornamenta dels animals. A dia d’avui, el cost de l’esdeveniment puja fins els 6.000 euros, finançats gràcies a l’aportació dels organitzadors de la fira d’atraccions, a les rifes que es duen a terme durant les festes i a la publicitat d’una revista que l’AVV edita amb motiu de la celebració. ‘La suelta de vaquillas’ necessita setmanes de preparació i de tràmits de papers que la Generalitat ha d’aprovar per complir amb estrictes mesures de seguretat.  

     

    Crítiques al PP per pagar la festa amb recursos públics al 2014

     

    Fa un parell de mesos, Badalona Sense Correbous va fer pública una factura que desprèn el pagament de 2.000 euros per part de l’Ajuntament, a través de l’empresa Badalona Cultura, per a la celebració d’aquesta festa. El grup d’ICV-EUiA, que va tenir accés a la factura, va assegurar que, amb aquest pagament, el PP va incomplir un acord de Ple contret el mandat entre 1999 i 2003, quan els grups van aprovar que la festa del barri de Llefià no es pagaria amb diners públics. Tant els ecosocialistes com els responsables de la plataforma van reprovar l’ús d’aquests recursos per pagar “dues tardes de bous”. Fonts municipals van indicar que el cost de les "vaquillas" de Llefià del 2014 es va cobrir des de Badalona Cultura, però que la petició de l'Associació de Veïns de Gran Sol suposa un ajut similar al que es dóna a moltes altres entitats per a actes de les seves festes. El regidor Àlex Mañas nega que s’hagin trobat factures relatives a la celebració d’enguany, però creu que el govern del PP hauria pagat les ‘vaquillas’ més d’un any, no només el 2014. El president de l’AVV del Gran Sol assegura que enguany no han rebut cap subvenció.