Badalona torna a les urnes per tercer cop aquest 2015

    0
    35
    grafico quesitos.jpg

    19/12/2015 – 155.841 badalonins estan cridats a votar a algun dels 45 col·legis electorals de la ciutat.

    155.841badalonins i badalonines tornen a estar cridats a les urnes aquest diumenge, 20 de desembre, per escollir els representants estatals a Madrid. Terceres eleccions d’aquest 2015 a Catalunya en les que es preveu, no obstant, una alta xifra de participació. A Badalona, els veïns disposaran de 45 col·legis electorals amb 222 meses.

     

    Han passat quatre anys i molta tempesta política ha sacsejat Espanya i Catalunya des que el PSC fos el partit més votat a Badalona el 2011 (32,6%), quasi 6.000 vots per sobre del PP. Els socialistes han lamentat una davallada que va tocar terra al maig i que va donar lleugeres senyals de millora el passat setembre. Reviuran aquestes generals el PSC i la tradició socialista badalonina?

     

    Una altra de les incògnites de diumenge serà si Albiol continua arrastrant vots per al Partit Popular tot i no ser la cara visible, com succeís el passat 27S, quan va col·locar la formació que encapçala Rajoy com a segona força de la ciutat. A les europees de 2014, de fet, el PP va experimentar un notable creixement i va quedar a prop de socialistes i convergents tot i no ser Albiol el candidat, com a les municipals i parlamentàries.

     

    La convivència de Ciutadans amb ‘l’efecte Albiol’ fa que els taronges perdin pistonada a Badalona, on el PP es queda amb un ampli espectre que Rivera sí conquesta a altres localitats. El creixement serà indubtable però cal veure on serà el sostre de C’s en aquestes generals.

     

    A jutjar per la rebuda que el poliesportiu de Llefià va oferir a Pablo Iglesias el passat cap de setmana, els resultats de En Comú Podem seran qualsevol cosa menys dolents. La formació lila, impulsada a més per la mediàtica Ada Colau a Catalunya, arreplegarà un bon nombre de vots a molts barris de la ciutat.

     

    El comportament del vot convergent a Badalona ha dut CiU a quotes molt elevades en gairebé tots els comicis a excepció de les municipals. Segona força a les darreres europees i tercera a les passades generals; CDC, juntament amb ERC, el 27S, va ser la més recolzada. Repetirà Democràcia i Llibertat dins el ‘top 3’ aquest diumenge o la desvinculació d’Unió i la conjuntura no afavoriran els bons números?

     

    Els qui de ben segur creixeran seran els republicans. ERC va quallar un 4,2% del vot el 2011, però ha plogut d’aleshores ençà. Esquerra ha experimentat un gran creixement els darrers dos anys i espera poder batallar el vot independentista de la ciutat aquest 20D.