El lloguer a Badalona i al Barcelonès, a la baixa amb la nova llei

    0
    39

    El lloguer va a la baixa. Fa un any i escaig de l’entrada en vigor a Catalunya de la llei que regula el preu del lloguer. Segons ha comunicat la Secretara d’Habitatge de la Generalitat, ja hi ha una seixantena de municipis que han sol·licitat o ja han aprovat la declaració d’àrea de mercat tens d’habitatge. Això permetrà a tots aquests municipis, inclòs Badalona, seguir regulant el preu del lloguer durant cinc anys més. El cas de la nostra ciutat no deixa de ser curiós, ja que el PP va recórrer la llei catalana davant del Tribunal Constitucional.

    Què diu la llei?

    La llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes dictamina que els preus del lloguer no poden superar els fixats per l’últim contracte signat. A més, en cas que el preu demanat pel propietari superi el de l’índex de referència que té la llar, la quantitat ha de baixar fins a preu índex. D’aquesta manera, cada cop que un contracte finalitza, els inquilins no han de patir per una possible pujada del lloguer.

    L’impacte de la normativa

    Com ja hem apuntat, Badalona continuarà aplicant la normativa durant els pròxims cinc anys, ja que el context social precari d’alguns barris així ho exigeix. Segons dades aportades pel Sindicat de Llogateres de Badalona, l’efectivitat de la llei del lloguer ja s’ha notat en el seu primer any, D’entrada, en el global del Barcelonès el lloguer patit una baixada interanual del 6.6%. Cada llogater paga una mitjana de 61 euros menys respecte el 2020, passant de 925 euros a 864.

    Si ens centrem en les dades de Badalona, facilitades pel departament d’Habitatge de la Generalitat, observem com el lloguer ha caigut només un 0.81% en el darrer any, passant d’una mitjana de 736 euros a 730. De tota manera, la tendència global és anar a la baixa. Per tant, s’ha corregit l’ascens constant de preus previ a la nova normativa.

    Cal recordar que en els darrers 5 anys els preus dels lloguers van augmentar 30 vegades més que els sous. A Badalona, com en tota l’àrea metropolitana, una xifra molt alta de famílies està destinant el 50% dels seus ingressos al lloguer. La xifra òptima no hauria de superar el 30%.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí