1.000 milions d’euros: això ens ha costat ja el rescat de les autopistes

    0
    39
    25-05-2015 Autopista Eje Aeropuerto OHL ECONOMIA MADRID ESPAÑA EUROPA ZARAGOZA ARAGÓN OHL

    El govern central ha reconegut oficialment que el rescat de totes les autopistes estatals en fallida durant la crisi del 2008 costarà, almenys més de 1.000 milions d’euros. El resultat final fins i tot pot quadruplicar aquesta quantitat, ja que elss creditors el xifren en 4.500 milions. El propi govern ha admès que pot assolir un màxim de 3.305 milions. Aquest any, està previst que ja s’abonin 560 milions d’euros, segons s’ha consignat als Pressupostos Generals de l’Estat del 2022.

    Totes les autopistes en fallida es van projectar sota una col·laboració público-privada. L’Estat s’estalviava la inversió que requeia a les concessionàries privades, encarregades de construir les autopistes a canvi d’una llarga concessió de peatge (fins a 30 anys) i la salvaguarda dun trànsit mínim garantit.

    Al final tot va fallar. Les obres es van endarrerir i el seu cost es va disparar, sobretot per les expropiacions de terrenys. I poc després d’inaugurar-se, va arribar la crisi de 2008 i es va punxar la bombolla immobiliària. El 2013, la llavors ministra de Foment, Ana Pastor, afirmava que les autopistes no costarien un euro a la ciutadania. Fals.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí