Alerta a la frontera entre Sant Roc i Sant Adrià pel consum de drogues

  0
  63
  jeringuillas.jpg

  30/09/2016 – Des de principis d’any, les xeringues al carrer i la presència de drogodependents a la zona són molt més visibles.

  A finals de 2015 i principis de 2016, les grans actuacions dels Mossos d'Esquadra al barri de La Mina van suposar un fort cop contra el tràfic de drogues al cor del mercat més prolífer de l'àrea metropolitana. La pressió sobre el barri adrianenc, però, va provocar la metàstasi del problema cap a altres zones. Una d'elles, com ja va avançar el Diari de Badalona fa mesos, és la frontera entre Sant Roc i Sant Adrià, que va veure com es produïa un increment de la venda i el consum de drogues que, més de mig any després, no ha remés.

   

  El nucli del fenomen se situa sota l'autopista C-31, a tocar de l'espai on s'instal·la el mercat ambulant del dimarts. Justament allà, i dins el terme municipal de Badalona, les tardes de dilluns a divendres, ofereix servei sociosanitari una furgoneta de venopunció assistida, cedida per la Generalitat, a la que els drogodependents s'apropen per intercanviar material i ser atesos per l'infermer i el treballador social que presten atenció.

   

  Malestar veïnal per la presència de xeringues i drogodependents

   

  La situació des de principis de 2016 ha derivat en un major nombre de xeringues sota el pont de la C-31, però també a altres zones de Sant Adrià. La capacitat de la furgoneta és de dos usuaris, pel que el flux de drogodependents s'estén a diferents punts de la via pública, en un radi d'un o dos quilòmetres, segons fonts policials. La pressió de la policia local també contribueix a aquesta diàspora. Una patrulla acostuma a estar pendent de la situació sota la C-31, i dues motos patrullen a l'entorn per garantir la seguretat ciutadana, expliquen des de l'Ajuntament. En qualsevol cas, recorda el regidor responsable del cos, Jose Luís Martínez, la competència de la policia local és limitada en aquest sentit, ja que Mossos és l'organisme responsable de l'àmbit de drogues i incidents com ara robatoris o furts.

   

  El servei de venopunció pertany a Badalona i nosaltres no podem prendre cap mesura al respecte”, esclareix Martínez. Tampoc pot actuar Sant Adrià sobre el tràfic de drogues, que, segons algunes fonts, tindria el seu punt més calent, sobretot des de principis d'any, a un dels carrers de Sant Roc propers a la localitat veïna.

   

  El regidor de Salut badaloní, Francesc Ribot, admet que esperaven que la situació s'estabilitzés en uns pocs mesos i que estan preocupats. “Han arribat queixes i s'està parlant amb els veïns. També mantenim reunions constants amb Sant Adrià a través del Consorci del Besòs”. Sobre la situació de la furgoneta, Ribot argumenta que es tracta d'una ubicació propera als usuaris d'estupefaents, i manté que es va decidir situar allà després de molts anys de proves.

   

  La furgoneta de venopunció, motiu de discòrdia

   

  L'Associació de Suport a les Persones amb Problemes de Drogues (ASAUPAM) és l'entitat social que gestiona el servei a través d'una subvenció del Departament de Salut des de 2012, quan van aconseguir que l'administració catalana situés en aquell precís punt de la frontera entre ambdues localitats el vehicle que ara és blanc de les ires de centenars de veïns. L'associació, però, treballa en l'àmbit de drogues del barri de Sant Roc a través d'un programa propi des de 1999. Ara, admeten, i des de finals de 2015, han experimentat un augment d'usuaris d'estupefaents que ha sorprès tothom.

   

  A Sant Roc fa anys que ha existit aquest problema, però els veïns sempre l'han viscut amb certa tranquil·litat. La diferència, ara, és que aquest increment l'ha fet molt més visible a tota la zona, i entenem que això inquieta la ciutadania”, relata la coordinadora dels projectes de Badalona, Esther Estallo. “Quan es va atacar la Mina, els usuaris es van mobilitzar cap a altres zones, i les intervencions aquí es van disparar”, puntualitza la responsable d'ASAUPAM. Des de llavors, això sí, matisa, el nivell no ha anat més en augment.

   

  A banda de la furgoneta, l'associació té en marxa un altre projecte, a través del qual un educador social i un treballador de Salut recorren l'àrea afectada pel consum de drogues per dialogar amb els drogodependents, intervenir-hi i, com a mínim, evitar contagi de malalties i infeccions a través de l'intercanvi de xeringues. Els darrers mesos, comptabilitzant furgoneta i treball a peu de carrer, l'entitat arriba a atendre una vintena d'usuaris de mitjana cada dia.

   

  Creuen que la furgoneta és un reclam, però en realitat absorbim consumidors del carrer i netegem la via pública”, reivindica Esther Estallo. Si els projectes d'ASAUPAM no existissin, assegura, la situació i els residus a la via pública seria molt pitjor. “Es discuteixen sobre si el problema és de Badalona o Sant Adrià, però això és una xacra social responsabilitat de tothom”, subratlla.

   

  Veïns de Sant Adrià recullen firmes

   

  El malestar veïnal és molt latent a Sant Adrià. O com a mínim molt més visible, sobretot a les xarxes socials. Les crítiques i la denúncia de xeringues a la via pública va començar a Facebook, on ara existeixen diferents grups i pàgines dedicades a fer soroll i recollir suports per reclamar solucions als ajuntaments. De fet, hi ha una recollida de signatures on line, a Change.org, per demanar que es retiri la furgoneta de venopunció, que acumula més de

   

  També s'estan aplegant firmes de forma física. Diferents veïns i veïnes deixen a establiments i botigues del centre i Sant Joan Baptista fulls on els ciutadans poden deixar el seu recolzament a aquesta particular campanya ciutadana contra la visibilització de les drogues.