Arrenquen les llargament esperades obres del canal del Gorg

  0
  IMG_9345.JPG

  16/02/2015 – Dissabte es va celebrar al barri del Gorg l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra; les excavadores comencen a moure els terrenys on hi anirà el canal.

  L’alcalde Xavier Garcia Albiol, acompanyat per la delegada del Govern a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, ha col·locat aquest cap de setmana la primera pedra de les obres del futur canal del port de Badalona. Aquest acte simbòlic, realitzat a la confluència dels carrers de la Indústria amb Antoni Bori, al barri del Gorg, marca l’inici de les obres de construcció d’un canal el projecte del qual es remunta més de 20 anys enrere. La previsió és que estigui acabat l’any 2017.

   

  De los Llanos de Luna va mostrar dissabte la seva satisfacció per poder participar “en l’acte d’inici d’una obra tan esperada i important per a Badalona”. L’alcalde badaloní, per la seva banda, va agrair la col·laboració d’Adif i del Govern d’Espanya, així com el suport del Consell Comarcal i del grup municipal de Convergència i Unió. Garcia Albiol va explicar que “l’inici de les obres del canal del port és una molt bona notícia per a Badalona i especialment per als veïns del barri del Gorg que han patit la degradació d’aquesta zona durant molts anys”.

   

  Garcia Albiol va afirmar que “la construcció del canal ha estat una prioritat pel al govern municipal, ja que es tracta d’un element fonamental per al desenvolupament del Gorg i del Front Marítim i també constituirà una nova centralitat de la ciutat de Badalona”. A més, l’alcalde va afegir que el canal “donarà singuraritat a la ciutat i la farà destacar a la costa de Barcelona i a l’entorn metropolità”.

   

  Obres en dues fases

  El futur canal tindrà 360 metres de longitud i 32 metres d’ample, començarà al carrer del Progrés i arribarà fins al port. El cost total del projecte serà de 4.300.000 euros més els 6 milions per a construir el viaducte que permetrà al tren travessar el canal.

   

  El projecte preveu la urbanització d’una superfície total de 14.000 metres quadrats, que inclou la zona enjardinada de la capçalera del canal on hi haurà una àmplia làmina d’aigua. Es disposaran i prioritzaran amplis passejos per a vianants que connectaran el parc del Gorg amb el port. A cada costat del canal hi haurà habitatges. El trànsit de vehicles es farà en dos carrils situats un a cada banda del canal i on només es podrà circular a poca velocitat.

   

  El projecte contempla dues fases en l’execució de les obres. La primera fase que ara comença consisteix en l’excavació de les terres existents entre els carrers de la Indústria i el Progrés. Seguidament s’executaran les obres del canal des del parc del Gorg fins a l’espai ocupat pel desviament provisional del ferrocarril. Aquesta fase té una durada aproximada de 12 mesos.

   

  Un cop acabada la primera fase de construcció del canal del port, aproximadament d’aquí a un any, quedarà pendent que entri en funcionament el nou viaducte del ferrocarril per obrir definitivament el pas del port cap al canal. Aquesta segona fase inclourà els darrers 100 metres de canal, que passarà per sota del viaducte acabat de construir.

   

  Aquest nou viaducte de 179 metres està previst que entri en funcionament abans de l’estiu de 2017. L’alçada de gàlib del nou pont serà de 4 metres, la qual cosa permetrà que les embarcacions de petit calat puguin accedir del port cap al canal. A causa de la complexitat de les obres caldrà prèviament desviar l’actual traçat del tren.