Badalona celebra una Festa Major d’Agost gegant

  0
  IMG_7026.JPG

  16/08/2016 – Destacada per la celebració del 30è aniversari de la Colla de Geganters de Badalona i els actes de cultura popular i tradicional.

  Durant aquest cap de setmana, del 13 al 15 d'agost, Badalona ha estat de Festa Major i ho ha celebrat amb èxit i un creixement de participació ciutadana respecta els anys anteriors.

   

  Enguany la festa ha estat destacada per la celebració del 30 aniversari de la Colla de Geganters de Badalona, que divendres, dia 13, van realitzar un acte itinerant pels carrers del barri de Dalt de la Vila. Amb una representació teatral dels gegants Anastasi i Maria des del balcó de l'Ajuntament anunciava l'inici de la festa major i convidaven als centenars de veïns, que es congregaven a la plaça de la Vila, a trobar els gegants de la ciutat amb la companyia dels capgrossos. Durant la cercavila es van trobar als gegants Jeroni i Badamar; Ferrer de Gualbes  i Elionior de Santcliment, Ripal i Brunel·la de Mar, en fullet i la dimonieta, i finalment Anastasi i Maria que van sortir des de l'església de Santa Maria. Finalment, des de la plaça de Font i Cussó, tots els gegants i capgrossos van estrenar un ball especial per aquest aniversari i van bufar les espelmes d'un gran pastís. Destacar que l'acte va comptar amb la participació d'altres entitats culturals com l'Esbart Sant Jordi, els Miquelets de Badalona i Bufons del Foc.

   

  Tot seguit a la nit, des de l'espai B20 situat a la platja del Coco, s'iniciava una altra novetat d'aquesta festa major, la Nit Jove de Dj's, on van actuar el Dj Groucho i PD Badabronx.

   

  Ja dissabte, 14 d'agost, va ser el torn dels actes de cultura popular i tradicional. Enguany es va viure un pregó molt poc habitual, ja que va ser caracteritzat per dues noies, en representació de la Comissió de Festes, que van realitzar una representació teatral on la satírica sobre la política i l'actualitat badalonina no hi va faltar. De seguida es va encendre la traca de 500 metres, més coneguda com la Gran Xeringa, que unia la plaça de la Constitució i la plaça de la Vila, on finalment es van disparar les dotze salves de martoret, per anunciar. A partir d'aquí s'iniciava la tanda de lluïment i la cercavila pels carrers del barri del Centre de Badalona amb els gegants Jeroni i Badamar, els trabucs dels Miquelets, els pilars de la cola Micacos i les espurnes de les colles de les bèsties i diables. En arribar a la Rambla, es donava pas al castell de focs i al ball de festa major amb l'orquestra Excellence, que va fer ballar al públic amb cançons des dels anys 80 fins a l'actualitat.

   

  Diumenge, 15 d'agost, festivitat de Santa Maria -també coneguda com a Mare de Déu d'Agost-, es va celebrar amb l'ofici solemne a l'església de Santa Maria, destacat pel ball dels gegants Maria i Anastasi, que després van baixar fins a la plaça de la Vila, on s'esperava el vermut popular de la Comissió de Festes. A la tarda, la Rambla va acollir la ballada de sardanes i ja de nit les colles Bèsties de Foc, Diables de Badalona i Bufons del Foc van realitzar un correfoc pel passeig Marítim des de la platja dels Pescadors fins a la del Pont d'en Botifarreta, on van acabar remullats a l'aigua. També, una de les novetats d'enguany per clausurar la Festa Major d'Agost, els grallers i flabiolaires de les colles de la ciutat es van 'enfrontar' amb les seves grans aptituds. El grup Els Quatre Vents van finalitzar el ball de gralles amb un repertori de temes molt actuals.