Badalona commemora les víctimes dels bombardeigs feixistes de 1938

  0
  Bombardeigs_An_s_Mono.jpg

  29/06/2013 – ICV-EUiA va organitzar dijous un acte en el que es van congregar prop de 200 persones per recordar els badalonins i badalonines víctimes d'aquell desastre bèl·lic.

  ICV-EUiA va encapçalar dijous l’ofrena floral a les víctimes dels bombardeigs feixistes a Badalona del 30 de juny de 1938. L'Anís del Mono va acollir una xerrada presentada pel líder de la coalició, Carles Sagués, amb l'historiador Joan Villarroya i Ida Mauro, de l'associació Nova Memòria – Nova Itàlia. També es va retre homenatge a Alfonso Navarro, testimoni dels bombardeigs.

   

  L’acte va comptar amb la lectura de testimonis d’aquella tragèdia local i d’un llençament simbòlic de clavells al mar en record a les víctimes dels atemptats feixistes de fa 75 anys.

  Una estona més tard, unes 200 persones van omplir el pati interior de la fàbrica de l'Anís del Mono per presenciar la xerrada en la que es va explicar la importància de la recuperació de la memòria històrica per part de tots els pobles, i concretament, de l'italià i el català. El catedràtic d'història contemporània, Joan Villarroya, també va explicar el context històric i els bombardeigs feixistes a Badalona.

   

  Carles Sagués, va recordar la importància de commemorar una data que va suposar el patiment de moltes persones i “la destrucció de la democràcia del nostre país”, la República. Els presents van fer pinya per recuperar la memòria històrica perquè tot això no es torni a repetir, i sobretot, “per construir un país pacífic, tolerant, republicà, en igualtat i fraternitat”.