Benzinera Fitó: 113 anys prestant servei i celebrant el Nadal a Badalona

  0

  L’estació de servei Fitó és la més antiga de Catalunya: va començar el 1908 amb un assortidor

  “Autos i motos brunzint aniran cap a Girona, gastant gasolina Fitó, que és la més barata i bona”. Aquests versos els va escriure als anys 30 Ramon Fitó Vidal, creador de la Benzinera Fitó a inicis del segle passat. Fitó va ser un autèntic visionari, ja que va ser capaç d’impulsar una idea de negoci que s’acabaria convertint en l’estació de servei més antiga de Catalunya. I sí, la tenim a Badalona.

  La història de la benzinera comença el 1908. Ramon Fitó s’havia traslladat a la nostra ciutat per treballar a la Deutsche and Company, una refineria que hi havia on ara hi ha el Pont del Petroli. La seva perspicàcia li va fer entendre que la gasolina podia ser la nova mina d’or del món industrial. Per aquest motiu va decidir instal·lar un assortidor de benzina al carrer Garriga. Finalment, la creixent demanda va dur-lo a obrir l’estació de servei el 1934, a tocar de Pep Ventura. Quan es funda, la gasolinera Fitó estava als afores de Badalona.

  Hi havia la fàbrica d’alcohol coneguda com La Brisa i una de tèxtil, Can Borràs. Més tard, s’hi va fer el pavelló d’Ausiàs March. Fins que no va fer-se la variant viària de Badalona a Montgat, la gasolinera Fitó va estar situada en un lloc clau de trànsit de cotxes i camions que anaven cap al nord de Catalunya i França. Amb 113 anys de trajectòria, avui la quarta generació del visionari Fitó, formada pels seus tres besnets, s’encarrega avui de mantenir la prestació del servei.

  Ramon Fitó Mora, net del fundador de la gasolinera / Foto: Família Fitó

  Mantenir l’estètica

  La família Fitó ens rep a les instal·lacions de l’estació de servei, situada a l’avinguda Alfons XIII, 24, per explicar-nos com ha estat possible celebrar 113 Nadals a la ciutat amb el negoci actiu. “Quan es va fer l’edifici, era considerat molt modern. En aquella època no s’utilitzaven materials d’arquitectura industrial com el ferro. Salvant les distàncies, tenim l’exemple de la Torre Eiffel a París”, ens detalla la família.

  La venda d’oli era una de les activitats principals / Foto: Família Fitó

  Quan l’estació de servei ja comptava amb anys de trajectòria, va arribar un moment on la resta de benzineres van començar a modernitzar-se i a adoptar els noms de grans marques internacionals. Fitó va resistir, prenent la decisió de potenciar la seva estètica vintage i el seu llegat antic.

  Al barri, la gasolinera s’ha acabat convertint en un punt de referència / Foto: Família Fitó

  “Part d’aquesta filosofia també és el fet de mantenir amb nosaltres i durant tota la vida els mateixos treballadors. Creiem que això ens aporta un factor diferencial. Potser a nivell de negoci no és el millor, però ens agrada així”, ens expliquen els germans Fitó. Cal recordar que la seva estació de servei és l’única de Badalona on l’autoservei no existeix. Són els treballadors els qui posen la benzina als vehicles dels clients.

  El primer assortidor es va crear el 1908 / Foto: Família Fitó.

  Una referència

  Al barri, la gasolinera s’ha acabat convertint en un punt de referència. “Sempre ve gent que necessita alguna cosa o demanar un favor. Abans obríem les 24 hores i tothom sabia que podia recórrer a nosaltres per a qualsevol emergència”, afirmen els Fitó. Després de 113 anys, la família té ganes de “continuar amb el negoci”, adaptant-se a la “nova realitat de l’automoció” que està encara per arribar.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí