Cirurgians de Can Ruti ideen un estri per millorar la il·luminació durant les operacions

  0
  ambRutilight.jpg

  23/01/2018 – Es pot acoblar a diferents eines de cirurgia, és estèril i d'un sol ús.

  Durant les intervencions quirúrgiques, molts cirurgians manifesten problemes o dificultats en la il·luminació del camp quirúrgic. També s’hi van trobar els doctors Joan Francesc Julián i Jordi Navinés, del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i investigadors de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), que han ideat Rutilight®, un sistema d’il·luminació local que s’adapta i acobla a l’instrumental quirúrgic.

   

  La idea és tan senzilla com eficient, s’adapta a l’instrumental quirúrgic de manera fàcil i ràpida, acoblant-se a l’eina com si fos l’adaptador per al bolígraf en un compàs. És estèril i d’un sol ús, fabricat amb una silicona elàstica que fa que es pugui ajustar a qualsevol instrumental de quiròfan que faci entre 5 i 12 mil·límetres de diàmetre. “Això inclou des de bisturí, bisturí elèctric, pinces un aspirador, unes tisores o una sonda, i s’adapta a sistemes d’energia per fer transeccions de parènquima i teixits”, explica Julián. 

   

  La llum la dona un anell de leds que aconsegueix centrar la il·luminació al punt de treball amb una temperatura de color òptima per a l’ús. La versatilitat del producte fa que sigui d’utilitat per a diverses i molt diferents especialitats quirúrgiques, des de cirurgia general i digestiva, cirurgia toràcica, ginecologia, cirurgia pediàtrica, patologia mamaria, traumatologia, urologia o cirurgia plàstica, entre moltes.

   

  Sovint hi ha punts foscos i ombres, que no es poden resoldre amb la llum de quiròfan, ni tan sols amb frontals o separadors amb llum incorporada, que també s’utilitzen de manera habitual”, explica el Dr. Julián. “El fet que la llum vagi incorporada a l’instrumental quirúrgic també elimina el problema de les ombres a la zona a operar alhora que facilita portar la llum a les àrees profundes i de difícil visió, “facilita la labor dels cirurgians i permet resoldre eventuals complicacions”, afegeix Julián.