Compte enrere per als bars musicals del polígon Can Ribó

    0
    39
    ok.JPG

    27/09/2013 – La desena de locals d’oci situats a la carretera de Mataró al seu pas pel polígon industrial badaloní, on es concentra bona part de l’oferta nocturna local, es veuen abocats a tancar el proper mes de gener.

    L’oci nocturn de Badalona perdrà pistonada a partir del proper mes de gener. Allò que durant molts anys ha estat centre de festa i diversió de moltes persones, però també de disputa entre veïns i administració, deixarà de ser una realitat aquest 2014. Els bars musicals del polígon Can Ribó situats a la nau entre la carretera de Mataró i les vies del tren passaran a ser història de la ciutat i una dècada sencera de nits frenètiques quedaran reduïdes a pols.

    Fa uns 10 anys, més o menys, un grapat de persones va decidir llogar aquest espai al seu propietari, acondicionar-lo per obrir diferents negocis musicals i ampliar així l’oferta d’oci que hi havia fins aquell moment en el polígon i, en general, a la ciutat. L’Ajuntament va intervenir i va firmar amb l’amo de la nau un conveni amb certes regulacions, com per exemple limitar a 10 el número de locals, per tirar endavant el projecte. Poc a poc, aquest punt va començar a esdevenir estratègic: abans de dirigir-se a la discoteca, molts joves passaven (i passen) pels locals per prendre una copa a preus més baixos i arrancar la nit. Molt de públic es va veure atret per aquest nou nucli festiu i això va derivar en problemes. I és que no sempre plou a gust de tothom. Per al veïnat més proper, el del barri de Canyadó, una afluència major suposava més trànsit de persones a altes hores de la matinada, més soroll i, diuen, més actes incívics.

    La croada de l’associació de veïns no es va fer esperar i les reivindicacions van ser clares des del primer moment: una retirada o no renovació de les llicències dels locals i una descentralització de l’oci cap a altres punts de la ciutat. La polèmica estava servida. Durant anys, abans que l’Ajuntament hagi donat ara el pas definitiu, la continuïtat dels bars musicals ha estat envoltada d’incertesa en moltes ocasions. La darrera i més crítica va ser ara fa un lustre; propietaris i clients van protagonitzar manifestacions contra el tancament de la zona. Tot i que el Consistori va arribar a enviar diverses notificacions instant a cessar l’activitat comercial, mitjançant al·legacions, pròrrogues i reformes preceptives, els ‘pubs’ han aconseguit tirar endavant fins a dia d’avui.

    La concessió del lloguer, però, va finalitzar el passat juliol. Tot i la insistència dels bars, la intenció del propietari de la nau ha estat en tot moment la de vendre l’espai a l’Ajuntament i rentar-se les mans després d’una dècada. L’alcalde Xavier Garcia Albiol explica que aquesta és la solució més econòmica per les arques municipals ja que, de no ser així, l’amo dels terrenys podria demanar una expropiació forçosa, que seria menys viable. No obstant, recorda que han aconseguit estirar el contracte fins a finals d’any per tal que els negocis puguin planificar-se millor i acabar de fer una mica més de caixa, també a les festes de Nadal. Durant la primera i segona setmana de gener, les persianes s’aniran abaixant una rere l’altra.

     

    Els propietaris dels establiments, decebuts

    Tot i saber que la concessió expirava aquest estiu, i sobretot després d’haver dut a terme diferents reformes obligatòries durant el darrer any i haver col·laborat amb l’Ajuntament en establir un bus llançadora del polígon al metro per reduir les molèsties als veïnats propers, els gerents dels bars tenien l’esperança de poder negociar i ampliar uns anys més el lloguer. Ara el futur de tots plegats no està clar. La majoria coincideixen en què qualsevol moviment de reobertura serà començar de zero i, a dia d’avui, una inversió tan important és molt arriscada. No obstant, hi ha que ja han confirmat que es traslladaran, ja sigui fora de la ciutat o dins el propi polígon, i d’altres que no tenen clar si seguir. Alguns, de fet, estan estudiant la possibilitat d’instal·larse a una altra nau dins la zona industrial badalonina. En aquest sentit, Garcia Albiol expressa que es posaran totes les facilitats possibles a aquells empresaris que vulguin obrir nous negocis, ja que qualsevol moviment econòmic és bo per a la ciutat. Alguns propietaris dels locals esperen que les paraules del batlle siguin sinceres, encara que no tots confien en què el trasllat estigui exempt de traves i impossibilitats administratives.

     

    La zona de bars es convertirà en un aparcament

    Un cop deixi de sonar la música, un nou projecte es posarà en marxa. El govern local es farà amb la nau mitjançant un pagament inicial mínim i un segon desemborsament ampli més endavant, la quantitat dels quals s’ha de definir encara, segons l’alcalde Albiol. A principis de l’any vinent, començarà el derrocament de la nau i, un cop no en quedi res, s’arranjarà la zona i s’hi instal·larà una àrea d’aparcament de vehicles. En principi, explica el cap del govern municipal, això és el què preveu el planejament vigent i és el què es durà a terme. Garcia Albiol creu que és un bon pas per al barri, que portava anys reclamant-ho, i que ara estarà més obert al mar

     

    Canyadó assoleix una reivindicació molt reclamada

    Sens dubte, els qui més han celebrat la notícia han estat els veïns del barri de Canyadó, situat a escassos metres del polígon i de tot el frenesí nocturn dels caps de setmana. Porten anys reclamant el tancament dels locals i la descentralització de l’oci cap a altres zones de la ciutat com el port. “No som contraris a la diversió del jovent i la festa; som contraris a tot el que això comporta: molta gent durant la matinada, soroll, incivisme, ‘botellones’… és quelcom molt difícil de controlar per molta policia que hi posis”, explica el president de l’associació de veïns, Pedro Jesús Fernández. El problema, diuen, tampoc és amb els propietaris dels bars, sinó amb l’incivisme d’alguns dels seus clients. De fet, admeten que en els darrers mesos, la situació ha millorat amb els busos llançadora sufragats pels propis locals d’oci. Tot i així, els veïns lamenten que han “soportat molt de temps desperfectes en el mobiliari públic, en els portals, en els cotxes…” i manifesten que no estàven “disposats a què es renovés el contracte durant més temps”.

    L’entitat veïnal aconseguirà en uns mesos, diu, dos grans objectius: el tancament dels bars i l’obertura de part del barri al mar, que esperen que es vagi completant amb el pas dels anys. Desitgen que això aporti tranquil·litat al barri, però recorden que no tot s’acaba aquí. Pedro Jesús considera que ara cal dignificar el polígon, millorar l’entorn, la il·luminació, i que no sembli “territori ‘comanche”, sinó que es puguin obrir comerços i negocis i sigui una part més de Canyadó.

    Una altra de les demandes que l’AVV ha realitzat i ha de dialogar amb l’Ajuntament és la conservació del mosaic modernista del renogut ceramista Lluís Bru que se situa a un dels laterals de la nau que es derrocarà, just al peu de les escales metàl·liques que creuen cap a la platja per sobre de les vies. Els veïns pensen que és un important element de la història del barri que s’hauria de salvaguardar i exposar, per exemple, a la futura biblioteca de Canyadó.