D’abocador a parc metropolità, passant per gossera il·legal

  0
  IMG_9578.JPG

  13/10/2015 – El Consistori demana a l'AMB que elabori un projecte per convertir el parc de la Mediterrània en el "Montjuïc de Badalona".

  Els badalonins tenen la sort de viure en un entorn naturalment divers. Tant la platja com la muntanya són elements arrelats a la idiosincràsia local, gràcies als seus quasi cinc quilòmetres de costa i a enclavaments com la Serralada de Marina. Hi ha punts del terme municipal, però, que encara tenen un ampli potencial i es poden convertir en noves centralitats ambientals, no només de Badalona. Aquest repte, o fins i tot deure, és el que aquesta setmana li ha volgut transmetre l’Ajuntament a l’Àrea Metropolitana en referència al parc de la Mediterrània.

   

  Aquest espai verd, situat a les Guixeres, a tocar del polígon, el barri de Pomar i que exerceix de frontera amb Montgat, va ser fins a l’any 1999 un abocador. Des que va ser clausurat l’any 2000, el parc ha experimentat dues actuacions paisatgístiques per segellar els antics abocaments amb aportacions de terra i plantacions massives de vegetació de caire forestal. També s’ha hidrosembrat per obtenir una coberta herbàcia a la superfície. La transformació, a ulls del govern local, no està completada, però: la muntanyeta continua sent un espai sense les inversions necessàries que l’AMB ha d’incloure en la seva llista de mesures a prioritzar.

   

  El segon tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, creu que és responsabilitat de l’entitat supramunicipal finalitzar la tasca de recuperació d’aquesta zona natural i convertir-la en un parc metropolità dins el catàleg de la província. “És encara un gran desconegut per a la majoria de ciutadans, però podria arribar a ser el gran Montjuïc de Badalona”. La voluntat del govern és que s’elabori i s’executi un projecte que permeti completar la urbanització d’aquest espai verd i l’emmarqui dins la trama badalonina, però amb projecció també per als municipis més propers del Maresme.

   

  La vicepresidenta de l’Àrea de Medi Ambient de l’AMB, Janet Sanz, va visitar fa uns dies el parc de la Mediterrània de Badalona i s’ha compromès a treballar durant el present mandat per preparar un projecte que doni vida a l’espai. Els representants d’ambdues administracions coincideixen en la necessitat de treballar plegats per definir el pla que es vol dissenyar.

   

  D’abocador a parc metropolità, passant per gossera il·legal

  Recordem que, durant els darrers anys, el parc de la Mediterrània ha estat focus de polèmica per la presència d’una gossera il·legal on una associació de caçadors havia aixecat desenes de barraques en les que van arribar a conviure prop de 400 animals. Després de reclamacions d’entitats animalistes i tràmits administratius, l’Ajuntament va tancar les instal·lacions, definitivament, aquest estiu. A dia d’avui, les estructures de la gossera continuen sent desmantellades.

   

  Al marge, el parc de la Mediterrània acull el Centre Comarcal d’Atenció als Animals, a més del Club Agility, un dels centres d’esport per a gossos més important d’Espanya.