Desarticulada una banda que robava joies i diners a gent gran al carrer

  0
  gent gran 2.jpg

  18/04/2017 – Havien actuat en desenes d'ocasions a localitats com Badalona o Santa Coloma.

  Els Mossos d'Esquadra han detingut setze persones de nacionalitat romanesa d’entre 20 i 36 anys com a presumptes membres d'una organització criminal dedicada a cometre furts i robatoris violents a persones d’edat avançada a peu de carrer en diverses localitats catalanes i espanyoles, entre elles Badalona i Santa Coloma de Gramenet. També per delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació de l’estat civil i tràfic de drogues.

   

  Els detinguts constituïen una estructura totalment jerarquitzada: els homes de l’organització s’encarregaven de traslladar les dones fins als punts de la ciutat on és habitual trobar-hi gent gran a primera hora del matí; les dones interactuaven oferint-los favors sexuals o de servei domèstic com a maniobra de distracció i en aquell moment aprofitaven la confusió generada per sostreure’ls objectes personals com rellotges, cadenes i joies. S’ha pogut comprovar que cada equip de treball podia obtenir uns 1.000 euros al dia i que els guanys anuals originats a partir d’aquests il·lícits es situaven prop dels 200.000 euros.

   

  D’altra banda, els líders de l’organització s’encarregaven de la gestió dels vehicles que posaven a nom de testaferros amb l’objectiu d’evitar que els identifiquessin o els relacionessin amb els robatoris, a més de de vendre l’or sostret mitjançant una xarxa de receptadors.

   

  Acumulaven antecedents pels mateixos fets a Alemanya, Bèlgica, França i Holanda, a més de tenir una gran mobilitat al conjunt de l’Estat espanyol on passaven dies -fins i tot setmanes senceres- al País Valencià i a Andalusia.

   

  Aquesta primera fase de la investigació s’ha saldat amb set entrades i escorcolls a domicilis de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, la recuperació de 21 rellotges de diferents valors, vuit vehicles, joies, diamants, bàscules de precisió, documents falsos que feien servir per posar a nom dels testaferros els vehicles i assegurances, 4.400 euros en efectiu a més d’un quilogram d’haixix. S’ha pogut acreditar la participació de persones de l’organització en una trentena de fets succeïts en el decurs de la investigació.

   

  Catorze dels setze detinguts, que no havien estat mai en centres penitenciaris tot i acumular més d’un centenar d’antecedents,  han ingressat a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona i la unitat policial no descarta més detencions en els propers dies o en una segona fase de la investigació.