El curs 2014-15 pren forma

  0
  IMG_0032.JPG

  05/04/2014 – Tancades les preinscripcions per al curs vinent, Ensenyament comença a configurar el mapa educatiu local: a Infantil-Primària hi hauria una línia menys; a Secundària, desapareixeria un grup i s’afegiria un altre.

  A finals del mes de març es van tancar els períodes de preinscripció dels centres educatius i, a falta de les darreres modificacions i les dades definitives que se’n derivin, Badalona comença a dibuixar el mapa educatiu del curs 2014-2015. Les 46 escoles públiques de la ciutat (34 d’Infantil-Primària i 12 de Secundària) i les 24 concertades (20 d’oferta completa i 4 només d’Infantil-Primària) han rebut un total 2.249 sol·licituds per accedir a P-3 i 1.279 per començar l’ESO.

   

  Sis zones educatives configuren el trencaclosques de l’ensenyament badaloní en l’àmbit de Primària. I seria la primera d’elles, la que engloba els barris de Llefià i La Salut, l’única en perdre una línia de cara al 2014-2015. Encara que la Generalitat havia previst la disminució de dos grups, el nivell d’inscripcions ha desembocat en la pèrdua d’un de sol. En aquesta zona, a més, explica el regidor d’Educació, Juan Fernández, es té molt en compte la inscripció viva, és a dir, les matriculacions que es duen a terme amb el curs començat, degut a l’elevat nombre de població i de centres del districte. A banda de la primera zona, la resta de la ciutat acumula una setantena de vacants lliures: 30 a l’àrea de Lloreda-La Pau-Sant Crist; 20 als barris de Sant Roc-Gorg; 16 a Bufalà-Morera-Pomar i alguna més a Casagemes-Canyadó. L’única zona sense places lliures, sinó tot el contrari, és el Centre, on hi ha un excés d’una vintena de sol·licituds degut, en bona part, a l’alta demanda de l’escola Progrés.

   

  A la Secundària, són tres els centres que patiran variacions de cara al 2014-15. D’un costat, l’Institut La Pineda, que passarà de quatre a tres línies, encara que no afectarà a la demanda futura ja que es tractava d’un grup ‘bolet’, és a dir, que es va haver d’afegir per un creixement circumstancial de la població estudiantil. El Pompeu Fabra, per la seva banda, es quedaria en tres línies, tot i estar previst, inicialment, un augment fins a quatre. L’Institut B7, per últim, absorbeix un grup més. A excepció d’algunes places lliures a Llefià-La Salut, que s’ompliran tard o d’hora, segons Educació, la situació de la resta d’instituts de la ciutat és molt equilibrada.

   

  L’Ajuntament demana l’ampliació de La Llauna per augmentar l’oferta

   

  Una de les mesures més pràctiques que l’Ajuntament vol impulsar per posar remei a la densitat escolar de la zona del Centre és l’ampliació de l’Institut La Llauna. Des del Consistori indiquen que el centre situat a la plaça del Gas té tota una planta inutilitzada que seria fàcilment rehabilitable i que no suposaria una gran despesa. Es tracta d’una obra, diu el titular d’Educació municipal, que es podria dur a terme a curt termini i que ajudaria a absorbir la demanda creixent que es preveu en l’àmbit de Secundària per als propers anys. “La Generalitat es mostra receptiva. Pot ser no aquests propers mesos, però, probablement, es podrà fer el curs vinent”, anuncia Juan Fernández.

   

  Des del propi centre expliquen que aquesta és una iniciativa que ja compta amb un projecte tècnic aprovat fa anys, però que fins ara no ha tingut finançament. Es tracta d’un ampli espai on es podria donar cabuda a uns 10 aules i que en cap moment ha estat descartat per la Generalitat. De fet, la direcció confirma contactes constants amb Ensenyament per canalitzar una ampliació que veuen molt necessària de cara a propers cursos. La propera reunió serà al juny, quan la Generalitat podria donar llum verda a la rehabilitació.

   

  El Ple aposta per un institut nou a l’antiga Lola Anglada

   

  El nou edifici de l’escola Lola Anglada del barri de Canyadó va quedar pràcticament enllestit fa unes setmanes, quan tots els cursos es van traslladar a les noves aules. L’aventura reivindicativa, que va començar fa anys, però, no acaba aquí. Tant la comunitat educativa del centre com els veïns del barri, a través de l’AVV, aboguen també per la reforma i reconversió de la instal·lació antiga en un institut. I així ho van fer saber durant el darrer Ple municipal, que va aprovar una moció en el sentit de recolzar el plantejament.

   

  El president del grup municipal de CiU i diputat al Parlament, Ferran Falcó, va presentat uns dies més tard davant la Mesa de la cambra catalana una proposta de resolució que insta el Govern de la Generalitat “a, en cas que l’estudi demogràfic inicial ho justifiqui, desenvolupar el projecte de conversió en un institut d’ensenyament secundari de l’antic edifici de l’escola Lola Anglada, seguint el calendari aprovat per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Badalona”.

   

  A a proposta de resolució, els grups del consistori plantejaven que les obres d’adaptació es puguin començar l’any 2015 per tal que el nou centre educatiu pugui iniciar la seva activitat en el curs 2016-2017.

   

  El projecte inicial de rehabilitació, l’origen del qual es remunta anys enrere, taxava la remodelació en uns 4 milions, una xifra que es podria tornar a pressupostar i disminuir, segons la regidoria d’Educació. Juan Fernández explica que, de moment, la Generalitat no ho veu molt clar, però que Badalona continuarà insistint en aquesta mesura.

   

   

  Les escoles bressol més cares

   

  En el rànquing de les escoles bressol del Barcelonès Nord, Badalona ocupa el primer lloc pel que fa als preus del servei. La ciutat compta amb un total de set llar d’infants: cinc gestionades per l’Ajuntament, amb 481 places, i dos per la Generalitat, amb 104. El servei per a cada nen i nena, a les llars d’infants municipals puja fins als 176 euros mensuals (118€ a les de la Generalitat). El procés de preinscripció de les escoles bressol per al curs vinent encara no s’ha engegat, però, segons les dades que registra Educació, actualment, estan lliures entre un 10 i un 20% de les places. El regidor Juan Fernández manifesta que es tracta d’un fet comú a altres localitats com Barcelona, que l’Ajuntament ofereix plans de beques a les famílies i que, de cara al proper curs, esperen omplir la majoria de vacants.

   

  A Santa Coloma de Gramenet, el curs 2013-2014 es van posar a disposició de la ciutadania 679 places en un total de vuit llars d’infants, dues de les quals s’han estrenat enguany. Els preus públics són de 142,52€ mensuals.

   

  Sant Adrià, per la seva part, compta amb una sola escola bressol amb capacitat per a 81 nens i nenes. Enguany s’han ocupat totes les places. El preu de la llar d’infants és de 169 € al mes.