El govern es compromet a reforçar Serveis Socials entre l’escepticisme d’oposició, PAH i PAC

    0
    31
    IMG_1437.JPG

    02/11/2017 – Unanimitat en l'aprovació del Pacte pel Dret a l'Habitatge, que inclou diverses millores en la lluita contra desnonaments.

    La situació de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Badalona és d'extrema necessitat. La conjuntura general s'ha anat agreujant amb el pas dels mesos i la setmana passada, com ja va avançar el Diari de Badalona, va haver-hi un avís definitiu per part del departament, que alertava de la possibilitat de quedar-se sense alternatives habitacionals per reallotjar les famílies desnonades que acudeixen a demanar ajuda.

     

    El problema ha estat un dels principals debats del ple d'aquest dimarts, on s'ha presentat i aprovat de forma unànime una moció que ha recollit propostes de la PAC i la PAH, les dues principals plataformes que lluiten contra els desonaments i pel dret a l'habitatge. Totes dues han intervingut per deixar constància del seu escepticisme inicial i han recordat que el Ple ha aprovat moltes mocions els darrers anys que no s'han complert. Esperen més operativitat, més recursos i més decisions àgils.

     

    El govern local s'ha compromès a “constituir l'oficina d'emergències habitacionals”, afegir serveis jurídics especialitzats en un màxim de tres mesos i que sigui una eina activa i completa a mitjans de 2018. També a compactar ajuts, a través d'una finestreta única, que faci les gestions més àgils per a les persones que es troben en un procés de desnonament.

     

    La gran mesura ha de ser destinar el superàvit de les plusvàlues que cobra l'Ajuntament a crear un parc d'habitatge públic, actualment inexistent en la ciutat. Una part d'aquest, que en total són 8 milions d'euros, serà per a adquirir pisos a grans tenidors, la fòrmula més ràpida d'obtenir pisos. L'executiu espera poder portar al proper ple els primers tràmits per a dur a terme una licitació en aquest sentit. La moció també inclou la necessitat de dotar el Consistori d'espais d'estada temporal en “pisos pont” o espais municipals polivalents que es poguessin compartir amb altres ciutats.

     

    Tots els partits de l'oposició han votat favorablement però han mostrat el seu escepticisme i consideren que el govern no ha fet res o, com a mínim, no ha fet suficient en matèria d'habitatge. En general es critiquen “bones intencions” des de principi de mandat que no s'han materialitzat encara.

     

    Els representants de l'executiu asseguren que els compromisos es compliran i que ja hi ha un full de ruta bàsic i feina feta de fa mesos que s'accelerarà les properes setmanes. El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, va posar sobre la taula algunes dades davant les crítiques d'inactivitat de l'oposició i destaca que la mesa d'emergència habitacional va adjudicat, el 2016, 28 pisos, mentre que aquest 2017 ja en són 21. No obstant, el nombre d'expedients tramitats que de moment no tenen solució definitiva puja fins als 81, aquest any.

     

    Pel que fa a requeriments a grans tenidors amb pisos buits, s'han efectuat 72 en el que va de mandat, que estan a l'espera d'inspecció per determinar si s'ha de sancionar o no. També va reinvidicar que els 8 milions que es pretenen dedicar a parc d'habitatge és la xifra més gran mai destinada a pisos públics a la ciutat.

     

    Aixequen l'acampada de la plaça de la Vila

     

    La Plataforma d'Afectats per la Crisi, l'entitat que va impulsar l'acampada de la plaça de la Vila fa un mes, ha aixecat aquest dimecres la mobilització. Després de l'aprovació del pacte i dels acords al Ple, i tal i com havien avançat, la PAC ha dissolt la protesta i ha retirat les tendes de campanya de les portes de la Casa de la Vila. No obstant, han avisat que seguiran de prop el compliment de la moció.