El govern municipal i CiU pacten un increment de 250.000 euros per a les beques de menjador

  0
  Beques menjador roda premsa.JPG

  23/10/2013 – PP i CiU arriben a un acord per augmentar en 626 el nombre d'ajuts en aquest àmbit, fins a un total de 1.800 beques; PSC i ICV-EUiA consideren que l'augment és insuficient.

  El govern local i el grup municipal de CiU han presentat un acord per incrementar en 626 el nombre de beques menjador atorgades per l’Ajuntament en relació al curs 2012-2013. Amb aquest acord l’Ajuntament assegura fer un esforç per igualar i “superar el màxim històric de beques concedides. En total, les ajudes atorgades a nivell municipal seran 1.800, xifra que suposa un increment del 53% en relació a l’any anterior. L’acord, a més, blinda el nombre de beques per 2014 i 2015, amb un increment de la despesa per aquest concepte de 498.609 euros pels dos anys i, per tant, una inversió anual de 723.000 euros.

   

  Des del Consistori s’ha volgut destacar que l’increment permetrà que aquest ajut econòmic “arribi a la totalitat de les famílies que els Serveis Socials de l’Ajuntament han valorat que es troben en situació de molta vulnerabilitat”. Dels 1.800 infants beneficiats, 1.613 rebran el cost de l’àpat complert –perquè tindran una beca del consell Comarcal i una altra de l’Ajuntament- i 187 rebran únicament una part del cost del menú –ja que només tindran la beca municipal-. Les beques per sufragar el cost dels menús escolars les atorguen, d’una banda, el Consell Comarcal del Barcelonès -que cobreix 3,10 euros del cost del menú- i d’altra banda, l’Ajuntament -que cobreix els 2,25 euros restants-.

   

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat la importància de l’acord, ja que “d’aquesta manera l’Ajuntament cobreix la totalitat de la demanda de beques i es podran garantir els àpats de tots els nens que els Serveis Socials han considerat que estaven en situació de major risc”.

   

  Per la seva banda, el president del Grup de CiU a l’Ajuntament, Ferran Falcó, ha manifestat la seva satisfacció perquè s'hagi pogut redreçar una situació en la qual les beques havien disminuït. Falcó ha assegurat q "l’acord sobre beques menjador està garantit", però ha advertit que aquest és un acord "al marge del pressupost de 2014, que encara no està pactat”.

   

   

  Famílies en tractament per part dels Serveis Socials

  L’ajut al menjador escolar és una  prestació econòmica adreçada a infants en situació de risc d’exclusió social i no és de concurrència publica. Per accedir-hi es necessari que la família estigui en tractament per part dels Serveis Basics d’Atenció Social  i en segon lloc, preferentment, ser titular d’una beca de menjador del Consell Comarcal.

   

  PSC i ICV-EUiA creuen que l’augment és insuficient

  Des del PSC de Badalona consideren que s’ha fet un gran “teatre” d’un acord que suposa complementar les 1.600 beques del Consell Comarcal i afegeix “tan sols 187 més”. El president del grup municipal, Jordi Serra, creu que, tot plegat, és el primer pas perquè PP i CiU pactin els pressupostos de 2014. A més, recorda que, al juliol, els socialistes van presentar una moció per incrementar les beques de menjador que va ser aprovada per unanimitat i que si era el què volien “no calia fer l’espectacle”, només portar-ho a Ple, debatre i aprovar-ho.

   

  ICV-EUiA ha posat de rellevància que entitats com la Creu Roja o el Síndic de Greuges xifren en un 21% els infants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que pateixen una alimentació deficient per causa de la pobresa de les seves famílies, dada que extrapolada a Badalona seria de 4.445 nens i nenes. Per la coalició, “aquest any hi haurà menys gent beneficiada per les beques menjador que fa tres anys enrere”. “L’increment és fals ja que només fa referència a les beques inicials del curs passat: 1.174, i no pas al total de beques comptabilitzades a final de curs: 2.775”, explica el regidor Àlex Mañas, qui afirma que “2.170 nens i nenes que ho necessiten no tindran beca”.

  Un altre dels arguments esgrimits per part de l’oposició és que l’ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, essent una ciutat més petita, inverteix actualment 1.800.000 euros del seu pressupost en beques menjador, molt més que a Badalona.