El govern municipal trena col·laboracions per combatre l’ocupació il·legal de pisos

  0
  118
  Conveni Ajuntament-Col·legi d'Administradors de finques.JPG

  30/10/2012 – L'Ajuntament signa un conveni amb el Col·legi d'Administradors de Finques per prevenir i actuar de forma coordinada contra l'okupació; 143 habitatges han estat ja ocupats durant aquest 2012.

  L’Ajuntament de Badalona i el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida establiran a partir d’ara i durant el proper any línies de col·laboració per prevenir i actuar coordinadament contra l’ocupació il·legal d’habitatges. A més, ambdues institucions volen assessorar i recolzar als implicats en eventuals actituds incíviques dins del marc de les comunitats de propietaris. Aquest és el primer conveni sobre ocupació il·legal que un ajuntament signa amb l’òrgan col·legial.

   

  Per la seva part, el Col·legi d’Administradors de Finques facilitarà la relació dels immobles buits de les comunitats que gestionen i, en cas que hagin estat ocupats, localitzaran als propietaris per tal que puguin interposar la corresponent denúncia. També informarà a la Guàrdia Urbana de les situacions incíviques, com molèsties entre veïns, conflictes de convivència o pisos amb sobreocupació, per tal que es puguin activar els mecanismes municipals de mediació o de sanció, depenent dels casos.

   

  De la mateixa manera, l’Ajuntament de Badalona contactarà amb l’administrador de l’immoble i el propietari de l’habitatge ocupat i els assessorarà per a la formalització de la pertinent denúncia.

   

  Segons dades facilitades pels Mossos d’Esquadra, l’ocupació il·legal d’habitatges a Badalona s’ha intensificat de manera progressiva: de 180 incidents al 2007, fins les 537 ocupacions del passat any. En el primer trimestre de 2012, a més, s’han produït ja 143.

   

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, afirmà ahir que “en la majoria de casos, el fenomen de l’ocupació a Badalona no està provocat per un problema social sinó que obeeix a un problema delictiu protagonitzat per màfies organitzades”. En aquest sentit, reclama una reforma legislativa “per deixar de ser el país més surrealista d’Europa on una persona que ocupa un pis tingui els mateixos drets que el seu propietari”. “El que passa en aquest país amb l’ocupació de pisos és el món al revés i va en contra de qualsevol sentit comú. En aquest país ocupar un habitatge surt gratis”, va afegir.

   

  Pisos socials

  Preguntat en roda de premsa per la situació dels pisos destinat a lloguer social, Garcia Albiol va afirmar que “s’ha desocupat ja o s’està a punt de desocupar algun dels pisos adjudicats” i que les sentències estan començant a arribar des dels jutjats.

   

  També sobre aquest àmbit que ha resultat polèmic en les últimes setmanes, el batlle ‘popular’ va explicar que, gràcies al conveni amb el col·legi d’administradors, l’Ajuntament coneixerà el parc de pisos buits de la ciutat i que contactarà amb els diferents propietaris amb l’objectiu de que cedeixin els immobles per a la borsa de lloguer social, en cas que no tinguin voluntat d’arrendar-los.