El govern treballa per convertir bona part del Turó de l’Enric en espai verd no edificable

  0
  IMG_8168_0.JPG

  17/01/2017 – Després de la presentació de l'informe ambiental del parc, l'executiu explica que intentarà modificar el PGM de les parcel·les que són propietat municipal.

  Després de mesos parlant del document, a finals de la setmana passada es va presentar l'informe mediambiental sobre el Turó de l'Enric i el Torrent de la Font, redactat per Barcelona Regional a petició de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El Viver es va quedar petit per acollir l'acte, on hi van haver representants del govern, inclosa l'alcaldessa, entitats i plataformes, tant favorables com detractors a la construcció del centre ocupacional de Badalona Capaç a Morera.

   

  Un cop presentat l'anàlisi, i tenint en compte les seves conclusions, que reivindiquen el valor de l'àrea verda, el govern va confirmar que està treballant en la modificació del Pla General Metropolità perquè no es pugui construir a bona part del Turó de l'Enric. El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, un dels pocs membres de l'equip de Dolors Sabater que s'havia mostrat favorable a portar a Ple el projecte de Badalona Capaç si no es trobava cap alternativa, va explicar que estan treballant tècnicament per elevar a votació una requalificació que convertiria tota la zona que pertany a l'Ajuntament en espai verd. Això suposaria la modificació de PGM de dues pastilles de terreny que podrien ser destinades a planejar vials i construir habitatge.

   

  De fet, Lladó assegura que es tracta d'un treball molt avançat i que podria portar-se al Ple de gener o febrer. El responsable d'Urbanisme constata que mai havien estat convençuts d'edificar allà, i que ara, amb els arguments ambientals i socials aportats per l'informe de Barcelona Regional, tenen més raons que mai per oposar-se a que s'hi construeixi. En aquest sentit, i amb aquest pas, només quedarien dues parcel·les de sòl amb qualificació que permetrien edificar: la que vol ocupar el projecte de Badalona Capaç i una més. En qualsevol cas, subratlla Lladó, totes dues estan situades a tocar del club de tennis i no suposarien edificar al bell mig de l'espai natural.

   

  L'informe desaconsella construir al Turó de l'Enric

   

  El document encarregat per l'AMB reivindica els valors que l'espai natural del Turó de l'Enric i el Torrent de la Font aporten a l'enton i a la ciutat, i afirma que construir en qualsevol peça de tot el corredor natural fragmentaria les seves qualitats. En aquest sentit, desaconsella l'edificació.

   

  “Té els valors ambientals necessaris i les potencialitats per esdevenir una peça clau en la infraestructura verda de Badalona si es solucionen les mancances i amenaces actuals”, afirma el document, que tampoc passa per alt les deficiències existents: zones no arranjades al nord i sud de l’àmbit, canalització de les aigües d’escorrentia del torrent o la manca d’una ordenació d’usos coherent amb els potencials actuals, entre d'altres.

   

  Les conclusions de l'informen giren entorn a tres eixos. D'una banda, la millora notable de l'entorn “densament poblat” que podria aportar com a gran parc urbà, en el qual la part baixa -propera a C-31-, tindria més potencial com a prestació de serveis socioambientals, activitats lúdiques, esportives, d’esbarjo i de relació social, i la part alta -propera a ña B-20-, més vinculats als paisatges, les activitats naturals i el descans. També reflexiona sobre l'ús com a corredor natural que podria tenir el torrent, millorant les connexions entre la Serralada de Marina i el Parc de Can Solei. Per últim, podria complir un paper com a infraestructura ambiental que ajudés al tractament d'aigües pluvials, per exemple.

   

  Pel que fa al cas concret de Badalona Capaç, l'estudi apunta que seria “molt més segura una altra solució que, si fos possible, es mantingués dins de l’àmbit institucional municipal sense la presència de tercers amb interessos econòmics”. A més, afirma que l'acord “introdueix elements de feblesa jurídica, fent-lo susceptible de ser portat als tribunals contenciós-administratius”.

   

  Des de Badalona Capaç insisteixen en que la construcció del centre no suposaria un impediment per conservar l'espai, sinó tot el contrari: treballarien per potenciar els valors naturals, dignificar i millorar la zona i fer-ne difusió.