El Museu il·lustra el procés posterior a la mort d’una persona als segles XIX i XX

  0
  Post mortem - fotografia.jpg

  16/10/2013 – 'Post mortem. Rituals funeraris des del segle XIX fins a mitjan segle XX' mostra els diferents objectes i imatges que permeten entendre quins eren els rituals i protocols que se seguien després de la mort d’una persona al llarg del segle XIX i fins a mitjans del segle XX.

  Des de la setmana passada, el Museu de Badalona acull l’exposició Post mortem. Rituals funeraris des del segle XIX fins a mitjan segle XX, una mostra on es podran veure els diferents objectes i imatges que permeten entendre quins eren els rituals i protocols que se seguien després de la mort d’una persona al llarg del segle XIX i fins a mitjans del segle XX.

   

  L’exposició pretén mostrar la preparació a la mort i l’extremunció, la preparació del cos i la mortalla, la vetlla del cos durant tota la nit, les maneres d’anunciar la mort d’una persona (campanes, comunicats escrits…), la botànica funerària, la indumentària litúrgica i de dol, el trasllat al cementiri, el culte als morts o el dia de Tots Sants entre moltes altres vessants de la mort.

   

  La mostra anirà acompanyada de diverses visites i conferències complementàries, com ara la xerrada del dia 24 a càrrec de l’especialista en cultura popular Joan Soler Amigó o la visita al Cementiri del Sant Crist guiada per la historiadora Margarida Abras.

   

  Dijous 24 d’octubre, a les 19 h

  “La percepció de la mort a través de la història”, a càrrec del pedagog i escriptor, especialista en cultura popular, Joan Soler Amigó.

   

  Diumenge 3 de novembre, a les 11 h

  Visita al Cementiri del Sant Crist guiada per la historiadora Margarida Abras.

   

  Dijous 7 de novembre, a les 19 h

  “Crònica negra de Badalona. Assassinats i morts violentes al segle XIX i primera meitat del segle XX” que farà el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya.

   

  Dimecres 20 de novembre, a les 19 h

  En el marc de la Setmana de la Ciència

  “Les anàlisis post mortem. Com esbrinar les causes d’una mort misteriosa”, realitzada pel metge forense, Jose Antonio González Díaz.

   

  Diumenge 1 de desembre, a les 11 h

  Visita comentada a l’exposició.

   

  Dijous 5 de desembre, a les 19 h

  “El significat de la mort per al poble catòlic”, a càrrec de l’historiador Joan Rosàs.

   

  Diumenge 12 de gener, a les 11 h

  Visita comentada a l’exposició.

   

  La mostra es podrà veure al Museu de Badalona fins diumenge 12 de gener de 2014, de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenge de 10 a 14 hores. Els dilluns l’exposició romandrà tancada.