El Museu presenta un llibre sobre els fets del 26-A

  0
  26A.jpg

  05/10/2018 – En commemoració del centenari dels fets ocurrits el 26 d'agost de 1918, quan treballadors de la fàbrica Cros es manifestaven a la plaça de la Vila, en el qual van morir quatre persones.

  El passat mes d'agost va fer cent anys de la mort  de quatre treballadors de la fàbrica química Cros de Badalona a la plaça de la Vila durant una càrrega de la Guàrdia Civil. Els treballadors, que feien dos mesos de vaga, demanaven un augment salarial i la reducció fins a vuit hores diàries de la jornada laboral. Però la nit del 26 d'agost del 1918, els treballadors es van concentrar a la mateixa plaça, coincidint amb la celebració d'un Ple municipal. La Guàrdia Civil va acabar dissolent la concentració amb una cinquantena de ferits, entre els quals, quatre obrers morts. Aquesta tragèdia va comportar la dimissió del llavors alcalde de la ciutat, Jaume Martí i Cabot.

   

  Per aquest motiu i dins del programa de memòria històrica, el Museu de Badalona publica una obra singular que combina història i il·lustració, i que commemora el centenari de la vaga.

   

  La presentació del llibre va tenir lloc el passat 26 de setembre, a càrrec de l'historiador badaloní Jordi Albadalejo i l'autor dels dibuixos que il·lustra la publicació, Toni Benages. L'acte de  'La càrrega. Els fets de Badalona del 26 d'agost de 1918' també va comptar també de l'escriptor Julià de Jòdar, autor del pròleg.