El PP proposa unes restriccions de les ajudes socials que l’oposició no acceptarà

  0
  ok.JPG

  04/03/2014 – El govern local presentà ahir la proposta del nou reglament de prestacions socials, que vol restringir les ajudes complementàries; l'oposició ho veu una mesura "demagoga", "electoralista" i "buida".

  És una de les qüestions de les que el govern del PP parla des de 2011 però que, de moment, no ha aconseguit materialitzar. Es tracta del nou reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social, presentat ahir per Garcia Albiol i la regidora Sònia Egea. La normativa, que haurà de ser aprovada pel Ple, incorpora la diferenciació entre prestacions bàsiques –subministrament de serveis bàsics, alimentació, beca menjador, allotjament temporal, entre d’altres- i prestacions complementàries –reparacions i equipaments de la llar, material escolar o activitats extraescolars-.

   

  Requisits per accedir a les ajudes

   

  Les condicions per poder demanar ajuda bàsica serà estar empadronat a Badalona, tenir un límit d’ingressos i no disposar de més béns immobles diferents a l’habitatge quotidià. Els requisits per accedir als ajuts no bàsics seran estar empadronat a Badalona durant els darrers cinc anys o haver nascut a Badalona i estar empadronat al municipi ininterrrompudament durant l’últim any.

   

  Una altra de les novetats del reglament és la modificació a l’alça dels ingressos màxims mensuals per nucli familiar necessaris per poder accedir a ajuts socials. L’alcalde ha explicat que “aquest és un canvi adreçat a permetre que més famílies de classe mitjana que estiguin passant per un moment de dificultat puguin accedir als ajuts”. En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament de Badalona ha incrementat en un 63% els recursos econòmics previstos per donar ajuts des de Serveis Socials, fins al milió i mig d’euros, en relació a l’inici del mandat.

   

  Es penalitzaran les infraccions

   

  D’altra banda, una altra novetat important que incorpora el nou reglament és el fet que deixaran de tenir dret a percebre els ajuts complementaris aquells que hagin estat sancionats en els dos anys anteriors a la petició d’ajut per falta greu o molt greu, segons el criteri de l’Ordenança de Civisme.

   

   

  Arran de la situació de crisi dels últims anys, les demandes de prestacions econòmiques s’han incrementat de manera progressiva. Aquestes demandes, motivades per la manca de recursos econòmics, estan relacionades principalment amb necessitats bàsiques com l’habitatge i la manutenció, explica l’Ajuntament. En el moment d’elaborar aquest nou reglament, diu el govern local, un altre dels objectius ha estat unificar els criteris tècnics per concedir aquests ajuts, sense perdre de vista l’element facultatiu del personal tècnic de serveis socials.

   

  Les prestacions econòmiques de caràcter social es tramiten a partir de la demanda dels interessats o a partir de la detecció d’una situació de risc o d’urgència social sobrevinguda i imprevisible. En ambdós casos cal la valoració i el diagnòstic del tècnic del servei bàsic d’atenció social que valora la viabilitat de l’ajut per a la resolució de la situació de dificultat.

  Més de 40 municipis de Catalunya disposen d’un reglament que regula les prestacions de caràcter social, entre ells, Mataró, Terrassa i Santa Coloma.

   

  Badalona va concedir el passat any un total de 930 ajudes, 726 de les quals, quasi un 80%, van ser per a ciutadans i ciutadanes de nacionalitat espanyola.

   

  L’oposició titlla la mesura d'electoralista i demagoga: “Volen crear un problema que no existeix”

   

  Per tal de ser aprovada al Ple, el Partit Popular necessitarà el recolzament d’un dels grups, almenys, de l’oposició. El PSC ja ha avançat a aquest diari que no donarà suport a una mesura que veu com una “cortina de fum”. “És la tercera vegada que ho intenten aprovar; ja ha estat rebutjat abans”, explica el president socialista, Jordi Serra. Pels socialistes, el PP intenta crear un problema quan, en realitat, no existeix. El què han de fer, considera Serra, és “augmentar els ajuts i no carregar la culpa sobre col·lectius que no la tenen”. “És una mentida més”, sentencia el líder socialista.

   

  En la mateixa línia, CiU manifesta que es tracta d’una proposta “electoralista”, d’un “premi de consolació al seu discurs xenòfob” després de no haver complert les seves promeses electorals en aquest sentit i que només busca el titular. “És una mesura que afectaria molt poques persones perquè és un problema inexistent, però saben que ningú l’acceptarà i així podran dir que l’oposició no els hi deixa”, argumenta el líder de la federació, Ferran Falcó. El convergent afirma que no estan disposats a negociar cap restricció social i que “cap nen o nena és regular o irregular”, sinó “un ciutadà de ple dret”. “S’haurien de preguntar si realment li han de treure a un nen celíac una ajuda de 20 euros per al menjar perquè els seus pares portin menys de cinc anys a Badalona”, conclou.

   

  ICV-EUiA tampoc recolzarà el nou reglament. Per als ecosocialistes, el PP està jugant “amb les necessitats de les persones que no veuen cobertes les seves demandes” i “desvia l’atenció discriminant, culpabilitzant de les mancances d’atenció social als qui fa menys temps que viuen a la ciutat”. El cap de la coalició, Carles Sagués, creu que “Garcia Albiol segueix la línia més dretana del PP” i compara la proposta amb el discurs “demagògic de ‘primer els de casa’, en la línia de PxC, Aurora Daurada o el Front Nacional”.