Eleccions: “Els resultats són un toc d’atenció als partits grans”

  0
  Alcalde votant - eleccions europees 2014.JPG

  27/05/2014 – Valoracions de les principals forces polítiques sobre els resultats electorals a nivell local.

  Els socialistes veuen aquests resultats com el “punt de partida per guanyar d’aquí un any”. El president local, Jordi Serra, afirma que els números de les europees “no es poden extrapolar”, pero sí denoten que hi ha “una majoria de ciutadania amb voluntat de canvi” i que “molta gent continua confiant en el projecte socialista”. “Hem de treballar en aquesta línia”, considera. A més, ha indicat que, si es comparen els resultats del passat diumenge amb els de les darreres autonòmiques, quan “la realitat ja era molt més semblant a la d’ara”, els canvis “no són tan bruscs”.

   

  Des d’ERC s’ha destacat l’augmenta de la participació, tot i ressaltar que és “insuficient” per a la importància dels comicis, i que “Badalona torna a ser d’esquerres”. El president local, Miquel Estruch, afirma que els resultats “són molt significatius a la ciutat”, quasi bé “històrics”, però adverteix que cal continuar treballant. “Els números no són extrapolables a les municipals, però sí marquen una tendència. Hem de convèncer la gent que ens ha votat perquè ens torni a votar”, manifesta Estruch.

   

  Prudència entre les files de CiU a Badalona. A més de ressaltar que el seu partit és el tercer “guanyant vots” a la ciutat i que “cal ser més intensos”, el líder convergent local, Ferran Falcó, ha destacat que Albiol no ha evitat “la tendència general del PP”. Tot i així, avisa: “La resta tampoc podem confiar que a Badalona, el 2015, serà com aquest 25M. Les tendències s’han de considerar, però no confonguem eleccions diferents i ens pensem que ja hem acabat amb el fenomen Albiol”.

   

  Des del Partit Popular local destaquen les victòries a Espanya i Europa, si bé admeten que, en clau local, s’ha vist reflectit “el càstig i toc d’atenció als partits grans, en major o menor mesura”. Subratllen que la “baixada del PSC ha estat pitjor” a la dels ‘populars’, “més moderada”, però afirmen que s’ha de ser prudents i continuar treballant a nivell municipal. Tot i que sí veuen una forta influència de l’àmbit autonòmic en aquestes eleccions, amb la victòria d’ERC, creuen que el comportament a les municipals del proper any “no tindrà res a veure”.

   

  ICV-EUiA considera “fonamental l’increment de participació ciutadana”, tot i alertar “que el 42,81% continua essent del tot insuficient per a la qualitat democràtica”. En segon lloc, la coalició valora “molt positivament haver crescut més del doble a Badalona, superant la mitjana del país amb un 12,04%”. Per últim, els ecosocialistes veuen amb bons uns l’augment de les esquerres, en especial d’ERC i la forta entrada de Podemos, i destaquen “positivament un canvi de tendència”.

   

  El coordinador territorial de Ciutadans Barcelonès Nord, Fausto Ramírez, assegura que “aquests resultats posen de manifest l'acceptació de bona part de badalonins a la proposta” de l’agrupació d'estar presents al Parlament Europeu. “La pèrdua de vots tan accentuada per part dels dos partits majoritaris significa que l'escenari polític també està canviant a Badalona i que Ciutadans influirà en aquest canvi”.