Gols que trenquen barreres

    0
    24
    DSC_0560.JPG

    06/10/2016 – El projecte de futbol sala adaptat de l’AE Badalonès s’ha consolidat com un model d’integració i de socialització de referència a la ciutat.

     

    Quan set anys enrere, animat pel programa ‘Fesport’, un grup de famílies de diferents municipis de la província de Barcelona va impulsar la creació d’un equip mixt de futbol sala adaptat, ningú podria preveure que Badalona s’acabaria convertint en la seva ‘llar’.

     

    Després de viure unes temporades inicials marcades per les problemàtiques amb les instal·lacions, la direcció esportiva de l’AE Badalonès coneixeria el cas d’un equip de valents que buscava una pista en condicions per gaudir del futbol sala.

     

    Sota la supervisió de Xavier Forts, director tècnic del Badalonès, el 2014 els jugadors i jugadores de ‘Fesport’ passarien a formar part de l’organigrama de l’entitat, convertint-se en la primera plantilla d’esport adaptat del club.

     

    L’equip deixaria enrere les sessions d’entrenament celebrades a l’escola Mercè Rodoreda de Lloreda per començar a exercitar-se cada dimecres a les pistes cobertes del Centre Comercial Màgic. En un principi, el grup de futbol sala de l’AE Badalonès comptava amb nou jugadors, xifra que s’ha incrementat fins als 14 actuals.

     

    “Estem oberts a que qualsevol família que tingui un nen o una nena amb alguna problemàtica ens vingui a conèixer i pugui apuntar el seu fill a jugar amb nosaltres”, declarava Xavier Forts al Diari de Badalona durant la celebració d’una de les sessions de tecnificació fetes per l’equip al Màgic.

     

    Mantenint intactes les perspectives d’ampliació de la plantilla actual, al Badalonès també li agradaria traslladar aquesta iniciativa d’esport per discapacitats al bàsquet; pràctica esportiva per excel·lència a Badalona.

     

    “Som una entitat totalment oberta a la ciutat i que busca incloure el màxim nombre de nens i nenes, sigui quina sigui la seva situació. Tant de bo algun dia puguem estendre aquest projecte fent un equip de bàsquet”, exposava el director tècnic de l’Associació Esportiva.

     

    L’AEB destina una part del seu pressupost anual per subvencionar els costos que genera l’equip de futbol sala, tot i que l’aportació de Badagres esdevé cabdal perquè el projecte tiri endavant. De fet, l’empresa és el patrocinador principal de l’equip i ha imprès el seu logotip en les samarretes de joc de la plantilla.

     

    Les famílies, compromeses amb el club

     

    Com en cada sessió d’entrenament, els pares i mares dels jugadors i jugadores del Badalonès comparteixen una estona d’esbarjo mentre els seus fills gaudeixen de l’esport. Per les famílies, que una entitat esportiva hagi ‘apostat’ per ells suposa una enorme satisfacció. L’Ester Molina, mare d’en Marc Fuentes, així ho considera.

     

    “El meu fill feia natació i a través de la federació catalana ens va arribar la possibilitat del futbol sala. El 2014, el Badalonès ens va començar a acollir com a grup. Això ha suposat un gran avantatge, perquè els nens poden entrenar en una instal·lació tancada”, celebrava Molina.

     

    L’ambient que es viu entre el grup de pares és realment bo, igual que la sintonia que mantenen els jugadors dins de la pista. Pels joves amb discapacitat, veure’s capaços de traspassar barreres s’erigeix en un gran avenç.

     

    “On tu no pots arribar com a pare, totes aquestes entitats i federacions t’hi fan arribar. Gràcies a ells, el meu fill ha pogut practicar tot tipus d’esports. Fa futbol, però també ha muntat a cavall, ha fet surf…”, valorava Ester Molina en primera instància. “Per ells, aquest equip ho és tot”, afegia a continuació.

     

    Reforç motivacional

     

    Amb l’objectiu de conèixer amb més exactitud quins són els beneficis emocionals que les persones amb discapacitat obtenen gràcies a la pràctica esportiva, el Diari de Badalona s’ha posat en contacte amb una font tècnica.

     

    El psicòleg col·legiat Antonio López Gómez, treballador i col·laborador en diferents projectes dedicats a la drogodependència, la violència de gènere i les persones amb discapacitat, ens aporta llum en aquesta qüestió.

     

    “Fer esport adaptat té un impacte realment positiu. Els nens i nenes estan motivats i se senten menys diferents. A més, també aconsegueixen adaptar-se més a la societat”, exposava López en la conversa mantinguda amb aquest mitjà.

     

    “El seu nivell de felicitat augmenta; igual que l’autoestima. Jugant a futbol, d’alguna manera veuen que estan superant la seva discapacitat”, afegia el psicòleg.

     

    Segons Antonio López, “els beneficis que aporta l’esport també es traslladen cap a altres àmbits de la vida”, ja que “s’aconsegueix que el nen o nena sigui més autònom”. A més, “pels pares també suposa un reforç important, perquè veuen que el seu fill o filla és capaç de fer coses sense el seu ajut”.

     

    En conseqüència, doncs, és possible afirmar que tot el nucli familiar dels jugadors rep ímputs i estímuls positius gràcies al projecte de futbol sala coordinat per l’AE Badalonès.

     

    I a més, guanyen!

     

    Malgrat que en iniciatives d’aquesta naturalesa els èxits esportius acaben sent el menys important, l’equip de futbol sala de l’AEB també ha demostrat ser capaç de superar les barreres marcades pels resultats.

     

    Raúl Carrillo, entrenador de la plantilla, ha aconseguit guiar el Badalonès fins al títol de lliga 2015-2016, competició que promou la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals.

     

    Carrillo va néixer a Mollet i té una discapacitat provocada per un greu accident de bicicleta sofert quan era ben petit. L’entrenador de l’AEB va conèixer l’esport adaptat fa vuit anys i ha arribat a ser internacional amb la selecció espanyola de futbol sala. Actualment juga al Disport de Pallejà i a la selecció catalana, a banda de fer-se càrrec de la plantilla del Badalonès.

     

    “L’última temporada ha anat molt bé. Vam quedar campions de la lliga de petits, fent un gran joc. És una competició que consta de cinc equips. Es realitzen diferents trobades al llarg de l’any on juguem tots contra tots. Els punts es van acumulant”, relatava el tècnic.

     

    Raúl Carrillo ha de filar molt prim a l’hora de planificar cada sessió d’entrenament, ja que, “segons l’afectació que tingui el jugador, està preparat per fer unes coses o unes altres”. Per tant, l’equip de futbol sala del Badalonès no treballa tant per edats, sinó “per grups de discapacitat”.

     

    “Fem molta feina de coordinació. Intentem treballar tot el cos. A banda de ser una activitat lúdica, crec que el futbol sala també va bé pel dia a dia. Si són capaços de córrer perseguint una pilota, també els serà més fàcil pujar unes escales o fer qualsevol altra cosa”, reivindicava Raúl Carrillo.

     

    L’entrenador del conjunt badaloní es mostra molt satisfet amb la progressió dels seus jugadors i jugadores i anima tothom que ho vulgui a unir-se a l’equip. “Són uns nois molt competitius, però després tenen un cor molt gran. S’ajuden molt entre ells i no mantenen cap rivalitat. Crec que són un model de comportament i a mi m’ensenyen moltes coses”, declarava el jugador i tècnic vallesà.

     

    A l’AE Badalonès i conviuen nois i noies de múltiples nivells i edats diferents. Tothom hi té cabuda; si bé, és cert que l’entitat ha aconseguit formar a un internacional amb Espanya (Pol Aguilar) i a diferents jugadors convocats amb la selecció catalana (Marc Fuentes, Cristian Valentí, Mario Sánchez i Josep Palmerola).

     

    En cada partit i entrenament de l’equip, però, el convidat d’excepció no és humà. En Simon, un gos labrador de dos anys i amic inseparable de l’Óscar González, membre de la plantilla, s’ha convertit en el primer fanàtic del futsal Badalonès. L’amor incondicional que transmet en Simon és el millor reflex de la tasca social que realitza l’AEB amb el seu únic bloc d’esport adaptat. Felicitats.