La PAH de Badalona recull i valida prop de 12.000 firmes a favor de la dació en pagament

  0
  pah.JPG

  17/01/2013 – La xifra ha estat assolida en poc menys de sis mesos i gràcies, també, a la col·laboració d'alguns partits, sindicats i entitats locals; la plataforma insta a l'alcalde a expropiar als bancs els pisos buits que tinguin a Badalona i es destinin a lloguer social.

  La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Badalona ha fet aquesta setmana balanç del seu paper des que es va iniciar, a l'estiu, la campanya a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demana la dació en pagament i el resultat és, si més no, abundant: prop de 12.000 signatures validades. La plataforma, que va sorgir fa uns dos anys arran de la Federació d'Associació de Veïns, ha destacat la col·laboració d'UGT, CC.OO., la CUP, ICV-EUiA, ERC i el 15M en la consecució d'aquesta fita, que podria créixer encara més en els darrers dies de campanya, abans que totes les firmes recollides arreu de l'estat siguin presentades a Madrid el proper 24 de gener.

  L'associació, que ha guanyat molta força en el moviment reivindicatiu de la ciutat durant el darrer any, ha manifestat la "gran complicitat" de la població, que, diuen, es mostra "realment indignada". La Salut, Llefià, Sant Roc, Lloreda o La Pau han estat alguns dels barris en els que més ha fructificat la iniciativa contra les execucions hipotecàries.

  A més de la recollida de signatures, la PAH també ha passat revisió a les seves actuacions en els últims sis mesos: set desnonaments i una subhasta immobiliària aturades i tres condonacions del deute aconseguides de 42 demanades en total a entitats bancàries. Més enllà dels actes en concret, la plataforma ha atès i atén unes 94 famílies que es troben en risc de quedar-se al carrer.

  El camí de la PAH, però, no s'acaba amb l'entrega de les signatures a favor de la ILP; tal i com van proposar en el Consell de l'Habitatge, convocat abans de Nadal, l'entitat insta a la creació d'una comissió que informi del número de pisos buits a la ciutat i quants d'ells pertanyen a caixes i bancs, amb l'objectiu que el govern municipal en demani la concessió i els entregui a les famílies que ho necessiten a canvi d'un lloguer. "La solució no és col·locar planxes d'acer, és expropiar els pisos de propietat bancària que no estan ocupats; l'Ajuntament pot fer-ho i així ho afirmava el jutge degà de Badalona durant la reunió del Consell de l'Habitatge", explica un dels portaveus de la PAH. La plataforma veu el reflex perfecte en el municipi valencià d'Alzira, l'alcaldessa del qual, també del PP, té previst expropiar pisos a entitats bancàries per llogar-los a 50€ mensuals a les persones que ho necessiten.

  A més de propostes, la PAH té previst iniciar una campanya informativa a través del petit comerç de la ciutat perquè "ningú trobi a faltar informació sobre aquesta problemàtica". El 16 de febrer, a més, es convocaran manifestacions a totes les capitals de l'estat per protestar contra les lleis hipotecàries; la pretensió de la plataforma és que Badalona tingui la seva pròpia marxa, qüestió que ja han començat a dialogar amb els sindicats.