La pluja desllueix els actes locals i l’ofrena institucional a La Plana

  0
  IMG_9756.JPG

  12/09/2013 – La meteorologia va obligar a modificar alguns actes i va deixar ben passats per aigua d'altres.

  Més enllà de la multitudinària i mediàtica cadena humana, Badalona va viure els habituals actes a nivell local per celebrar la Diada de Catalunya, encara que passats per aigua. Els primers van tenir lloc dimarts a la nit. Com ve fent darrerament, la Comissió Onze de Setembre de Badalona, formada per més de 40 entitats i partits de tota la localitat, va dur a terme un sopar amb els tradicionals actes simbòlics per commemorar la data. La climatologia, però, va fer la guitza en el darrer moment i els plans van ser modificats. Tot plegat, sopar, parlaments i la xerrada a càrrec del periodista Antonio Baños, va ser traslladat de la plaça dels Països Catalans a la pista d’hoquei del Sant Josep. La marxa de torxes fins la Plana i l’encesa d’una estelada gegant amb espelmes van haver de ser suspeses.

   

  L’ofrena floral d’entitats i Ajuntament va transcórrer des de les 9 del matí de dimecres fins poc més de les 11 sota una precitipació constant que va complicar l’organització i va impedir, per exemple, l’ús dels equips de so en el moment del cant d’Els Segadors. Al marge d’això, algunes associacions i plataformes, com la Federació d’Associacions de Veïns o Sant Roc som Badalona, van apostar per un toc més reivindicatiu en la seva entrega floral, amb pancartes de protesta. El torn de l’equip de govern del PP i la resta de partits amb representació va estar marcat per algunes xiulades i crits contra l’alcalde Xavier Garcia Albiol i en favor de la independència.

   

  Garcia Albiol va lamentar la pluja i va manifestar que la Diada és un dia oportú perquè tothom expressi els seus sentiments, ja siguin de caire independentista o no. Quant a la Via Catalana, va explicar que no hi ha hagut cap tipus de problema i que tot s’ha coordinat correctament amb organitzadors i Guàrdia Urbana.

  El president del PSC, Jordi Serra, considerà que la jornada d’ahir era d’una reivindicació rellevant i important per a la història de Catalunya, tot i no compartir els objectius independentistes. “Creiem que el que s’ha de fer és un referèndum legal i acordat, però no donar per fet que això serà una victòria de la independència”, manifestà. Serra també creu que l’ofrena floral badalonina es programa massa d’hora i això redueix l’afluència de públic i d’entitats: “Algú es vol evitar els xiulets; penso que el PP ho fa expressament”.

  El líder d’ICV-EUiA, Carles Sagués, afirmà que la reivindicació i les mobilitzacions eren cabdals ahir per demostrar que Catalunya està unida, és forta i aposta per un canvi de relació amb l’estat, amb el dret a decidir i els drets socials per davant de tot. Sagués, en la línia socialista, creu que s’ha de donar una empenta a la Diada i dotar-la de més importància, però que amb l’actual govern, a qui, diu, no li ve de gust aquest tipus de celebració, és poc viable a dia d’avui.

  El cap local de CiU, Ferran Falcó, considera que la Diada demostra que el moviment sobiranista a favor de la llibertat de Catalunya no afluixa i va en augment. “L’acte de l’11S municipal cal canviar-lo, modificar coses perquè sigui més reeixit i valdria la pena asseure’s i parlar. Quan vaig ser 1er tinent d’alcalde ho vaig proposar i no me’n vaig sortir; si ara hi ha més partits que estiguin d’acord, ho celebro”, opinava Falcó sobre l’organització dels actes institucionals a Badalona.