La zona esportiva Mas Ram, una instal·lació de 300.000 euros anuals

    0
    72
    DSC_0276.JPG

    24/03/2017 – Si comprés el recinte, l’Ajuntament assumiria el manteniment i hauria de fer altres inversions; cobrir la piscina, per exemple, costaria mig milió més.

    Mas Ram, terme de moda a Badalona en les últimes setmanes d'actualitat. Ajuntament i el Divina Seguros Joventut van anunciar fa tot just una setmana un principi d’acord perquè el paquet majoritari d'accions de la Zona Esportiva Mas Ram SA passi a mans municipals. És una realitat, però, encara envoltada de nombrosos dubtes i inconcrecions. Se sap que el Consistori adquirirà el 90% de la propietat, i serà l’amo del recinte, i que el cost estava estipulat per la Penya en uns 2,5 milions d’euros. La resta de detalls tècnics i administratius de la compra, així com els terminis, de moment, són una incògnita.

     

    El pacte, en qualsevol cas, compta amb un tercer actor, el Club Esportiu Mas Ram, entitat amb 45 anys de trajectòria a la ciutat que gestiona les instal·lacions. Al 2006, va vendre per 600.000 euros les seves accions al Joventut en un pacte per impulsar el recinte com a club esportiu per al soci verd-i-negre, un projecte que mai s’ha arribat a concretar i que ha enfrontat a totes dues entitats esportives, fins i tot. Ara, desconeixen el seu futur: "Ens deixaran al carrer?", es qüestiona Josep Valls, president de l'entitat i fill d'un dels fundadors de la Penya, Jaume Valls. Una pregunta que des del govern tampoc s’aventuren a respondre.

     

    Actualment, el club compta amb 400 socis i genera petits beneficis anuals que poden oscil·lar al voltant dels 10.000 euros, tot i la pèrdua de més de la meitat dels abonats que hi havia fa un lustre. La zona esportiva mou un pressupost de 300.000 euros cada any, aproximadament, entre manteniment i massa salarial del personal. Al marge, s’han anat fet inversions extraordinàries puntuals a través dels crèdits bancaris que el club pot demanar gràcies al marge de beneficis, com per exemple dues pistes de pàdel, darrera novetat de les instal·lacions.

     

    Mas Ram disposa de piscina, un petit gimnàs, restaurant, pistes de tenis i pàdel i un terreny per explotar dins del propi recinte on la Penya havia arribat a elaborar un projecte que presentava als inversors, amb spa i altres serveis. Tot i que bona part dels ingressos provenen dels socis, la gran majoria dels quals són de fora de Mas Ram, també compten amb casals d’estiu i escola de tenis, entre d’altres activitats que ajuden a la subsistència de l’entitat.

     

    La cobertura i climatització de la piscina, una despesa de mig milió

     

    Josep Valls insisteix en el bon estat de les instal·lacions gràcies al manteniment del qual el propi club s’ha encarregat durant tots aquests anys, i a inversions de millora puntuals en la mesura que la situació econòmica ho ha permès. No obstant, subratlla que, si el recinte es vol millorar, caldrà més despesa, després de la hipotètica compra.

     

    Un dels punts forts que molts regidors de govern han destacat aquests dies és l’existència de piscina, un element, però, que a dia d’avui només es pot utilitzar dos o tres meses a l’any, durant l’estiu. “Si vols treure-li rendiment a la piscina de forma habitual, l’has de cobrir”, apunta Valls. Uns treballs que estaven contemplats dins del projecte que es va elaborar per poder fer créixer la zona esportiva de la mà de la Penya, i que costarien al voltant de mig milió d’euros.

     

    Tres taxacions

     

    La xifra de compra que fins ara s’ha sospesat és de 2,5 milions d’euros, un número que es desprén del càlcul que la Penya tenia estipulat sobre la zona esportiva. Tot i que l’alcaldessa Dolors Sabater, aquesta setmana, va confirmar que probablement els números acabin estant més o menys propers a aquest, l’Ajuntament espera a dia d’avui una taxació encarregada a la Diputació de Barcelona. Però no només aquest.

     

    Fonts municipals han explicat que, a més de l’estudi de la Diputació, el Consistori durà a terme el seu propi càlcul, imprescindible en una operació de compra en la qual l’administració local ha d’adquirir uns terrenys. Al marge, es podria encarregar una tercera taxació a una empresa especialitzada i externa a l’esfera pública.

     

    El projecte frustrat de la zona del soci de la Penya

     

    Dins de la junta del Club Esportiu Mas Ram s'hi ha instal·lat un sentiment de rebuig envers la decisió del Joventut SAD de vendre's aquest actiu. "El 2006 nosaltres vam cedir-li a la Penya el paquet majoritari d'accions fent una ampliació i per un valor polític de 600.000 euros i ara s'ho volen vendre per dos milions i mig. Això es va fer per una finalitat concreta: crear aquí una zona del soci que ningú tenia a l'ACB", argumenta Valls.

     

    Aquests dies, el club està completant una ronda de converses amb totes les formacions polítiques de la ciutat per fer-se veure, transmetre la seva opinió i recordar que també està en joc el seu futur.

     

    El representant municipal al Consell, un perfil tècnic

     

    Una de les potes de l’acord presentat per la Penya i l’Ajuntament fa una setmana és que el Consistori disposarà d’un representant dins del Consell d’Administració de la SAD. Un moviment simbòlic, ja que un sol vot no serà determinant en les decisions de l’entitat, però que permetrà a l’administració local fiscalitzar des de l’interior l’activitat econòmica del club.

     

    Amb només un compromís adquirit, l’acord de compra està molt lluny encara de poder oferir detalls d’execució i xifres concretes. Una incertesa que també es trasllada a aquest punt concret, ja que tampoc s’ha decidit ni se sap qui serà la persona de la corporació que estarà present al Consell. Diferents fonts coincideixen, això sí, que hi ha bastant consens sobre que el perfil ha de ser tècnic, no polític. Escollir algú amb amplis coneixements econòmics o jurídics facilitarà la tasca de fiscalització, i evitarà que els possibles canvis de color polític cada quatre anys alterin aquesta representació.

     

    El govern vol consolidar al Ple el compromís polític

    Amb l’anunci fet públic, la junta d’accionistes del club a tocar però la materialització de la compra encara molt lluny, el govern vol que el compromís per adquirir els terrenys de la Zona Esportiva Mas Ram per ajudar la Penya sigui un pacte de ciutat que s’aprovi al Ple. Així ho va transmetre divendres passat en una reunió amb tots els grups municipals i, tot i que la intenció era intentar aprovar-ho el proper dimarts, finalment es posposarà.
     
    La fórmula continua sense estar clara i des de l'executiu han preferit no accelerar una votació tan simbòlica. Fonts del govern expliquen que no saben si fer-ho a través d’una moció, la incoació d’un expedient per iniciar els tràmits legals i administratius o una declaració, per citar algunes figures possibles. Abans de tirar-ho endavant, volen consensuar-ho amb tots els grups i portar a Ple un compromís sòlid.
     
    Fonts tant del Partit Popular com del PSC no veuen gens clars els passos que està donant el govern. Reafirmen la seva voluntat d’ajudar a la Penya, però avisen que no donaran suport dimarts a cap xec en blanc, si no tenen un mínim d’informació de com pensa desenvolupar el govern la hipotètica compra de Mas Ram. Aquests dies, el Club Esportiu Mas Ram està completant una ronda de converses amb totes les formacions polítiques de la ciutat per fer-se veure, transmetre la seva opinió i recordar que també està en joc el seu futur.