Portes obertes 2023: les escoles tornen a rebre les famílies en el primer any de plena normalitat postpandèmica

  0

  El 6 de març comença la preinscripció a les escoles

   

  Les portes obertes s’apropen i els centres educatius es preparen per a les jornades de visites. Aquestes es fan durant els mesos de febrer i març i són clau per conèixer de prop com funcionen els centres, veure’ls per dins i, la preocupació de la majoria de famílies, decidir escola.

  Després de la pandèmia de la Covid, la normativa determina que cada centre pot escollir si les seves portes obertes són presencials o virtuals, encara que la gran majoria ha optat per fer-ho de forma presencial. Algunes d’elles, a més, han escollit fer algunes trobades en línia, però poder veure les escoles per dins i interactuar amb els mestres i personal del centre sempre és més recomanable. Al llarg d’aquest mes de febrer i març són la majoria de portes obertes de tots els centres.

  Primer any de plena normalitat després de les restriccions Covid

  El període de Covid ha estat molt dur pels centres educatius i aquest curs ha servit per recuperar tota la normalitat. Les famílies són una peça clau en el desenvolupament educatiu dels infants. No només a través de l’educació que li donen a casa, sinó també buscant maneres de millorar la manera que les escoles eduquen els seus fills. Una de les seqüeles que deixa la pandèmia a nivell educatiu local és que les associacions de famílies d’alumnes (AFA) s’han vist molt debilitades. Aquelles que eren fortes no ho són tant i algunes que eren dèbils han desaparegut. Des del consistori, la regidora Aïda Llauradó assegura que “s’estan prenent mesures per tornar a enfortir aquestes AFAs” que tan ajuden a reforçar l’estructura dels centres escolars. Un dels problemes de la ciutat es troba en el districte 1 i 4 que hi ha un increment de la demanda de l’escola pública. En diverses ocasions aquesta demanda és suplida per centres concertats o privats.

  Com decidir a on portar els teus fills?

  El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha fet oficials les dates de presentació de sol·licituds de preinscripció dels diferents nivells educatius de cara al curs 2023-2024. A educació infantil i educació primària, la data és del 6 al 20 de març del 2023, mentre que a l’ESO s’ha fixat el període del 8 al 20 de març. Encara que com hem comentat, cada centre educatiu planifica les seves jornades de portes obertes per donar a conèixer el seu projecte, hi ha una sèrie de factors clau a l’hora d’escollir una escola o altra. Els professionals asseguren que a les noves formes educatives, el més important és que l’alumne sigui el protagonista del seu procés d’aprenentatge.

  El primer contacte amb l’escola

  Una de les coses més importants a les portes obertes és poder establir una comunicació amb els alumnes, docents i pares, ja que aquest és un aspecte rellevant. Les famílies han de percebre el centre com a una comunitat que busqui la formació de ciutadans crítics, compromesos amb l’entorn i responsables. Les noves tecnologies han fet que les tasques mecàniques que abans s’ensenyaven a les escoles hagin perdut rellevància i es dona protagonisme a la creativitat i expressió artística. Altres factors claus són: l’atenció a la diversitat, el foment de l’emprenedoria, la implementació de noves tecnologies al centre, una bona planificació de sortides i una estratègia d’escola verda i sostenible.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí