PP i CiU impulsen la desafectació del carrer Francesc Macià

  0

  13/07/2012 – La modificació del Pla General Metropolità mantindrà l'amplada actual de Francesc Macià, 18 metres, i de Sant Ignasi de Loiola, 12, cosa que permetrà noves construccions i obres als edificis dels trams desafectats.

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i el president del grup municipal de Convergència i Unió, Ferran Falcó, van presentar ahir l’acord a què han arribat ambdós partits per proposar la desafectació del carrer Francesc Macià i el tram de les illes finals de Sant Ignasi de Loiola properes a la plaça Pompeu Fabra.

   

  El tram sud del carrer Francesc Macià i les tres illes finals de l’avinguda de Sant Ignasi de Loiola han estat afectats de diverses maneres des de l’any 1953, amb els problemes que aquest fet ha comportat als veïns. Amb la desafectació es manté l’ample de via actual, de 18 metres i 12 metres respectivament, el que significa que es pot procedir a una renovació de l’edificació sense les càrregues urbanístiques anteriors.

   

  El planejament vigent fins ara proposava una amplada de 30 metres per al tram de Francesc Macià, el que suposava que qualsevol nova construcció que s’hagués de fer havia de retirar-se 12 metres respecte a l’alineació actual.

   

  Amb la nova proposta acordada, el front desafectat tindrà, en general, una alçada màxima reguladora de planta baixa més 3 pisos i una profunditat edificable d’11 metres.

   

  Un altre fet destacat de la modificació del Pla General Metropolità és la creació d’una nova plaça totalment oberta al carrer Francesc Macià a través d’un edifici porxat que es destinarà a equipaments.

   

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i el president del grup municipal de Convergència i Unió, Ferran Falcó, van destacar la importància d’aquesta mesura ja que la desafectació de Francesc Macià és una necessitat llargament reivindicada pels veïns.

   

  Albiol va assegurar que espera que amb la desafectació es puguin començar a dignificar els habitatges de la part sud del carrer. Per la seva banda, Falcó recordà que la desafectació de Francesc Macià ha estat una de les seves prioritats des del principi del mandat i va mostrar satisfacció pel fet d’haver pogut arribar a un acord sobre aquesta qüestió amb el govern municipal.

   

  La decisió s’ha pres, a més, considerant que el carrer de Francesc Macià ha de complementar l’aposta per a usos comercials de la plaça de Pompeu Fabra i la prolongació cap a Francesc Layret i el carrer de Mar, a més de la futura transformació de la rambla de Sant Joan. L’objectiu també és seguir fomentant la utilització de la xarxa viària del centre per a ús prioritari del vianant i el transport públic.

   

  El carrer Francesc Macià ha tingut diversos processos d’afectació des que l’any 1953 el Pla Comarcal va afectar les alineacions de la banda sud del carrer, deixant-lo en un ample de 30 metres. El Pla General Metropolità de 1976 va ampliar aquest ample fins als 50 metres i, posteriorment, l’any 2004, es va tornar a deixar en 30 metres.

   

  La proposta de modificació del Pla General Metropolità en el sector de Francesc Macià es presentarà per a la seva aprovació inicial en el Ple municipal ordinari que se celebrarà el dia 24 de juliol.