Sanitat aparcada en doble fila

  0
  ok.JPG

  25/10/2013 – Per a molts ciutadans, trobar aparcament al voltant de l’Hospital de Can Ruti es converteix en una missió quasi impossible cada matí; la gerència del centre i l’Ajuntament estudien una solució.

  El rellotge marca les 10 del matí. Després d’un quart d’hora, continues donant voltes amb el cotxe i esperant una espurna de sort que deixi lliure algun lloc per aparcar. Molt sovint acabes renegant de la teva pròpia fortuna i et dirigeixes a algun descampat proper ple de sots o deixes el vehicle com pots a qualsevol racó. Aquesta és una imatge que es repeteix constantment al pàrquing de l’Hospital Germans Trias i Pujol cada matí i que molts usuaris porten temps denunciant.

   

  A dia d’avui, el centre compta amb 1.613 places, la majoria per a cotxes i algunes per a motos. Entre les 7 i les 8 del matí, arriben a diari a l’hospital més de 1.200 particulars, la majoria dels quals, expliquen fonts de Can Ruti, es queden fins al migdia. Això provoca que la rotació de l’aparcament sigui de poc més de 400 vehicles, sense comptar els descampats i cunetes de les carreteres que pugen per l’Institut Guttmann i el tanatori, que també acaben sent opcions vàlides per als conductors amb menys paciència. Des de l’hospital també argumenten que quasi el 50% dels usuaris que reben són de fora de Badalona i això fa que per a molts d’ells, arribar amb transport públic sigui més complicat.

   

  En vies d’intentar pal·liar aquesta situació, l’Ajuntament i Can Ruti, juntament amb el Servei Català de la Salut, porten mesos treballant. S’ha posat sobre la taula la possibilitat de catalogar i urbanitzar els solars que els usuaris ja utilitzen com aparcament improvisat per augmentar el nombre de places, encara que caldria una important inversió i seria una actuació inclosa dins un projecte general d’ampliació de l’hospital. Des del govern municipal expliquen que aquesta opció està encara “molt verda” i s’ha de continuar parlant per veure com evoluciona. El què si està descartat, almenys de moment, és fer pagar per estacionar.

   

  Segons Can Ruti, una altra opció que no requeriria una despesa tan gran és la de concentrar vehicles en espais concrets de l’actual pàrquing amb l’objectiu de alliberar algunes zones on la rotació sigui més dinàmica.

   

   

  Una estació d’autobusos: una solució a curt termini

   

  Per al govern municipal, l’actuació prioritària ara és la instal·lació d’una estació d’autobusos (Foto) per millorar la mobilitat de l’entorn dels edificis, tant pel que fa als vehicles com als usuaris. La idea és transformar un vial de propietat municipal en una petita estació on les diferents línies que pugen a l’hospital puguin recollir més còmodament els ciutadans. Des d’aquest punt és construirà una via directa perquè els usuaris puguin accedir amb tota facilitat a l’entrada de consultes. Hospital i Consistori expliquen que això no repercutirà negativament en el nombre d’aparcaments. Les obres començaran durant el primer semestre de 2014 i la inversió, que serà propera als 100.000 euros, anirà a càrrec de l’Ajuntament.