Un 2014 històric deixa pas a un clau 2015

  0
  IMG_7441.JPG

  31/12/2014 –  Recapitular i fer un resum de les vivències més rellevants no és gens senzill, però volem intentar mirar enrere i recordar com ha viscut Badalona l’any que acomiadem.

  Arriba el darrer dia de l’any i, com sempre, recapitular i fer un resum de les vivències més rellevants dels 365 dies no és gens senzill, atès que la importància de cada episodi es mesura en funció de la perspectiva de cadascú. Tot i això, volem intentar mirar enrere i recordar com ha viscut Badalona l’any que acomiadem.

   

  Política

  Sí podem dir sense por a equivocar-nos que l’àmbit polític ha protagonitzat i acaparat moltes pàgines i minuts dels diaris, ràdios i televisions. El 2014 es recordarà com l’any en el que la ciutadania va poder expressar la seva postura pel que fa al futur polític de Catalunya. Consulta o procés participatiu, favorables o detractors, 50.000 persones a Badalona i més de 2 milions de catalans i catalanes van dipositar en una urna la seva opinió. El debat sobre l’autodeterminació ha estat un dels temes més comentats a tots els nivells, i probablement ho continuarà sent durant el proper any.

   

  Lluny de ser l’única qüestió candent, el mes de maig va estar marcat per les eleccions europees i la irrupció d’un partit que ha canviat el rumb de la política espanyola. Podemos ja es troba en tots els anàlisis i sondejos; també a Badalona, on properament escolliran l’equip que encapçalarà la formació localment. Les europees van servir com a termòmetre de les dinàmiques que es podrien manifestar –encara que lleugerament- de cara als comicis locals que viurem el proper maig. Les eleccions municipals decidiran el color (o colors) del govern de l’Ajuntament durant quatre anys. Els partits es mouen des de fa mesos. Els tradicionals i també els de ‘la nova política’: plataformes de nova creació que agrupen persones de diferents sigles, procedents de diferents associacions, plataformes i col·lectius socials i que treballen per fer-se un lloc a les institucions.

   

  Ja a les acaballes de 2014, Badalona va protagonitzar un incident que podria haver passat desapercebut o que es podria haver evitat, però va acabar estant en boca de molta gent arreu de Catalunya. Voler estalviar-se 15 segons de L’Estaca de Lluís Llach “per no polititzar” la clausura del Filmets va desembocar en un huracà polític que encara dura i que ha portat als partits de l’oposició a cercar la forma de substituir el cap dels mitjans públics de la ciutat.

   

  Educació

  El 2014 ha permès a les famílies de les escola Lola Anglada i Les Ciències obrir i aprofitar completament els seus nous edificis. Una sort de la que no poden presumir l’Escola Montigalà i l’Institut Ventura Gassol, les comunitats dels quals s’han agrupat per fer força i manifestar la seva indignació envers l’administració pública. No han estat els únics centres reivindicatius. També ho han sigut el Pere de Tera i el Baldiri Reixac, a Llefià. El primer va aconseguir evitar retallades; el segon va veure reduït un grup de P3 aquest nou curs i va lluitar fins al final per aconseguir que s’instal·li un ascensor al seu edifici.

   

  Esports

  Mireia Belmonte s’esforça en aparèixer en tots els resums anuals, a Badalona i arreu del món. La nedadora de La Salut ha viscut i ha fet viure un brillant 2014 ple de rècords i medalles. La sort esportiva somriu a la nostra ciutat, més enllà de Belmonte. La Penya acaba el 2014 amb un inici d’ACB fulgurant que els ha de portar a la Copa del Rei i que reserva al conjunt de Maldonado una de les posicions capdavanteres de la classificació. També el CF Badalona ha trobat un gran estat de forma enguany. Manolo González ha aconseguit conjuntar un competitiu grup que lluita contra els grans de 2a B i que aspira a tot amb humilitat. No oblidar, tanmateix, els Dracs, que la temporada passada es van proclamar campions de lliga i continuen sumant èxits.

   

  Al marge dels resultats esportius, un altre dels temes rellevants d’aquest 2014 ha estat la venda definitiva del Camp del Centenari, del que el Badalona es va acomiadar després de molts anys, que permetrà començar la construcció del esperat nou estadi municipal a Montigalà.

   

  Principis, projectes en marxa i finals

  Al marge del nou camp del Badalona, la ciutat ha vist anunciar aquest 2014 grans projectes que començaran a caminar al 2015. El més important, probablement, el del canal del Gorg, les obres del qual donaran el tret de sortida properament. El més polèmic? El de la piscina olímpica entre els barris de Morera i Bufalà, amb sectors que el miren amb entusiasme i d’altres que ho fan des de la crítica. També certa polèmica ha aixecat el de la reforma del parc de Nova Lloreda, una de les moltes obres iniciades recentment per part del govern local.

   

  Sant Crist s’enduu una de bona i una altra de dolenta. El costat positiu és l’estrena de les rampes mecàniques del carrer Cuba; el negatiu? L’eterna espera pels laterals de l’autopista que, segons sembla, tampoc arribaran al 2015.

   

  Menció a part mereix un comiat que va trastocar la política badalonina el mes de l’abril. L’exalcalde Joan Blanch ens va deixar als 77 anys i la ciutat va plorar la mort d’una de les persones més importants en el desenvolupament de la ciutat i que serà recordat com el batlle dels Jocs Olímpics del 92.

   

  Com dèiem abans, no és fàcil fer un resum de tot un any en unes poques línies. Tot i així, i encara que fer la mirada enrere sigui inevitable i fins i tot necessari, el més important és encarar allò que tenim per davant amb entusiasme. I, sense cap mena de dubte, el que ens prepara aquest 2015 és molt, i esperem estar amb vosaltres per explicar-vos-ho. Bon any, Badalona!