Un grup de veïns forma una entitat per demanar i recollir menjar als supermercats

  0
  51
  iniciativa en acció.jpg

  14/01/2013 – Cansats de buscar diàriament el menjar pels carrers, van decidir abans de Nadal crear 'Iniciativa en Acció contra la gana' per unir forces i organitzar-se millor.

  Són prop de 15 persones que es troben a l'atur des de fa molt de temps, que no opten a pràcticament cap ajuda pública i que passen per una situació econòmica "precària". Cansats de buscar el menjar de cada dia als carrers i sota les pedres, van decidir unir forces i així, almenys, "fer pinya". Va començar sent l'activitat d'uns pocs coneguts, però cada cop són més les persones amb necessitats que s'hi adhereixen. Es tracta d'una idea ciutadana denominada 'Iniciativa en Acció contra la gana' que es va posar en marxa aquest Nadal i que busca en la solidaritat de les persones allò que el sistema ja no els hi dóna.

  Durant aquestes darreres setmanes han estat col·locant-se a les portes de diferents supermercats de la ciutat, sobretot Llefià, La Salut i el Centre, amb una petita taula, una pancarta i fulletons que expliquen la seva iniciativa, basada en demanar a la gent un paquet d'arròs, de pasta, o de llet, allò que qualsevol persona els hi pugui oferir. La Federació d'Associacions de Veïns els hi ha donat recolzament, igual que el grup d'ICV-EUiA, que els ha cedit el seu local per fer assemblees i repartir, cada dijous, el menjar que han aconseguit recol·lectar durant la setmana.

  El portaveu de la iniciativa, Andrés Mora, explica que l'objectiu final és intentar no dependre de les ajudes municipals o assistències socials, ja que tenen una capacitat limitada i "no hi ha per a tothom". "Volem conscienciar la gent que es troba en aquesta situació, que es mobilitzi i s'organitzi per trobar el seu propi menjar i no dependre d'ajudes", manifesta. De moment, diu, els resultats han estat "bastant bons" i afirma que la gent els hi dóna un cop de mà. A més d'haver aconseguit productes per cobrir les necessitats alimentàries de tots els membres del grup fins ara, Mora destaca que els hi està fent molt de bé "a nivell psicològic", ja que reunir-se amb gent que passa per una situació igual de dura "és terapèutic".

   

  Iniciativa en 'stand by'

  A dia d'avui, però, el col·lectiu es troba 'bloquejat'. El permís municipal que tenien per demanar menjar a la via pública s'estenia només a la campanya nadalenca. Ara es troben en procés de registrar-se com una associació més de la ciutat; els diferents integrants del grup estan elaborant els estatuts de l'entitat i han d'afrontar una trava que els hi suposa un problema: han de pagar entre 30 i 40 euros per constituir-se oficialment i, a posteriori, 7 euros cada cop que vulguin instal·lar-se al carrer a desenvolupar la seva activitat.

  El col·lectiu es troba a l'espera de reunir-se amb membres del govern municipal, de serveis socials i jurídics, i veure com poden continuar amb la seva iniciativa i intentar esquivar aquests 7 euros que, de cap de les formes, podrien assumir. El portaveu del grup, però, assegura que no poden continuar esperant indefinidament, perquè es tracta d'una necessitat bàsica que han de cobrir a diari, i destaca que es veurà properament amb membres de l'ajuntament de Sant Adrià, a on, comenta, no els hi posaran "tants problemes" per col·locar-se a la via pública.

  La idea, no obstant, és poder fer-ho a Badalona, créixer com a entitat i engegar altres iniciatives quan tinguin més capacitat. Una d'elles, per exemple, seria parlar amb supermercats de la ciutat i plantejar la possibilitat de recollir el menjar que es tira al final de cada jornada. L'associació, però, no vol existir indefinidament; Andrés Mora assegura que la iniciativa tindrà sentit fins que la situació econòmica deixi d'escanyar tantes famílies.