“Una inhabilitació no seria pròpia d’un estat democràtic”

    0
    31
    IMG_9761.JPG

    04/11/2016 – L’alcaldessa creu que el 12-O no es va poder gestionar amb prou marge i admet que va generar incomoditats.

    Valora de manera positiva la gestió del 12-O i totes les seves conseqüències?

     

    Part positiva: el govern demostra que és fort i consolidat, que afronta problemes d’una manera constructiva i que, en conjunt, defensa la sobirania local. Ningú havia previst que podria haver-hi aquestes conseqüències i lamentem que el Partit Popular i Garcia Albiol hagi situat Badalona en el centre de la polèmica per la seva projecció personal. El resultat és millor del que semblava que seria quan ens trobàvem en la voràgine del conflicte. Però és trist tenir sis regidors donant explicacions a la Justícia per uns fets que no tenen res de delicte.En aquest sentit, de cap manera el resultat pot ser positiu.

     

    Temen que es pugui arribar a produir alguna inhabilitació?

     

    Des del punt de vista judicial, de cap manera crec que podria haver-hi una inhabilitació, però també era impensable la resposta judicial desmesurada que es va produir a l’acord sindical al que vam arribar. El que està en joc és un tema polític, s’ha judicialitzat la política. S’està jutjant en paràmetres polítics, i com que la línia del govern central de l’Estat és fer càstigs exemplars davant de gestos polítics, ens ho podem esperar tot.

     

    Què significaria?

     

    Si hi ha una inhabilitació, seria una demostració clara de que no estem en un estat democràtic i de que la política està manant sobre la Justícia. A nivell de gestió, de moment, no ho tenim previst.

     

    El mateix 12-O i el dia següent, tot i la seva presència a la Ciutat de la Justícia, ICV-EUiA va mostrar clars indicis de malestar. En algun moment entre el dia 11 i el 13, l'estabilitat del govern va trontollar?

     

    No. Som un govern plural i consolidat, per damunt del que suposa governar tres formacions. Això inclou la gestió de la discrepància, però la gestió d’aquest tema va evidenciar que la presa no va permetre trobar una solució immediata que fos còmode per tothom. Però el govern no va estar en joc.

     

    Si hagués estat a Badalona, creu que tot hauria seguit el mateix camí?

     

    Nosaltres havíem atorgat un perfil baix a l’acord sindical sobre el dia 12 amb els treballadors, també a nivell ideològic. En el moment en que Garcia Albiol ho converteix en un problema mediàtic a tot l’Estat, va agafar una magnitud que no havíem previst i va coincidir amb la meva marxa a Bogotà. En aquell moment, vam considerar que no era necessari que jo anul·lés el viatge, després de parlar-ho amb el secretari i els serveis jurídics. La meva figura de consens ajuda a la gestió dels conflictes, i pot ser si jo hagués estat aquí podria haver estat diferent, però qui va marcar el pols del conflicte va ser el PP.

     

    Hagués fet el ja famós gest del regidor Jose Téllez?

     

    La meva figura d’alcaldessa no m’hauria permés fer aquest gest de protesta política sense el consens de les tres organitzacions. Jo no l’hauria pogut fer sense un consens. Sí que s’hauria produït de la mateixa manera el gest de protesta política d’obrir el Viver.

     

    En cap moment s'ha plantejat una reprovació cap al regidor?

     

    Jo puc entendre que el gest hagi pogut molestar, però el veig clarament com un gest de protesta política i no el puc reprovar. Qui defensa que un comportament així és reprovable, penso que hi ha coses molt vergonyoses a la política com la Gürtel o els PowerPoint del PP. Però en cap moment he vist que tingui consistència castigar el regidor.

     

    No va ser un gest encertat?

     

    El que es pot posar a judici és. Hagués sigut preferible que tothom s’hagués sentit còmode amb els matisos i l’expressió de cadascú, però crec que hem d’aprendre a gestionar la diversitat. L’ús que es fa del gest, però, no està en les mans del regidor. El gest no vol dir que no acceptem la Justícia, vol dir que no estem d’acord amb la instrumentalització de la Justícia com a eina política, que es vulneri la sobirania local i un acord sindicals que també es va materialitzar a molts altres municipis. Pensant en la cohesió i en la incomoditat que va generar, jo l’hauria consensuat amb tot el govern , però en cap moment l’estic qüestionant.

     

    Es va consensuar amb vostè que s’obriria?

     

    Jo vaig estar informada de que s’obriria, vaig estar en contacte i amb plena confiança en la delegació d’alcaldia i tots els tinents d’alcalde. Hauria preferit ser aquí i sumar-me al gest, però no comparteixo la imatge de desordre d’un govern sense la seva alcaldessa. En qualsevol cas, la protecció dels treballadors era el més important davant d’una interlocutòria tan violenta com la que va arribar.

     

    Es va obrir sense el consens d’ICV-EUiA?

     

    Estic informada de que és una decisió que es pren com a govern. ICV-EUiA no diu que estigui en contra d’obrir, però en el fet de l’obertura es veu un acte independentista, i és aquí on es desmarquen. El relat que s’envia incomoda a molta gent, però és diferent del relat real, esbiaixat.

     

    Albiol i el PP són els únics agents polítics que han sortit reforçats de tot plegat?

     

    Durant el conflicte, hi ha aquesta sensació, i si això és així, ho lamentem. Hauríem preferit que el 12-O hagués passat amb discreció i normalitat, sense portades, amb l’acord sindical complert i que hagués treballat qui hagués volgut. Però, un cop tancat, la lectura positiva és que l’opció de canvi cap a polítiques progressistes i d’esquerres, amb el suport del PSC, és tan important que està per sobre del desgast experimentat.

     

    El 12-O servirà com a punt d'inflexió per intentar moderar postures en qüestions sobiranistes i no erosionar més la relació amb el PSC?

     

    El 12-O ens ha servit d’alerta per veure que la gestió dels conflictes l’hem de contemplar amb més previsió, tant a nivell de govern com amb el PSC. Hem de ser més curosos, tenint en compte l’habilitat que té el PP d’usar de forma esperpèntica tot el que passa a Badalona. Però el PSC hi ha sigut per poder formar aquest govern, i hi és i seguirà sent. Tenim més coses en comú que discrepàncies. La incomoditat que han pogut sentir el partit i molts dels seus votants en les conseqüències del 12-O, un cop s’ha pogut esclarir i hem pogut donar les explicacions, hem donat per tancar aquest capítol i aquesta crisi.

     

    El PSC hauria d’entrar al govern o la fòrmula fins ara és vàlida?

     

    No puc parlar de res que tingui a veure amb el PSC sense parlar-ho amb ells abans. Hi ha hagut tensió i patiment en les relacions, però hem constatat que el projecte polític de ciutat i no voler donar ales al PP està per damunt. Hem tingut vàries reunions amb l’Àlex Pastor des que vaig tornar de Bogotà, i és el propi PSC qui valora que no hi ha la voluntat d’entrar al govern a dia d’avui, però estem en continua conversa. El més plausible és aquest acord de governança; cal veure si en aquest acord s’han de canviar coses o no.

     

    Han canviat els compromisos amb el PSC?

     

    Davant el malestar expressat per l’Àlex Pastor després del 12-O, vaig reconèixer que el dia a dia ens havia portat a donar per fetes moltes coses i no cuidar suficient el contacte amb el PSC. El 12-O va ser una alerta per constatar que cal cuidar més la relació amb els socialistes, com a partit que assegura la governabilitat. I he pres aquest compromís, per poder gestionar els conflictes i incomoditats.

     

    Es tornarà a obrir el 12-O?

     

    La negociació del calendari està en marxa. No ens fa por posar sobre la taula debats ideològics o simbòlics sobre les festes. Que hagi passat això no ens farà fer un pas enrere. El tornarem a posar damunt la taula. Tant aquest debat com d’altres. Però ens agradarà fer amb més calma i debat obert.

     

    Si aquesta crisi se salva i s’aproven els pressupostos i inversions, el final de mandat està assegurat?

     

    Al principi de mandat hi havia molt d’interés en posar en qüestió la solidesa de govern i tenir la moció de censura sobrevolant el Ple. Vam aconseguir tancar aquest debat i la gestió del 12-O genera una crisi en aquest sentit, encara que sigui de forma efímera. Seria saludable, pel govern i la ciutat, tancar aquesta vulnerabilitat. Hem de tenir molt en compte en els gestos polítics el sector de la població badalonina que representa el PSC, i que s’ha de sentir representat en aquest govern. Aquesta crisi ens farà més forts i més sensibles en la pluralitat i a l’hora de fer gestos polítics.

     

     

     

    BDN Capaç: el govern no parla de portar a Ple el projecte de Morera

     

    Aprofitant l’entrevista a l’alcaldessa, li hem volgut preguntar per la situació de Badalona Capaç. De moment, Dolors Sabater avança que es tornaran a reunir amb el patronat de la Fundació, pares, membres i tot aquell que l’entitat consideri i tècnics municipals per esclarir qüestions urbanístiques o dubtes sobre el projecte de Montigalà.

     

    “Estem convençuts que Montigalà és la millor opció que hi ha per a l’entitat, i és la que té menys esculls administratius”, assegura l’alcaldessa. Sobre el procediment a seguir si BDN Capaç torna a rebutjar la idea de Montigalà, i preguntant si la iniciativa de Morera anirà a Ple, l’alcaldessa no ha volgut avançar cap decisió: “Primer hem de fer aquesta reunió i explorar aquest nou escenari a Montigalà. De moment, esperem a fer aquesta trobada”.