Un Nadal amb menys llum

    0
    33
    repor1.jpg

    17/11/2012 – Algunes associacions de comerciants de la ciutat no poden assumir els costos de l'enllumenat de Nadal i, enguany, no il·luminaran els seus carrers per manca de recursos.

    Tradicionalment, Badalona ha embellit els seus carrers durant l’època de Nadal gràcies a les diferents associacions de comerciants que hi ha repartides per la ciutat. Elles s’han fet i es fan càrrec dels llums de colors i les decoracions que condicionen i fan reviure anualment l’esperit nadalenc de la via pública en els seus respectius eixos de botigues.

     

    D’un parell d’anys ençà, la situació econòmica d’aquestes entitats s’ha anat complicant i algunes s’han vist obligades a deixar d’instal·lar decoracions llumíniques i donar preferència a la dinamització del petit comerç i altres activitats que siguin atractives pel consumidor. Enguany, i si res no es mou en els propers dies dins les seves arques, Pérez Galdós, els eixos del Progrés i Pau Piferrer passaran una campanya hivernal més austera i una mica més fosca. Així, s’uneixen a les zones d’Artigues, que va apartar aquesta costosa tradició ja fa temps, i Bufalà, que destinarà, per segon any consecutiu, el seu pressupost a fomentar altres aspectes comercials més enllà d’un cridaner enllumenat.

     

    Per moltes de les associacions comercials de Badalona, els diners dedicats als llums nadalencs han anat suposant, cada any més, una bona part o quasi la totalitat del seu pressupost. El cost de lloguer i instal·lació oscil·la entre els 10.000 i 20.000 euros, aproximadament, depenent del nombre de vies i motius lumínics, ja que cada entitat té un nombre diferent de socis repartits en més o menys carrers.

     

    A més, i com succeeix en d’altres àmbits socials i civils, les subvencions municipals i supramunicipals tarden en arribar i la majoria d’aquestes entitats no han percebut encara ni un euro corresponent a les ajudes de 2011. Tot i que aquestes aportacions no estan lligades al concepte de la decoració per Nadal, no rebre-les o rebre-les tard es tradueix, cada cop més, en malabarismes pressupostaris a les butxaques de les agrupacions de botiguers per tirar endavant.

     

    Per la seva part, el Carrer del Mar-Canonge Baranera, Centre Comerç i el passeig de La Salut sí han pogut assumir l’esforç monetari i faran l’encesa de l’enllumenat nadalenc a partir del proper cap de setmana.

     

    Els comerciants reclamen l'ajuda de l'Ajuntament

    Per segon any consecutiu, l’Ajuntament il·luminarà els carrers de Via Augusta, rambla de Sant Joan i Marquès de Sant Mori, a més de la façana del consistori i la plaça de la Vila, on es tornarà a instal·lar un arbre de Nadal gegant. Via Pública explica que es tracta d’una iniciativa patrocinada i sense cap cost per les arques municipals. Tot i així, la decisió, com l’any passat, ha despertat certes crítiques per part de la majoria d’associacions de comerciants locals.

     

    Els botiguers manifesten que veuen bé el fet que l’administració fomenti la decoració nadalenca, però troben que l’esforç s’hauria de dirigir als eixos del petit comerç, o, com a mínim, no repetir dos anys seguits les mateixes zones. Les entitats comercials consideren que sempre han fet l’esforç per donar cada Nadal un toc d’alegria a molts carrers de la ciutat i que, ara que els seus pressupostos estan més ajustats que mai, mereixen un cop de mà en aquest sentit; això, diuen, els permetria desenvolupar altres accions per dinamitzar els eixos comercials i mantenir així viva l’ànima d’una ciutat que impulsi la convivència i la vida al carrer.

     

    El regidor de Via Pública, Daniel Gracia, argumenta que els carrers escollits per l’Ajuntament són els que vertebren principalment el mapa de la ciutat, tenen més rellevància i tradicionalment no havien estat il·luminats perquè queden fora del radi d’influència de les associacions de comerciants.