Can Ruti, premiat a Europa pel seu projecte contra el malbarament d’aliments a l’hospital

    0
    31
    premi can ruti.JPG

    30/05/2015 – La Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha premiat l'hospital de Can Ruti per la seva iniciativa contra el malbaratament de les dietes hospitalàries.

    La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en el marc del Programa LIFE+ de la Comissió Europea, ha distingit aquesta setmana a Budapest (Hongria) tres accions catalanes entre les més destacades de tot el territori europeu. Una d’elles, la del VI Premi Europeu de Prevenció de Residus, ha anat a parar a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona pel projecte Minimització de les dietes hospitalàries, una iniciativa que a la que el Diari de Badalona va dedicar un reportatge fa unes setmanes.

     

    Aquest projecte s’ha centrat a identificar les principals causes del malbaratament alimentari a l’Hospital, és a dir, les dietes servides però no consumides. En coordinació amb la supervisió d'infermeria es fa un seguiment exhaustiu per identificar els motius pels quals s'origina aquest malbaratament d'aliments de les dietes servides com, per exemple, perquè al pacient no li agrada el menú servit, per errors de cuina i/o d’infermeria, perquè es destinen a pacients que reben l'alta o que són intervinguts quirúrgicament o traslladats a altres plantes, serveis o centres.

     

    Per evitar aquestes situacions es van prendre diverses mesures, com ara elaborar enquestes de satisfacció, permetre l’opció de preselecció del menú per part dels pacients, incrementar la formació del personal i la integració dels sistemes informàtics de gestió de cuina i d’infermeria. El resultat és una reducció progressiva de les dietes no consumides. Només la posada en marxa d’un únic sistema informàtic integrat ha permès  reduir mensualment 300 dietes. Entre el 2013 i 2014 s’ha aconseguit una reducció anual de més del 50%, evitant malbaratar 1.400 àpats, que suposa prevenir 910 Kg de residus orgànics cada any.