Ante Tomic al rescat

0
39

El croat – 22 punts, 5 rebots i 28 valoració – ha tornat a ser diferencial en un partit en què l’arbitratge ha estat protagonista i el Zaragoza ha fallat en els moments claus.

La barrera dels 80 punts. En els últims sis precedents, sempre que els verds-i-negres han superat aquest número s’han emportat la victòria. L’al·licient pels visitants era el retorn de Porfi Fisaac a la banqueta, després que destituïssin a Martin Schiller.

Badalona ha tingut una tarda màgica a l’Olímpic, primer amb la victòria del femení i després amb el tancament del masculí. Dos triomfs que reconforten les bones dinàmiques i estats d’ànim.

Després de les declaracions del partit de dimecres contra el Cedevita, en què l’entrenador Carles Duran va expressar “no vull parlar més del públic de la Penya. L’equip fa molt temps que fa bé les coses perquè la gent respongui”, calia veure com seria la resposta dels aficionats. I com no, ha estat excel·lent. 4390 espectadors han assistit al camp en una jornada marcada pel pont de la castanyada.

L’inici ha començat espès, encallat en atac. Cap dels dos equips ha trobat una via oberta ofensiva. La llauna del partit l’ha obet Henry Ellenson, sent el jugador referencial dels locals amb set punts seguits. Els visitants, enfonsats a la lliga i amb necessitats, han trigat tres minuts a anotar la primera cistella, entrant a poc a poc al ritme de partit. La Penya ha mostrat un joc més col·lectiu, enfocant-lo en les dues torres interiors (Tomic 2’18cm i Birgander 2’10cm) mentre que el Zaragoza tot eren accions individuals aïllades de Jessup o Mekowulu. La igualtat s’ha mantingut fins al final del primer quart, en què el desencert dels dos conjunts ha portat el 18-18 final.

“El segon període és el que ens farà agafar una gran distància”, comentaven aficionats penyeros. Però no ha estat així. El Zaragoza n’ha tingut prou amb dos sistemes bàsics per aguantar viu: bloc i continuació, i els talls de costat contrari. En canvi, els verds-i-negres continuaven amb el joc coral, deixant bones sensacions, però sense encert en els llançaments (15/35 en tirs de camp). Carles Duran ha fet entrar al seu “killer“, Kyle Guy. La idea era clara, un anotador per desencallar el partit. La contraresta del tècnic del Zaragoza ha estat posar jugadors intensos com Ferrari sobre el jugador verd-i-negre per tal d’aturar-lo i que no pogués ni generar ni llençar. Guy ha estat desquiciat, per la tolerància dels àrbitres i per la falta de sistemes per a ell. El resultat al descans ha estat empat a 36. Un joc molt pobre dels dos equips que deixava un Olímpic amb més dubtes que conviccions.

La passada pels vestidors ha estat necessària pel conjunt de Duran que ha aconseguit agafar una petita renda (48-42). Tot era indicatiu que la Penya trencaria el partit, però llavors ha aparegut un factor inesperat i sorpresa: els àrbitres. La desqualificació a Guy (tècnica + antiesportiva) i la tècnica a Carles Duran han estat dues decisions que han condicionat a la Penya, per la remuntada del rival i per la desconnexió. El Casademont Zaragoza, amb sensacions que estava més que maii podia treure la primera victòria de la temporada, ha explotat el joc individual i, gràcies a l’encert de Jessup, Ferrari i Mekowulu han posat el seu equip per davant l’electrònic (58-63). L’Olímpic, amb la por al cos, ha crescut i ha animat l’equip quan més ho necessitava. L’efecte ha estat l’esperat. La Penya ha sobreviscut a un final d’infart i el Zaragoza ha perdonat la vida als badalonins. Jessup ha fallat un tir lliure decisiu en el 72-74, seguidament Feliz ha igualat el matx i un altre cop, Jessup, ha fallat el tir guanyador. Partit a la pròrroga.

El temps extra i decisiu ha tingut amo i senyor: Ante Tomic. El pívot croat ha estat diferencial, tapant carències de l’equip. Amb ell, tot és més fàcil. Howart Sant-Ross s’ha lesionat en el moment clau i el Zaragoza s’ha quedat sense referents ofensius a pista. En canvi, l’equip de Carles Duran ha gestionat millor els últims minuts, amb Ante Tomic al rescat que ha guiat a la Penya cap a la tercera victòria a lliga.

89 – Joventut Badalona (18+18+20+18+15): Vives (6), Busquets (-), Parra (9), Ellenson (11), Tomic (22) -equip inicial-, Kraag (3), Guy (5), Jones (7), Feliç (9), Birgander (10) i Ribas (7).

84 – Casademont Saragossa (18+18+21+17+10): Ponitka (4), SaintRoos (12), Yusta (10), Radoncic (8), Hlinasson (2) -equip inicial-, Jessup (19) )Mekowulu (19), Simanic (5), García (-), Mara (-) i Ferrari (3).

Àrbitres: Aliaga, Olivares i González. Van desqualificar Kyle Guy (min. 26) després de ser-li assenyalada una tècnica i una falta antiesportiva. Eliminar per cinc personals Mekowulu (min. 43).