20 anys de la primera pedra del Port de Badalona

  0
  16

  Aquest mes d’abril s’han celebrat 20 anys de la posada de la primera pedra del Port de Badalona. La data d’aquesta efemèride va ser un 6 d’abril de 2002, quan a Badalona s’hi va organitzar una festa multitudinària per iniciar el projecte de port esportiu i pesquer. La finalització de les obres es va acabar el 2005. A l’època, la construcció del Port tenia un pressupost global de 74 milions d’euros.

  Un miler de veïns i veïnes van assistir a l’acte, el qual va estar presidit per l’alcaldessa, Maite Arqué, el conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, i el d’Obres Públiques, Felip Puig. Les obres van començar a regenerar dos quilòmetres de front marítim badaloní i van iniciar la remodelació urbanística dels barris de la Móra i del Gorg. El moment més emotiu de l’acte es va produir quan els pescadors van fer sonar les sirenes de les barques saludant l’inici de les obres.

  Un llarg camí

  Badalona ha viscut una llarga seqüència de projectes de Port: el Pla Fradera, de 1936; el Port Vilalta, de 1969; el Pla de la Façana Marítima, de 1986; el Port Gutiérrez, de 1987; i, finalment, el Projecte Monturiol, de Manel de Solà Morales, que dibuixa el port actual i el sector de remodelació entre el Pavelló Olímpic i els terrenys de l’antiga fàbrica Cros.

  Impediments

  En aquells anys, a Badalona es va donar una situació que podria haver endarrerit el procés de construcció del Port. L’Institut de Crèdit Oficial, propietari d’una part dels terrenys on s’havia de fer l’obra, havia posat a subhasta gairebé una tercera part de la seva propietat, ja que no estava d’acord amb l’oferta de compra feta per Marina Badalona. No obstant, el concurs va ser declarat desert ja que, segons la mateixa alcaldessa Arqué, el Ministeri de Foment havia declarat improcedent el concurs davant les informacions rebudes.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí