A tocar de la gesta (81-77)

0
    22

08/02/2015 – La Penya rescata el caràcter a temps per evitar ser humiliada i a punt està de donar la sorpresa contra el líder al Martín Carpena.

En només cinc minuts, Unicaja demostraria perquè és l’equip més poderós de la Lliga Endesa jugant com a local. Els homes de Joan Plaza protagonitzaven una sortida excel·lent, passant per sobre del FIATC Joventut en totes les facetes del joc.

Explotant a la perfecció el joc en transició després de rebot defensiu, els malaguenys culminaven un parcial inicial de 14 a 0, gràcies als triples de Granger, Toolson i Green. Ni el temps mort sol·licitat per Salva Maldonado semblava poder tallar l’altíssim grau d’encert d’Unicaja, el qual castigava les moltes pèrdues de pilota verd-i-negres amb bàsquets fàcils.

Els locals arribarien a gaudir d’una renda màxima de 17 punts, després d’un rebot ofensiu culminat amb cistella per Thomas (23-6). Controlar el rebot defensiu era un calvari per la Penya, ja que els interiors d’Unicaja s’estaven mostrant molt més agressius a l’hora de lluitar per les segones jugades.

L’aparició exterior de Sergi Vidal maquillaria una mica el marcador al final del primer quart (25-11), tot i que el 5/10 en triples d’Unicaja pesava com una llosa. A mesura que avançaven els minuts, l’atac verd-i-negre aniria millorant, després que l’equip toqués fons durant l’inici del partit.

L’encert individual de Mallet i Vidal acostava al conjunt de Salva Maldonado (31-19), però la defensa seguia sense aparèixer. Cada cop que el FIATC Joventut es postulava per rebaixar l’avantatge local a menys de deu punts, o bé un rebot mal gestionat o una pèrdua permetia que Unicaja tornés a eixamplar el marge des del triple (36-22).

La sortida a pista d’Alberto Abalde faria que la Penya es posés a nou, gràcies a un tir exterior anotat pel gallec en la seva primera aparició (36-27). Els pupils de Joan Plaza, però, seguien mostrant-se infal·libles en situacions de transició i Stefansson clavava un nou triple que refredava l’auge badaloní (43-29).

Ni les cistelles de mèrit de Clevin Hannah ni la contundència de Miralles per esmaixar eren suficients per mirar de ficar-se dins del partit (43-34), ja que Unicaja sempre trobava una resposta exterior per anar sumant (49-37).

Una darrera recuperació de Demond Mallet permetria al conjunt verd-i-negre marxar als vestidors del Martín Carpena situat a deu punts (49-39), tot i que les sensacions defensives visitants transmetien poca consistència. Amb un 9/16 en triples, Unicaja tancava una primera part impecable, doblant en rebots al seu rival (18-7).

Col·lapse provocat

A falta de 20 minuts per disputar-se, el guió del partit li donava poques esperances al FIATC Joventut, i més després d’un triple de Toolson que obria el tercer període (52-41). Per sorpresa majúscula, l’equip de Salva Maldonado seria capaç de reviure i anul·lar totalment l’atac d’Unicaja, infal·lible durant el primer temps.

Kirksay i Vidal perforaven la cistella contrària des del triple i Savané imposava la seva llei sota els taulells, intimidant en defensa i produint en atac. D’aquesta manera, encadenant molts minuts de bon joc, el FIATC Joventut empatava el duel a falta de 13 minuts, amb un triple de Kirksay (54-54).

Veient que el seu avantatge havia quedat totalment destruït, els nervis a les files d’Unicaja començarien a fer-se notar. Un tir lliure de Miralles posava per davant al conjunt verd-i-negre per primer cop en tot el partit (54-55) i Vidal tornava a aparèixer per anotar de tres i tancar el tercer quart amb un sorprenent parcial de 8 a 22 (57-61).

Amb Unicaja patint i sense cap referent clar, l’aposta de Joan Plaza de mantenir a pista Jon Stefansson acabaria sent la clau del triomf pels malaguenys. L’escorta islandès rescatava als seus del malson verd-i-negre, però Ventura es resignava a rendir-se, i amb un triple tornava a empatar (66-66).

Després de mantenir-se enganxat fins als tres minuts finals, els deu punts anotats per Stefansson durant l’últim quart i un regal en forma de falta en atac de Miralles precipitava la derrota badalonina. Unicaja aprofitaria el bonus visitant per certificar el triomf, tot i un darrer triple de Kirksay (78-74). Amb el 81 a 75 en el marcador, Maldonado apostava per mantenir l’average favorable, fet que s’aconseguia gràcies a una darrera penetració de Mallet (81-77).

Tot i acabar amb un percentatge d’encert en triples superior al rival (42%), la Penya confirmava la segona derrota consecutiva a Màlaga, la sisena de la temporada. El FIATC Joventut cau fins al cinquè lloc (14/6), pagant les 12 pèrdues i els 15 rebots ofensius cedits a l’Unicaja. Al Carpena, el millor verd-i-negre ha estat Sergi Vidal, amb 16 punts, 4 rebots, 3 assistències i 23 de valoració.

Fitxa tècnica

Unicaja (81): Gabriel (7), Markovic (8), Vasileiadis (7), Toolson (10), Thomas (3), Suárez (2), Granger (9), Vázquez (3), Kuzminskas (2), Stefansson (16), Green (8) i Golubovic (6).

FIATC Joventut (77): Mallet (13), Llovet (3), Ventura (3), Kirksay (11), Suton (4), Miralles (6), Vidal (16), Savané (7), Suárez (2), Hannah (7), Abalde (5) i Barrera (-).

Parcials: 25-11 / 24-28 / 8-22 / 24-16

Rebots: Suárez (9) / Miralles (6)

Assistències: Granger (6) / Hannah (5)

Incidències: partit corresponent a la vintena jornada de la Lliga Endesa disputat al Martín Carpena davant de 7.415 espectadors.