L’Unai Domingo fa només tres setmanes que és president de l’AVV de Dalt la Vila, barri al qual va arribar des de Barcelona fa tres anys. Precisament fugint d’un ambient ple de turistes, en una zona ubicada al Borne. En el mateix barri ha coincidit amb famílies que també s’han desplaçat a Badalona per iniciar una nova etapa en família, amb les criatures. Un dels objectius de l’equip de l’associació de veïns i veïnes és lluitar per evitar que Badalona es transformi en aquestes zones, que ja no es poden qualificar de barris. Insisteix que la confrontació de posicionaments s’ha de fer des del civisme. De manera que reitera el comunicat amb el qual l’AVV ha censurat les pintades que han aparegut a la façana d’un dels habitatges destinats a aquests usos que opera al barri.
Ara toca, diu, lluitar perquè no prosperi la nova normativa que el govern del PP va aprovar en el ple de desembre i, sobretot, també, per denunciar, la falta d’aplicació de la moratòria que està vigent. I fa una pregunta col·lectiva: Com pot ser que amb la moratòria vigent s’hagin obert nous apartaments turístics? El febrer de 2025, ens diu, i tot just abans de Setmana Santa, l’abril de 2024. En aquest segon cas, amb incompliments urbanístics, ja que a un edifici de tres plantes se li ha sumat una de més, al carrer de Fluvià. L’AVV està en contacte permanent amb el Sindicat d’Habitatge per identificar aquests nous habitatges fora de normativa.
De fet, l’efervescència d’habitatges turístics en els punts que, precisament, es volien protegir s’ha produït durant la moratòria aprovada fins al 2025 i ampliada fins al 2026. “Amb aquest govern en cinc anys això serà Magaluf”. “Que no ens enredin, els turistes no venen a Badalona, venen a dormir a Badalona perquè estan a 1 euro de Barcelona i a 30 minuts en metro de qualsevol monument de Gaudí”. “És allà, mentre llegeixen la guia que faran el primer cafè”. Són algunes de les sentències del president de l’AVV sobre el que preveu per a la ciutat, a mitjà termini, conformi Barcelona vagi anul·lant les llicències -que deixaran d’existir el 2029- .
“Aquestes decisions que està prenent el PP per ajudar els grans negocis, tindran unes conseqüències nefastes per als nostres fills, que se n’hauran d’anar a viure a fora de la seva ciutat.” “Tornarem a ser una ciutat dormitori”. “Si no es posa fre als pisos turístics especialment a la Façana Marítima, es pagarà el que sigui per un llit amb vistes al mar”. “L’especulació serà imparable, i ens haurem d’oblidar de la ciutat tal com la coneixem.”
Ampliació de la moratòria, ineficaç sense inspeccció
En teoria, fins al 4 de març de 2026 no hauria d’emergir cap nova oferta de places de pisos turístics a la ciutat. Després que en el ple del 3 de març s’aprovés ampliar la moratòria, un any més, de la prohibició de l’obtenció de noves llicències o de reformes o millores en els habitatges. Durant aquest període, l’Ajuntament aprovarà, amb la seva àmplia majoria, una nova normativa que ha definit com la norma “que ve a ordenar aquesta oferta a la ciutat”. Però que no ho ha entès d’aquesta manera ni l’oposició ni la FAVB ni moltes associacions de veïns. Segons el registre oficial hi ha 227 habitatges habilitats per l’ús d’Habitatges d’ús Turístic (HUTs), però la realitat és que a la ciutat funcionen més d’un
miler. La normativa, es diu des del PP, persegueix trobar l’equilibri en l’entorn urbà entre el dret a exercir una activitat i garantir una ciutat sostenible, en especial per als residents
habituals. “No som un govern contrari a la implantació de pisos turístics”, s’insisteix des del PP.
Posicionament de l’AVV de Dalt la Vila
“Hem de lluitar per preservar la nostra ciutat ara que podem”. El president diu que la junta de l’AVV té molt clar que els centres històrics de totes les ciutats són els barris que per tendència natural es turistifiquen de manera desmesurada, fent fora el seu veïnatge. I fan una crida a evitar-lo. L’associació ha treballat, frec amb frec, amb d’altres com la del Progrés, la del Centre i la de Can Solei en les al·legacions a la normativa aprovada inicialment durant el mes de desembre en el ple, que ha rebut moltes al·legacions, també de partits polítics i de la FAVB. Un cop fet aquest tràmit administratiu, continuaran parlant amb el veïnat i la ciutadania sobre com “aturar aquest despropòsit”. Precisament, com a coneixedor d’aquesta realitat, i persona que ha fugit d’aquesta, insta tothom a aturar-lo. “Estic convençut que ningú que va votar el PP el 2023 sabria que farien això ni moltes altres coses que estan fent; ho van fer amb el tema de l’ocupació il·legal.” La llei actual i la normativa està de la part de les administracions locals que tinguin la voluntat política d’aturar aquesta situació, i ara Badalona ho té de cara, respecte de les lleis, si el govern local estigués en la mateixa línia.