Badalona amenaça un nen de 3 anys perquè el creu estranger

  0

  Els fets, sense exageracions d'aquelles que s'utilitzen només per cridar l'atenció, són així. L'Ajuntament de Badalona amenaça de cursar una ordre de recerca i captura contra un nen de 3 anys si en el termini de 15 dies (el compte enrere va començar el dia 31 de maig, quan va rebre la notificació a la bústia dels seus pares) no renova la seva inscripció al padró municipal. Només així, el que ha passat ja crida l'atenció. El nen va néixer l'agost del 2002 a Sysert-Iekaterinburg (Rússia). L'ajuntament el considera, doncs, part de la «població estrangera no comunitària sense autorització de residència permanent». La guinda, que en casos com aquest, quan n'hi ha, envileix encara més l'acció, és que el nen té en realitat nacionalitat espanyola Com l'Ajuntament de Badalona ha arribat a aquest disbarat requereix abans una recapitulació, un salt enrere en el temps.

  El 2010, una parella de Badalona va aconseguir portar a port segur un procés d'adopció a Rússia, cosa que no és fàcil, segons testifiquen moltes parelles que han escollit aquest país per poder tenir descendència. El nom del nen prefereixen no donar-lo a conèixer. Tampoc el seu, ja que la seva situació laboral ara és inestable i prefereixen no danyar-la amb la denúncia en públic del que els ha passat. Faciliten a EL PERIÓDICO, això sí, tota la documentació, especialment una còpia de la notificació de l'Ajuntament de Badalona.

  PROCÉS VALIDAT / El nen va entrar a Espanya amb passaport rus. De les diferents fórmules amb les quals es pot completar un procés d'adopció, aquesta n'és una. Un jutge a Espanya va validar el procés en la seva to-

  talitat el 12 d'agost del 2010. Des d'aquell dia, el nen és espanyol. Fins a aquella data, els pares no van aconseguir tramitar amb èxit cap document. No el van inscriure en el padró municipal fins passada aquella data d'agost del 2010 i tampoc van obtenir la targeta sanitària fins que van disposar d'un llibre de família en què el nen figurava ja amb els seus cognoms espanyols. Llavors, a la parella això els va semblar un fet injust i molest. A l'angoixa que ja va representar el procés d'adopció a Rússia s'hi afegia una Administració espanyola no sempre ben greixada. Ara, vista la successió de tots aquests esdeveniments, és una dada a tenir en compte el fet que el nen no fos mai inscrit en el padró abans que l'adopció fos plena, ja que d'aquesta manera es pot descartar que l'Ajuntament de Badalona hagi enviat la notificació, per una confusió entre expedients i per dir-ho d'una manera una mica forçada, a un nen que ja no és el mateix.

  El 31 de maig passat és la data que no oblidaran els pares de la criatura. A la bústia hi havia la notificació. Al nen se li ordenava anar a renovar la seva inscripció. «En cas que no dugui a terme la renovació esmentada, aquest ajuntament procedirà a acordar la baixa per caducitat de la seva inscripció». Així concloïa el seu avís el cap del departament d'Estadística i Població, després de recordar-li en els primers paràgrafs quines eren les seves obligacions com a estranger no resident.

  Allò, amb tot, eren paraules suaus per al que, segons la mare, va passar després. Va trucar per telèfon a aquell departament per explicar que, com era evident, es tractava d'un error, però la resposta a l'altre costat de la línia la va deixar atònita. «No va atendre a raons. Es va limitar a subratllar-me que si en 15 dies no passava per les dependència municipals amb la documentació requerida a la carta, el meu fill passaria a situació de recerca i captura».

  LA PUNTA DE L''ICEBERG ALBIOL' / El regidor d'ICV-EUiA a Badalona Àlex Mañas, que després de tenir coneixement del cas ja ha tramitat formalment una pregunta a l'alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, assenyala que seria una equivocació pensar que això és tan sols un cas anecdòtic, un lapsus intranscendent. «Això és la punta de l'iceberg del que ha passat a Badalona durant l'últim any. Aquí es persegueix els estrangers, es vulneren drets un dia sí i un altre també, de forma arbitrària es denega un permís per organitzar un acte al carrer segons qui el sol·liciti…» Mañas encara no sap què ha passat en concret en el cas del nen. Està a l'espera de la resposta de l'alcalde, però intueix que, senzillament, tot es redueix, que no és poc, al fet que s'envia aquesta notificació de forma indiscriminada a totes aquelles persones que han nascut a l'estranger. L'alcalde encara no ha respost a Mañas, però avui pronuncia una conferència amb la finalitat d'analitzar el seu primer any de mandat. Podria fer-ho allà.

  Link: https://www.elperiodico.cat/ca/noticias/badalona/badalona-amenaca-nen-anys-perque-creu-estranger-1904342