Badalona celebra el Dia Internacional de la Protecció civil amb molts deures pendents

    0
    100
    Badalona commemora, el dissabte 1 de març, el Dia Internacional de la Protecció Civil amb activitats a la plaça de la Vila per donar a conèixer què cal fer davant situacions d’emergència, i amb molts deures pendents respecte de la redacció de plans s’emergència sectorials obligatoris per al municipi. Especialment en el cas de l’INUNCAT donat el risc molt alt d’inundabilitat de la ciutat. Després de la tragèdia de la DANA a València i dels episodis de pluges intenses al país, el govern de la Generalitat va fer pública la informació sobre quin era el grau de compliment dels municipis respecte de la redacció de plans que els són obligatoris, actualitzada a novembre del 2024.  El resultat  de la consulta va ser que dels 521 municipis obligats a tenir redactat i homologat el Pla INUNCAT, 237 el tenien caducat i 60 no l’havien fet mai. D’entre les poblacions que no l’han redactat mai  hi ha Badalona. El govern d’Illa va emplaçar tots els municipis a tenir-ne elaborat l’INUNCAT en un període de dos anys a partir d’aquesta presentació. És a dir, que hi ha marge fins el novembre de 2026. També va anunciar una injecció de 20 milions d’euros per finançar la redacció dels plans.
    Actualitzades aquestes dades a 20 de febrer de 2025, la situació de Badalona continua sent igual respecte a l’INUNCAT i als diferents plans que hem de tenir elaborats i homologats. Que són els següents:
    • PLA RAMCAT. Obligació de tenir-lo elaborat i homologat per per risc radiològic
    • PLA ESPECIAL EMERGÈNCIES. Obligació de tenir-lo elaborat i homologat per riscde pandèmies pel número de població
    • PBEM Es tracta d’un Pla territorial multirisc i l’hem de tenir per ser una població amb més de 20000 habitants
    • INUNCAT, per alt risc d’inundacions
    • INFOCAT, per la vulnerabilitat molt alta del terriori i la població per incendis forestals
    • NEUCAT, per nevades
    • PROCICAT, per transport de viatgers
    • CAMCAT, per contaminació marina
    • VENTCAT. Obligació de tenir-lo elaborat i homologat per ventades, donat que s’han detectat moltes jornades amb vents equiparables al risc
    • SISMICAT. Obligació de tenir-lo elaborat i homologat per risc sísmic
    • Recomanacio, no obligació, del TRANSCAT, per transport de mercaderies.
    Les obligacions dels plans se fixan per diferents barems. Alguns apliquen per tenir una població major de 20.000 persones i d’altres, per l’anàlisi dels riscos concrets o per exemple, per indicadors numèrics i estadístics com superar tantes jornades amb vents superiors a tal xifra, en el cas del VENTCAT. Segons els registres de la Generalitat, Badalona només ha presentat el PBEM, amb la data d’homologació de l’any 2011 i l’INCOCAT, homologat  el 2002. Tots dos estan caducats.
    Celebracions a la Casa de la Vila i a la Plaça de la Vila
    El dissabte al matí a  la Casa de la Vila es presentarà una exposició sobre “Els riscos a Catalunya” i la “Memòria del 2024 del Servei de Protecció Civil Municipal”  i en la plaça de la Vila, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil oferirà tallers d’autoprotecció
    A les 10 del matí, a la planta baixa de la Casa de la Vila, la 3a tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Badalona, Rosa del Amo, inaugurarà l’exposició “Els riscos a Catalunya”, cedida per la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya, que es podrà visitar als baixos de la Casa de la Vila fins al pròxim 9 de març. També es presentarà la memòria d’activitats del Servei de Protecció Civil Municipal del 2024 on es fa balanç de les activitats executades, destacant les 85 activacions per part del CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) en situacions d’alerta o prealerta dels diferents plans especials com serien l’INUNCAT, el VENTCAT, o per onatge, entre altres. D’altra banda, Protecció Civil de Badalona s’ha desplegat en diferents operatius en les diferents situacions d’emergència viscudes a la nostra ciutat, com ara l’esfondrament del carrer del Canigó, o ajudant en emergències com la derivada de la DANA en la Comunitat Valenciana.
    Què fer davant d’una situació d’emergència?
    Membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Badalona oferiran des de les 10.30 fins a les 12.30 hores a la plaça de la Vila diferents tallers i activitats per tal que el públic assistent conegui què cal fer davant diverses situacions d’emergències, pràctiques d’autoprotecció civil, i com prestar els primers auxilis davant una emergència mèdica.
    Els voluntaris de Protecció Civil actuen en el marc de les emergències, prèvia formació de base impartida a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i reforçada per una formació continuada planificada des del departament municipal de Protecció Civil i que els capacita per a les seves actuacions donant suport davant emergències, als equips sanitaris, en actuacions preventives en activitats multitudinàries o en funcions d’atenció o informació a la població afectada.
    L’1 de març se celebra el Dia Internacional de la Protecció Civil com a recordatori de la data de l’any 1972 en què es va constituir l’OIPC (Organització Internacional de Protecció Civil) amb la finalitat de fomentar i reconèixer la feina de les persones que, a títol individual o formant part d’entitats, es dediquen a prevenir o pal·liar els efectes de desastres a la població en general

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí