Badalona celebra el Dia Internacional de les Dones

  0
  Foto 5-3-15 17 06 41.jpg

  06/03/2015 – A la plaça de la Vila s'ha escenificat un mar i una ampolla gegant sota el lema 'Missatges', mentre que al Teatre Zorrilla s'ha llegit el manifest del Dia Internacional de les Dones i s'han lliurat els premis Trencant Invisibilitats.

  Badalona ha celebrat aquest dijous el Dia Internacional de les Dones, que es commemora el diumenge 8 de març. A la plaça de la Vila, diverses vocalies d'entitats i associacions lligades a la Federació de Dones de Badalona han escenificat un mar i una ampolla gegant sota el lema 'Missatges', on totes les persones que s'han apropat han introduït els seus desitjos. A més, s'ha exposat un recull d'imatges i textos sobre la història del que ha sigut la dona en totes les facetes al llarg dels segles.

   

  Amb aquest acte s'ha volgut reflectir que no totes les dones poden utilitzar els mitjans de comunicació informàtica i que "moltes vegades el missatge que transmet una dona de les seves necessitats o mancances no arriba", segons la responsable de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos. "Hem volgut transmetre que, malgrat el pas dels anys, sempre hi haurà un missatge d'una dona que mai s'ha dut a terme", ha afegit.

   

  Tot seguit, el Teatre Zorrilla ha acollit l'acte institucional conduït per l'actriu badalonina Cristina Solà i presidit per la regidora de Cultura i Ciutadania, Montserrat Salgado. Aquest any, coincidint amb el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya, i que el Govern de la Generalitat ha declarat el 2015 com a "Any de les Biblioteques", diverses dones dels serveis 'Llegim junts' i 'Lecturà fàcil' de les Biblioteques de Badalona; del grup Anastàsies BDN, i del Centre de Recursos i d'Assessorament per a les Dones (CRAD), han llegit diversos fragments de llibres d'autores conegudes. A més, la badalonina Glòria Pérez-Salmerón, ha estat l'encarregada de llegit el manifest del Dia Internacional de les Dones.

   

  Glòria Pérez-Salmerón va començar la seva carrera com a tècnica auxiliar de la biblioteca de Sant Anastasi de Badalona, i després directora de la dependències de Can Casacuberta. Ha estat també directora de la Biblioteca Nacional d'Espanya de 2010 a 2013. Actualment és presidenta de la Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística (FESABID), membre de la Junta de Govern de la International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) i membre del Comitè Executiu i Vicepresidenta d'European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA).

   

  Premis Trencant Invisibilitats

  Per altra banda, la celebració ha servit també per lliurar els premis Trencant Invisibilitats, que enguany arriben a la seva dotzena edició i són concedits pel Consell Municipal de la Dona a persones, individuals o en col·lectiu, als qui se'ls reconeix la seva dedicació voluntària de treball cap a la construcció d'una societat més igualitària. El premi individual s'ha atorgat a la periodista valenciana i, a la vegada, fundadora i directora del diari digital Badanotis, Clara Bayo, pel seu continuat esforç en donar a conèixer les activitats dels grups i entitats de dones de la ciutat; i el premi col·lectiu a la Fundació SIQUE! Pel seu compromís, implicació i trajectòria de treball amb grups de persones amb diferent capacitat intel·lectual.

   

  Altres activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones

  Durant tot aquest mes de març s’han programat diverses activitats relacionades amb el Dia Internacional de les Dones. L’Àrea de Cultura i Ciutadania ha recollit en una agenda divulgativa aquestes activitats, tant les organitzades per l’Àrea, com l’exposició “Veïnes, ciutadanes” a la Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta, del 4 al 25 de març, i la representació de l’obra de teatre Nadia/Kabul/Badalona al Teatre Principal, el dia 13 de març, com les diverses conferències, tallers, xerrades, representacions teatrals i poètiques organitzades per diferents serveis, entitats i grups de dones de la ciutat. Destacar també el Sopar del Dia Internacional de les Dones, el dia 13 de març, a les 21 hores, al restaurant Can Devesa que organitza la Federació Dones Badalona.