Badalona commemora el Dia Internacional de la Dona

  0
  74
  Foto 7-3-16 17 37 13.jpg

  09/03/2016 – A la plaça de la Vila es va exposar diverses fotodenuncies de punts negres de la ciutat que transmeten inseguretat a la dona, mentre que el Teatre Zorrilla va acollir l'acte institucional i el lliurament dels premis Trencant Invisibilitats.

  Badalona va celebrar el passat dilluns el Dia Internacional de la Dona, que es va commemorar aquest dimarts 8 de març. A la plaça de la Vila, una vintena de vocalies d'entitats i grups que formen la Federació de Dones de Badalona van instal·lar una exposició de fotodenúncies de diversos barris de la ciutat sota el lema 'Badalona amb mirada de dona', que recollia una sèrie de fotografies on es visualitzaven aquells punts negres on una dona se sent insegura, no només perquè hi hagi hagut incidents sinó també per la percepció d'inseguretat que donen aquests espais.

   

  La mostra, que recollia imatges d'espais amb guixades, falta de mobilitat, d'accessibilitat, insegurs per la manca d'il·luminació o que no tenen sortida amb murs molt alts, tenia com a objectiu que Badalona observés el que la dona ha fet amb aquestes fotografies i, a la vegada, que la dona conegui les seves inseguretats i que comenci a tenir poder perquè "al llarg de la història ens han inculcat que les dones són dèbils i que no poden sortir de nit ni passar per alguns espais", ha destacat la presidenta de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos.

   

  A més a més, a la mateixa plaça es va instal·lar durant tot el dia una bandera de color lila en commemoració a aquesta data i diverses dones van llegir durant la tarda frases reivindicatives com "tasques domèstiques amb responsabilitat"; "la igualtat és un respecte a la diferència" i "no hi ha barreres que es poden imposar a la llibertat de la meva ment", entre altres.

   

  Tot seguit, el Teatre Zorrilla va acollir l'acte institucional conduït per la periodista badalonina Sara Muñoz i presidit per l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que va remarcar que "hem de fer sensibilització amb els professionals que planifiquin els espais públics amb la perspectiva de la inclusió de totes les vivències i realitats i transmetre la seguretat i la llibertat de moviment als joves i adolescents, així, que les nenes i les dones puguin caminar lliures per la ciutat". Al mateix temps es va realitzar un homenatge a l'escriptora Montserrat Roig, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. Per això, diverses dones van posar en escena el muntatge 'L'Hora Violeta'.

   

  Premis Trencant Invisibilitats

  D'altra banda, durant la celebració es va aprofitar també per lliurar els premis Trencant Invisibilitats, que enguany han arribat a la tretzena edició i han estat concedits pel Consell Municipal de la Dona a l'activista cultural Loli Cañadas per reivindicar la cultura andalusa i catalana, crear ponts i trencar estereotips; i a l'ONG Proactiva Open Arms per la seva tasca humanitària, el seu compromís i solidaritat en salvar vides de persones que arriben a Grècia fugint de la gerra.

   

  Altres activitats

  Durant tota aquesta s'han programat diverses activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Destacar, entre altres, la xerrada 'El feminismo de las clases populares', que tindrà cita aquest dijous, 10 de març a les 19 hores a l'Associació de Veïns de Sant Mori, on Eva Fernández recollirà experiències dels grups i vocalies de dones als barris durant l'època de la transició política espanyola. Per finalitzar aquesta commemoració, la Federació de Dones realitza per aquest divendres, 11 de març, el seu tradicional sopar de la Dona a la masia Can Devesa i una paella solidària el diumenge dia 13.