“Badalona és un dels llocs de Catalunya on més petards es venen”

  0
  67

  Focs Artificials Peiró és un negoci familiar que té seu a la comunitat Valenciana, a Santa Coloma i a Badalona. Ángel Peiró, el seu propietari, explica els orígens de la festa de Sant Joan i el més destacat dels petards i focs artificials.

  Com sorgeix la festa de Sant Joan?

  Té arrels de la prehistòria. Antigament hi havia el solstici d’hivern i el solstici d’estiu. El primer era d’acomiadament, feien una festa perquè arribava el fred i no sabien si sobreviurien, per tant era trista. En canvi, al solstici d’estiu se celebrava la supervivència i l’arribada de la calor. En aquesta celebració feien fogueres en honor al sol, i aquest costum ha arribat fins als nostres dies i hem afegit a pirotècnia.

  D’on treus aquesta afició als petards?

  Jo sóc de sang calenta, molt visceral i apassionat (riu). A mi des de nen ja m’agradaven molt. També m ve de família perquè el meu besavi, que vivia a Terol, anava pels pobles amb un carro i llençava focs artificials a les festes. Després el meu avi va començar amb el negoci, el meu pare el va continuar i fins ara que estic jo. Per tant, ve de família.

  Quan comença la temporada de petards?

  Nosaltres obrim a principis de maig i tot el mes de juny .

  Creus que hi ha tradició de petards a Badalona i Santa Coloma?

  Mare meva, i tant!, no crec que hi hagi moltes poblacions a Catalunya en les que agradin tant els petards. És una bogeria, es venen molts productes. Arriba Sant Joan i és un altre món, tenim unes cues llarguíssimes.

  En canvi, durant la resta de l’any no es compren tants…

  A la Comunitat Valenciana sí. És tradició que a cada casament, bateig, comunió i aquest tipus de festes es llencin traques, bateries i aquest tipus de pirotècnia. Aquí a Catalunya no, només a Sant Joan. Ni tan sols a Nadal ni per Cap d’Any. Nosaltres havíem obert al mes de desembre per veure si la gent s’animava i agafava el costum de llençar petards per aquestes dates, però no ha passat.

  Quin és el públic principal?

  Sobretot els nen. Ells són els reis de la pirotècnia. Durant maig i principis de juny són els que més compren, sobretot els hi agraden totes les coses petites, les traques petites, les fonts, etc. Després, 3 dies abans de Sant Joan ja compra la gent jove i s’emporten els petards més grossos i que fan més soroll.

  Quin és el producte més venut?

  Sens dubte els productes estrella són de nens. Els més venuts són els “xinos” i les bombetes, que són petits i esclaten ràpidament.

  Es pot calcular la quantitat de petards que es venen?

  És difícil perquè nosaltres anem afegint nou material gairebé cada dia. Crec que en quilos podríem estar entre 2000 i 3000 quilos depenent l’any. El valor econòmic també és difícil de dir perquè venem a preus econòmics i amb poc marge de benefici, però són molts quilos.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí