Badalona és una de les ciutats amb menys locals comercials buits

  0

  La situació del teixit comercial és un bon termòmetre per copsar la vitalitat d’una ciutat. La quantitat de persianes de cara al públic són determinants per fer dels seus carrers espais atractius per als vianants, potencials compradors. En el cas de Badalona, les dades de l’estudi Clonatge comercial, elaborat a finals del passat 2019 per la xarxa Perfil de la ciutat, que compara la situació comercial de 13 de les principals ciutats mitjanes catalanes, indica que Badalona és la segona ciutat amb un índex més baix de locals comercials buits, només per darrere de Santa Coloma de Gramenet.

  Segons aquest estudi consultat pel Diari de Badalona, només el 6% dels locals situats als principals eixos comercials del Centre, com el carrer de Mar i Canonge Baranera, es troben sense activitat. El president dels comerciants de Badalona, Cintu Gubern, no s’ha mostrat sorprès per les dades d’aquest estudi. Segons ha explicat Gubern al Diari, aquestes dades demostren una percepció que fa anys tenen els comerciants del Centre. De fet, segons el portaveu dels botiguers, els cinc locals que van quedar buits al carrer de Mar, durant els mesos durs de la pandèmia, s’han omplert ràpidament. Ara per ara, l’únic gran local que queda buit en aquest carrer comercial és on estava el Zara. Per Gubern, el Centre de Badalona atrau molts empresaris que volen obrir els seus locals i una prova són les dades d’aquest estudi.El president dels comercials ha reconegut que el tipus de comerços estan canviant, igual com està passant a d’altres ciutats catalanes. Segons aquest estudi, la majoria de comerços al Centre de Badalona són de roba, seguit de les botigues de comerç no alimentari. L’estudi, fet a 13 ciutats catalanes, analitza els centres comercials dels centres urbans i no dels eixos comercials dels diferents barris. D’altra banda, el grau de clonació dels comerços, marques que també podem trobar en d’altres ciutats, a Badalona se situa en el 26,9%, una de les dades més altes de les 13 ciutats analitzades en aquest estudi. Un dels gremis que més repeteix aquesta clonació és la restauració, amb més d’un 10%.

  Els comerciants badalonins expectants de cara a la temporada d’hivern

  El president dels comerciants de la ciutat, Cintu Gubern, ha fet balanç de la temporada comercial estiuenca. El representant dels botiguers ha reconegut que “han salvat els mobles”, d’aquest estiu atípic. Gubern ha assegurat que el fet que molts ciutadans tinguin por a les aglomeracions dels centres comercials, d’anar a Barcelona i el tracte personal han ajudat als petits comercials de la ciutat. Gubern ha reconegut que alguns comerços han patit, però d’altres han pogut “salvar” l’estiu. De cara a la tardor i hivern, el president dels botiguers es mostra més preocupat. Gubern reconeix que no sap com afrontaran la campanya de Nadal, la més forta de l’any, ni tampoc les següents rebaixes d’hivern. Gubern espera que els comerciants de Badalona puguin resistir. D’altra banda, un dels sectors més tocats, i en molts casos de mort, és el de l’oci nocturn. De fet, el gremi d’empresaris dels locals d’oci afirmen que el 70% dels establiments ja no tornaran mai més a obrir, després de la pandèmia. El sector recorda que fa mig any que resten tancats totalment, sense entrar cap euro i que molts ja han decidit tancar la seva empresa. També els restauradors badalonins estan expectants de cara a la temporada d’hivern. Molts han pogut salvar la temporada d’estiu gràcies a les terrasses, però a partir d’ara, amb el mal temps, són conscients que aquestes taules no tindran tanta tirada.

  Badalona perd 457 empreses en els primers 6 mesos d’aquest any

  La crisi econòmica marcada per la Covid-19 ja s’està demostrant amb dades. Segons dades de l’estudi Hermes de la Diputació de Barcelona, Badalona ha perdut en els primers sis mesos d’aquest 2020 un total de 457 empreses. A finals del passat 2019, a Badalona hi havien registrades 5.185 empreses. Per sectors, el dels serveis ha patit més, amb més de 400 empreses de la ciutat que han tancat durant els primers mesos d’aquest any.

  Un grup d’agents econòmics i socials de Badalona demanen un pla de xoc consensuat per la ciutat

  Un grup d’agents econòmics i socials de Badalona s’han unit per reclamar un pla de xoc urgent per la ciutat. A la situació creada per la pandèmia de la Covid-19, s’hi afegeix un govern local en minoria i un ajuntament molt limitat operativament. Els agents reclamen un pla de xoc per la ciutat, des d’una co-governança transparent, inclusiva i eficaç, que tingui com a principal objectiu, pal·liar les complicades conseqüències econòmiques i socials que s’auguren en els propers anys. Els agents han publicat un comunicat sota el títol “Manifest pel futur de Badalona”. En aquest manifest demanen un pla estratègic que projecti la ciutat a llarg termini, amb els consensos que els diferents interessos i visions ideològiques puguin articular. També un pla de xoc, econòmic, social, i cultural de reconstrucció pels 3 anys vinents, amb mesures possibles, concretes, avaluables i amb pressupost assignat i la gestió transparent i participada pels agents econòmics i socials de la ciutat del programa. A tal efecte, han articulat un formulari per tal que les entitats i organitzacions que vulguin s’hi puguin apuntar.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí