Badalona ja ensuma a Setmana Santa

  0
  Foto 18-3-16 19 23 39.jpg

  21/03/2016 – La Processó dels Dolors i la Moixiganga inicien la Setmana Santa a Badalona, destacada per les processons del Silenci i del Santíssim Crist Redemptor i la Soledat.

  Per tercer any consecutiu els carrers del casc històric de Badalona van gaudir de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors, que va sortir el passat divendres, 18 de març. Prèviament, els escolanets de la congregació van cantar l''Stabat Mater' als set altars popular que es van alçar en algunes places de Dalt la Vila en memòria als set Dolors de Maria.

   

  Mentre que el campanar de l'església de Santa Maria feia sonar el 'toc de la corona', la Mare de Déu dels Dolors sortia pels carrers acompanyada pel gonfanó dels Dolors, la vera creu de passió, el guió gran, les sibil·les i els fidels. La venerada imatge de la Mare de Déu, una talla barroca del 1628 que sempre ha gaudit d'una singular entre els badalonins i que destaca entre la imatgeria processional barroca catalana, tancava la processó.

   

  Tot seguit a l'església es van cantar els vespres i es va oferir una missa per finalitzar la festivitat de Santa Maria al Peu de la Creu.

   

  També, aquest diumenge, centenars de veïns de tots els barris de la ciutat sortien al carrer amb la tradicional palma i el llorer per celebrar el Diumenge de Rams. La jornada va finalitzar amb la representació de la Moixiganga, que enguany ha arribat a la 26a edició, per més de 60 persones que formen la Colla Badalonina de la Moixiganga i amb la col·laboració dels estaferms de la Confraria de Sant Anastasi, la Capella de Música de Badalona, la Coral Carmelites, La Bossa Verda-ADIT i El Rincón del Arte. La Moixiganga es tracta d'una escenificació de 15 escenes de la Passió de Crist, entre les quals, la flagel·lació, la coronació d'espines i el Sant Sepulcre, que són realitzades per cants i torres humanes.

   

  Dijous Sant

  Continuant amb la celebració de la Setmana Santa a Badalona, el Dijous Sant, 24 de març, l'església de Santa Maria serà l'escenari principal d'un seguit d'actes com l'enramada i ornamentació floral dels misteris -9h-, el cant de l'Àngelus a la Mare de Déu dels Dolors -12h- i la recollida del Sant Sepulcre -17.30h-, que recorrerà diversos carrers des de la plaça Barberà fins al carrer de Dalt.

   

  De cara a les set de la tarda, s'oferirà la missa del Sopar del Senyor a la mateixa església, i que donarà pas a la Processó del Dijous Sant, coneguda també com la Processó dels Misteris o del Silenci, que com a novetat d'enguany s'avançarà una hora i s'iniciarà a les 21h. Tot començarà amb el Cant de la Passió des de la façana principal de la parròquia, que donarà peu als 16 misteris -14 misteris figurats i dos vivents- pel carrer de la Costa, plaça Constitució, carrers de Barcelona, del Rector i de Santa Bàrbara, plaça de l'Alcalde Xifré, carrer de la Creu, de Francesc Layret i del Temple i plaça Barberà, on finalment es farà la celebració comunitària de la Paraula

   

  L'origen d'aquesta processó està documentada a l'any 1627 i amb el pas dels anys s'ha conservat el caràcter barroc, de silenci i de recolliment que l'ha caracteritzat.

   

  Divendres Sant

  D'altra banda, el Divendres Sant, 25 de març a les 18.30h, tindrà sortida la Processó del Santíssim Crist Redemptor i Mare de Déu de la Soledat des de la parròquia de Sant Antoni de Pàdua i recorrerà la ronda de Sant Antoni, les avingudes de Doctor Bassols i Marquès de Sant Mori, plaça Trafalgar i el carrer Pérez Galdós. Aquesta és una processó destacada per la caiguda de Jesús, el Calvari, el Sant Enterrament, la Mare de Déu de Soledat i les particulars 'saetas' que els veïns del barri de Llefià canten pel seu pas. Mentrestant, l'església de Sant Josep acollirà, a les 19h, el Viacrucis Solemne.

   

  Pasqua de Resurrecció

  La darrera processó a Badalona tindrà cita el proper diumenge, 27 de març a les 11.30h, des de l'església de Santa Maria, concretament la Processó de l'Encontre i la missa solemne de Pasqua.

   

  Finalment, per finalitzar la celebració de Setmana Santa, el 28 de març, Dilluns de Pasqua, diversos carrers i places dels barris del Centre i Dalt la Vila gaudiran dels cants de les Caramelles durant tot el matí des de les deu del matí. Unes cançons i balls populars que Soca-Rel del Círcol Catòlic ofereixen als peus de les cases per recollir les ofrenes dels veïns per organitzar un bon sopar.