Badalona sense restriccions d’aigua durant els propers sis mesos, com a mínim

    0
    74
    Badalona. Imatge d'una font pública de la ciutat. Font pública de la plaça Roja, al barri de Sant Roc, a tocar l'avinguda Maresme Font Plaça Roja

    Les restriccions han anat caient amb la millora de les reserves als embassaments i Badalona ha passat a la fase de prealerta, com la resta de municipis de l’àrea metropolitana que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat. La Generalitat, competent en aquest àmbit, ha pres aquesta decisió perquè durant el mes de març la xarxa d’embassaments es trobava al 50% de la seva capacitat, ascendint vint punts en només un mes. No hi havia una dada similar de capacitat des d’abril de 2020 i es va passar tota la temporada d’estiu sense cap problema. La remuntada amb les darreres pluges ha estat espectacular donat que al febrer la situació era del 32,6%. Avui, dia 16 d’abril de 2025, la mitjana de capacitat és del 65,52%, segons els indicadors facilitats a l’instant.

    El sistema del Ter-Llobregat, que abasteix la xarxa d’aigua de Badalona i a sis milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, es nodreix dels embassaments de Sau, de Susqueda i el Pasteral. Avui, dia 16 d’abril, l’embassament de Sau està al 70% de la seva capacitat, mentre que l’any passat a les mateixes dates no arribava al 7%.  Pel que fa al segon, el de Susqueda, és al 50%; i l’any passat la situació era del 22,25%.

    Què suposa per a la població entrar en la fase de prealerta?

    La situació actual no estableix cap mena de restricció per a cap ús. En el moment de prendre aquesta situació de baixar d’alerta a prealerta, la Generalitat de Catalunya sosté que serà així durant els sis mesos vinents. De manera que estarem en prealerta fins a, com a mínim, l’octubre; malgrat que no caigués ni una sola gota. Amb tot, la previsió per a la quinzena vinent augura pluja i també neu en les capçaleres interiors que desemboquen en els rius que van a parar als embassaments.

    Per tant, no hi ha cap limitació de consum d’aigua per persona, ni per a les indústries i es poden regar lliurement terrasses, parcs i jardins, -amb el retorn al reg aeri-; poden tornar a funcionar les fonts de boca i les fonts ornamentals i es poden reomplir les piscines privades i comunitàries.

    Una ciutat que s’ha comportant durant les restriccions

    Tanmateix, el comportament de Badalona com a ciutat ha estat positiu en temps de restriccions. En comparació a altres municipis que també depenen de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb un nombre d’habitants similars, és una ciutat que consumeix poca aigua. A Sabadell, per exemple, el consum s’ha situat durant el 2024 en els 162 litres per persona i dia i a Terrassa als 177. Per contra, a Badalona la xifra va rondar els 147 litres durant el 2024 i va ser de 157 litres durant el 2023. Molt per sota dels 250 l/habitant fixats amb la reducció per sequera; que durant sis mesos, segons la previsió de la Generalitat, deixarem enrere.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí