Badalona tanca un intens 2013 amb canvis, principis i finals

  0
  via catalana.JPG

  31/12/2013 – Badalona ha viscut un 2013 molt intens. Amb moments bons i dolents, amb temes rellevants en tots els àmbits: política, societat, esports… Us oferim un resum, també en imatges.

  Badalona ha viscut un 2013 molt intens. Amb moments bons i dolents, i bons o dolents depenent del punt de vista de cadascú. Un 2013 que deixem enrere aquesta nit i obre les portes a un nou any en el que moltes persones tenen grans esperances dipositades, com sempre, però que és encara tot un misteri.

   

  Política

   

  Ha estat un curs polític marcat per un intent de moció de censura dels grups municipals de l’oposició. Les desavinences partidistes van ser més fortes que la presumpta voluntat de cuinar un canvi de rumb en el sí de l’Ajuntament, però, i el Partit Popular, amb Xavier Garcia Albiol al capdavant, continua gestionant el govern badaloní.

   

  Un curs polític que ha deixat respirar amb tranquil·litat al líder convergent Ferran Falcó, desimputat pel ‘cas Adigsa’ després de quasi nou anys. També al propi alcalde Garcia Albiol, absolt en el polèmic cas dels fullets i els gitanos romanesos després del judici a la Ciutat de la Justícia, tot i ser un procés no tancat definitivament degut a la intenció de SOS Racisme de recórrer la sentència.

   

  Un curs polític que ha vist com Catalunya dóna un pas de gegant cap a una consulta d’autodeterminació amb una pregunta –o dos, segons es miri- i una data fixades. Un pas del qual Badalona no ha volgut mantenir-se al marge i que compta amb l’aprovació de diferents mocions de suport al Ple i amb el Pacte Local pel Dret a Decidir, amb l’exalcaldessa Maite Arqué com a cap visible.

   

  Societat

   

  Un 2013 ple de protestes i demostracions de forces i voluntat per part de la ciutadania. La més destacada, la Via Catalana de la Diada, quan més de 10.000 badalonins es van lligar de mans amb la resta de Catalunya per demanar la independència. La més destacada, però no l’única: no oblidar la cadena del 3del3pelsnos3drets, una conjunció de col·lectius i mobilitzacions contra les retallades socials en diferents àmbits; o l’arribada de les marxes de la dignitat (PAH) i a favor de l’educació a la ciutat; o el recolzament als vaguistes de fam a les portes de l’empresa ComRoc de Coll i Pujol; o el malestar del cos de bombers i dels treballadors de la neteja municipal; o la reivindicació de l’antic districte 8 de la ciutat i la seva petició de reaprofitar el mercat provisional del Fondo per instal·lar equipaments.

   

  Educació i joventut

   

  Un 2013 amb alts i baixos per als pares i mares de les escoles Bufalà II-Les Ciències i Lola Anglada, que veuen, ara sí, com els seus nanos podran estrenar instal·lacions noves molt aviat, després de promeses incomplertes i retards que no semblaven tenir fi. Amb més penúries que alegries per als de les escoles Montigalà, Badalona Port o Ventós Mir, els projectes de renovació de les quals no veuen encara l’horitzó. I amb més alegries que penúries per als de l’escola bressol Nero Nas, amb una ampliació recentment estrenada.

   

  Un 2013 amb part d’incertesa, novament, per als professionals del Patronat de la Música de Badalona, que han tornat a iniciar el curs amb problemes de cobrament de sous i que demanen a crits una solució definitiva per evitar aquesta situació en el futur. Incert per a les entitats de joves de la ciutat, la gestió d’alguns casals de les quals sortirà a concurs properament i es troben a l’expectativa de dialogar una hipotètica convivència  amb el Consistori. I incert també pel que fa a les ajudes dels llibres de text degut a un plantejament del govern local que xoca amb la idea de socialització i distribució dels grups de l’oposició i de la comunitat educativa organitzada de la ciutat.

   

  L’estrena més celebrada per diferents sectors en aquest àmbit, probablement, ha estat l’obertura del nou edifici del Carme, on, des de fa mesos, llueixen les sigles de la Universitat de Barcelona.

   

  Economia

   

  Un 2013 en el que l’atur ha continuat sent la principal preocupació de la ciutadania. Tot i el descens de la xifra de parats a la ciutat en comparació amb el 2012, la complicada conjuntura segueix impedint que molta gent pugui viure amb la tranquil·litat de tenir un lloc de feina fix.

   

  Un any marcat per la marxa d’algunes empreses de la ciutat, però també per l’arribada d’unes altres; per la celebració de múltiples esdeveniments encaminats a impulsar la ciutat i el seu dinamisme; per iniciatives de mans privades que demanen el recolzament de les públiques amb l’objectiu de consolidar projectes; per veus crítiques dins el petit comerç local cap a la gestió de la promoció econòmica dels eixos de botigues de la ciutat.

   

   

  Finals i principis

   

  Un 2013 que s’acomiadarà dels bars musicals del polígon Can Ribó, que aquesta nit i els propers caps de setmana obriran les seves portes per darrer cop; que s’acomiadarà de velles finques que hem vist degradar-se any rere any; que s’acomiada de les lletres dels antics cinemes Picarol.

   

  Un 2013 que ha dibuixat un nou camí d’arribada a l’Hospital de Can Ruti a través del seu nou heliport; que ha contemplat l’inauguració d’un enorme dipòsit pluvial que ajudarà a evitar inundacions; que ha estat el marc dels primers passos per revitalitzar la zona del Port i del Gorg; que ha vist, al voltant del Sant Pep, el principi d’una mobilització social encoratjadora per evitar un trist final.

   

  Esports

   

  Un 2013 amb nom propi: Mireia Belmonte, representant badalonina arreu del món gràcies als seus èxits dins la piscina. Un 2013 més pautat per les difícils situacions econòmiques i institucionals que pels resultats esportius al Badalona i a la Penya, amb la continuació de Villacampa al capdavant del club, per un costat, i el debat del nou estadi del Badalona, per un altre. Sempre sense oblidar el bon moment dels Badalona Dracs.

   

   

  El 2013 també ens ha deixat imatges impactants, imatges per somriure, imatges curioses i imatges polèmiques. Us deixem amb un recull de fotografies que han marcat els darrers mesos. Esperem poder acomiadar-nos amb vosaltres del 2014; de moment, però, gaudiu del seu principi. Bon any, Badalona!

   

   

   

  *Fotografies: Javier Torres, entitats i institucions locals, veïns i altres mitjans.